Zoetwater is bekend vanwege het Nederlandstalige karakter met een duidelijke Engelse folk invloed. De beide broers Jelle en Sieberen Sybesma hebben een nieuwe single. Hetzelfde geldt voor Jessie Beretta die een nieuwe single hebben en als laatste voegt de opkomende rapper Steezy Novel in het gezelschap met een heuse EP. Steezy Novel is niet de enige met een EP. Ook Bonna Nikki heeft een opvolger voor zijn debuut EP ‘Take Me Back’ uit 2023.

Zoetwater

De complexe dynamiek van een relatie

Het Amsterdamse songwriter-duo Zoetwater heeft na hun single Ik Ken Je Stem een opvolger met als titel We Kunnen Niets. Deze nieuwe single van de broers Jelle en Sieberen Sybesma zal ook straks op hun nieuwe EP gaan verschijnen.

We Kunnen Niets gaat volgens het tweetal over de complexe dynamiek van een relatie waarin beide partijen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar tegelijkertijd erkennen dat ze elkaar niet verder kunnen helpen. ,,Het nummer illustreert de pijnlijke realisatie dat hoewel ze niet zonder elkaar kunnen, ze ook niet de sleutel zijn tot elkaars vooruitgang”, zeggen de broers over de nieuwe single.

Net als hun vorige single Ik Ken Je Stem is ook We Kunnen Niets opgenomen onder de bezielende leiding van Ian Grimble in de 2kHz studios in Londen. De producer is bekend van zijn samenwerking met artiesten als Mumford & Sons en Bear’s Den.

Jessie Beretta

Twijfel in de gedachten

De band uit Hilversum heeft al eerder de EP Loose Chife Vol. 1 uitgebracht, maar komt nu met een hagelnieuwe single. De nieuwe single Doubt In My Mind wijkt wel wat af van wat de band op de EP heeft uitgebracht.

De stijl blijft americana waarbij dit keer country en folk min of meer bij elkaar komen. De nieuwe single Doubt In My Mind kent een beetje de sfeer van Suzie Q door de illustere Creedence Clearwater Revival, wat hem zit in het gitaarloopje die regelmatig terugkomt op de single. ,,Dit nummer gaat over het voortdurend twijfelen aan jezelf en het zoeken naar antwoorden, of beter nog, het zoeken naar iemand die je antwoorden geeft of je helpt ze te vinden”, zegt Justin Duim van de band. Dat de single ook wat afwijkt van de EP blijkt wel. ,,Deze track is geschreven in een tijd dat ik zelf op zoek was naar antwoorden op vragen over leven en dood, betekenis en doelen. Deze antwoorden zocht ik in de antieke filosofie, iets wat mij tot op de dag van vandaag intrigeert. Ik besefte vrij snel dat hoe meer ik naar antwoorden zocht, hoe meer vragen er naar boven kwamen. Ik begon voor elke oplossing problemen te vinden en hierdoor ging ik nog verder graven”, vertelt hij hierover.

Volgens Justin blijft het tot op de dag van vandaag het leven voor hem een mysterie en hij gelooft dat dit zo zal blijven totdat hij zijn laatste adem uitblaast. ,,Maar hopelijk zullen anderen, gaandeweg van mijn fouten leren en hopelijk iets minder ‘Doubt in Their mind’ hebben”, zegt hij over de single. Op de single zijn ook muzikanten Roy Antony, Gijs van Alderwegen op de sax en is een belangrijke bijdrage van The Funk Fusion Rebellion.

Steezy Novel

Mini-documentaire bij Trap EP ’Jong Roekeloos Maar Gefocust’

Steezy Novel heeft de afgelopen jaren tien singles uitgebracht, maar de rapper die luistert naar de naam Novel van Alphen komt nu met een Trap EP die als titel Jong Roekeloos Maar Gefocust heeft.

