Het begrip ‘tijd’ is voor muzikanten best een tegenstander en in sommige gevallen kan het eindeloos duren. XNMI heeft met het fenomeen ‘tijd’ te maken gehad, maar eindelijk is zijn eerste album een feit. April Afternoon heeft er minder last van gehad om het allemaal in kannen en kruiken te krijgen, maar de single release van Roel lijkt op het verhaal van XNMI. Op zaterdag volgen er nog twee zaterdagse nakomers.

XNMI

Zelfreflectie

XNMI heeft al eerder dit jaar in de 035 Popprijs finale gestaan. Daarvoor heeft hij al wat singles uitgebracht, maar nu is het dan toch echt tijd voor het debuutalbum Self Reflection TAPE. Een titel die veel zegt.

Achter XNMI schuilt Zyen Omar Hulskamp een 20-jarige rapper, producer, audio engineer en lyricist. Hij wil zich niet omschrijven als elke artiest, omdat hij zich laat inspireren door Amerikaanse emo rap, rage en r&b gecombineerd met neo-soul. Daarmee heeft hij een eigen geluid ontwikkeld. XNMI maakt gebruik van synthesizers, melodieuze zang, diepe teksten, ambient melodieën en karakteristieke ritmes, die XNMI iets geven wat bijna niet zo snel is te horen bij anderen. Hij is opgegroeid in Hilversum, Noord-Holland. Als hij opgroeit, luistert XNMI helemaal geen muziek. Hij houdt als jong jochie meer van stilte...Dat verandert allemaal als hij in 2014 pianoles krijgt.

Na twee jaar pianoles ontpopt XNMI zich tot een echt getalenteerde pianist, maar andermans muziek spelen, is voor hem niet hetzelfde als zelf muziek maken. in 2018 begint hij met produceren in FL studio. XNMI begint vanaf dat moment zijn eigen beats te maken en zijn eigen nummers op te nemen. In 2021 brengt hij zijn eerste trilogieproject uit: No Sleep (EP), No Love (EP) en No Changes (Album). En in 2022 begint hij aan een nieuw project wat nu leidt tot Self Reflection TAPE waar zelfkennis en zelfreflectie centraal staan.

,,Momenteel werk ik aan een album waarin zelfreflectie en mentale gezondheid centraal staan. Ik hoop dat mijn teksten resoneren met mensen, dat ze zichzelf herkennen en realiseren dat ze nog niet de beste versie van zichzelf zijn. Nu ik net 20 ben geworden, heb ik de afgelopen jaren veel boeken gelezen en documentaires bekeken om een dieper begrip van mezelf en het leven te krijgen”, vertelt XNMI over onder meer het album. Al deze ontdekkingsreis heeft zijn zelfbewustzijn vergroot en hem geholpen zijn gedragspatronen beter te herkennen. ,,Geïnspireerd door deze persoonlijke groei, wil ik mijn nieuwe inzichten delen via mijn muziek”, zegt XNMI.

Het maken van het album heeft XNMI behoorlijk wat inzicht gegeven over alles wat er met hem zelf gebeurd bij het maken van het album. ..Het was een proces om te leren mezelf te zijn en te vertrouwen op mijn intuïtie. Hoe meer je jezelf leert zijn, des te meer je kunt bereiken en innerlijke vrede kunt vinden met je gedachten, angsten en relaties, of die nu romantisch zijn of niet. Mijn hoop is dat vooral jonge mannen zich hierin kunnen herkennen. Ik hoop dat mijn muziek een keerpunt kan zijn en hen aanspoort om aan hun problemen te werken en aan hun zelfbeeld, zodat ze de beste versie van zichzelf kunnen worden”, vertelt XNMI.

Een aantal zaken zijn volgens hem daar belangrijk als het om hemzelf gaat. ,,Niet alleen heb ik diep nagedacht over mijn eigen ervaringen en hoe ik deze ontdekkingen in mijn teksten wil verwerken, maar ook heb ik aandacht besteed aan de instrumentatie van het album. Mijn doel is om af te wijken van de gebruikelijke onderwerpen in de Nederlandse hiphop, waar vaak oppervlakkig wordt gepronkt met geld en vrouwen, zonder diepgang over het leven zelf, het behalen van doelen, of zelfreflectie”, zegt XNMI.

April Afternoon

Muziekstroming weer levend met woorden op EP

April Afternoon is het synthproject van de Amsterdamse muzikant en producer Jelmer Luimstra, die in een eerder muzikaal de frontman is geweest van  de indierockband Captain Felix. Hij laat zich inspireren door het new wave-geluid van de vroege jaren tachtig, met als doel met moderne productiemiddelen een nieuw, eclectisch geluid te creëren.

De EP bevat vier songs, waaronder één niet eerder verschenen nummer en dat is Walking Through Your Day. Dit door zowel EBM als synthpop geïnspireerde nummer is de donkerste van April Afternoon tot dusver. Ook op de EP staan de eerder verschenen singles I'm Going Back, The Chorus en Modern Lovers. Alle drie de singles zijn de afgelopen maanden duizenden keren beluisterd via Spotify.

Roel

Eindeloos tegen zichzelf aanlopen

Drie jaar na het schrijven van The Grind in juni 2021, brengt Roel zijn liedje uit over het eindeloos tegen zichzelf aanlopen en nooit wat afkrijgen. Het liedje is de eerste single van zijn opkomende EP met toepasselijke titel Endless. Het nummer heeft van begin tot eind ca. 700 uur geduurd om tot stand te komen in een liedje van slechts 1 minuut en 50 seconden.

The Grind kenmerkt het begin van Roel's muzikale reis en is geïnspireerd door Nickelodeon themasongs als die van Victorious en Drake & Josh, evenals de gameboy games waar Roel het grootste deel van zijn jeugd zijn toevlucht in vindt. Het nummer is een voorproefje van Roel's kenmerkende sound, waarin chiptune, elektrische gitaren, hard-hittende drums en aanstekelijke melodieën samenkomen om tot een hedendaags maar nostalgisch, en een ruw maar poppy geheel te komen.

Roel's doel met alle nummers van de aankomende EP, is het bieden van een on-demand escape waar anderen zoals hijzelf hun toevlucht in kunnen vinden en zich in kunnen herkennen, om zo de draaglast en zorgen van het leven wat minder hard te kunnen zetten. De gehele EP is energiek en aanstekelijk, maar zoomt in op thema's als in de knoop zitten met jezelf, omgaan met overmatige gevoelens en het hebben van extreme ups en downs.