Steezy Novel is een opkomende rapper. Voorafgaand aan de Trap EP komt ook een vierdelige mini-documentaire online waarin iedere week te zien is hoe de artiesten van het Trap EP deze afmaken in een chalet in Maarn. Steezy Novel zet om zijn mini-documentaire onder de aandacht te brengen andere sociale mediakanalen in zoals TikTok waarbij hij 3x per week een inhoudelijke video verschijnen over een periode van twee maanden. Het is bijna niet te missen. Zo heeft de rapper al voor de release al wat online gezet en dat duurt tot een maand na de release van zijn EP.

In zijn EP zitten positieve teksten. Het titelnummer is daar al een voorbeeld van. De avond en nacht lijkt wel de vriend van Steezy Novel te zijn op het tweede nummer. Het is meeslepend en zit in de richting van de emo rap, maar dan wel in de Nederlandse taal. Steezy Novel werkt samen met bijvoorbeeld NV (die te horen is op het openingsnummer), 2TooZenn (Op Rust), Universe Beats, DANO, Trempo en Ian Brouwer. Helemaal ongemerkt is het niet voorbij gegaan, want de jonge hiphopper heeft een optreden gedaan in Flinty’s Haarlem. Een optreden waar hij zelf de aanjager van is geweest.

Bonna Nikki

Thuiskomen

In 2022 heeft Bonna Nikki de aandacht weten te vestigen tijdens zijn deelname aan de Popronde. De serie optredens heeft deuren voor hem open gemaakt en vorig jaar heeft hij zijn eerste EP Take Me Back uitgebracht.

Aan het eind van het jaar is Bonna Nikki weer begonnen om singles uit te gaan brengen. De eerste track van de nieuwe EP Home is Follow The Light. Daarna volgt begin dit jaar Hope en nu de rest van de EP met de daarbij behorende single Julie Julie die nu al je doen verlangen naar de zomer. Het is dromerig en heeft een reggae twist. Op deze track is goed te merken hoe Bonna Nikki is opgegroeid op het Afrikaanse continent. Muzikaal gezien klinkt het licht door, de hoop en vooral ook de liefde. Met Home lijkt Bonna Nikki even terug te gaan, naar waar hij eigenlijk ooit is begonnen. Dat is met muziek te maken. Her is zoals de titel van de EP omschrijft en dat is thuiskomen.

Zelf heeft Samuel Prins die schuilgaat achter Bonna Nikki er ook wat over te vertellen en wat hij deelt onder zijn volgers op zijn sociale mediaplatforms. Bonna Nikki is blij met het eindresultaat en de basis voor de EP Home, is volgens hem zo’n twee jaar geleden gelegd als hij op weg is naar Italië en daarbij luistert naar het geluid van producer Wieger Hoogendorp. Vanaf dat moment maakt dat indruk en besluit Bonna Nikki nadat hij de producer eerst een bericht heeft gestuurd de demo’s te sturen naar Hoogerdorp. Uiteraard nadat de producer zijn interesse heeft in het materiaal. Niet alleen producer Hoogerdorp is een belangrijke schakel. Hetzelfde geldt voor de mastering van het geluid, wat hier is gedaan door Casper Bekhof.

,,Samen met Wieger en Casper hebben we aan zes nummers gewerkt - vol vreugde, vrolijke sfeer en positieve energie, en een boodschap van hoop en vertrouwen die ik graag wilde delen, en die we volgens mij tegenwoordig allemaal nodig hebben. Ik wil ze allebei bedanken voor het vertrouwen, de geweldige energie en al het harde werk dat ze hebben gestoken om mij te helpen deze EP tot leven te brengen”, zegt Bonna Nikki over de muzikale reis van de EP Home. Duidelijk is dat deze inbreng voor Bonna Nikki hebben bij gedragen tot het eindresultaat, waarbij Bonna Nikki op het cultuurplatform Voordekunst wel een campagne is gestart om dit allemaal voor elkaar te krijgen.