Toch is nog niet alles besproken. Zo zijn er nog wat singles die op de valreep in de mailbox van de redactie terecht zijn gekomen. Nog voor de laatste vrijdag in mei, is de nieuwe single van Zevenhoog nog verschenen en heeft 035 Popprijs finalist XNMI de single ‘ONLINE’ uitgebracht die ook op het album ‘SELF REFLECTION TAPE’ komt te staan. Dat album verschijnt zelfs binnenkort. Als laatste is er ook het alternatieve en psychedelische geluid van een nieuwe Amsterdamse band te horen en wel in de personen van Marie And The Antoinettes.

XNMI

‘Schrappen uit de telefoonlijst’

Met een finaleplaats in de 035 Popprijs heeft de 20-jarige rapper, producer, audio engineer en lyricist, XNMI al wat extra kennis over de muziekwereld gekregen. XNMI is niet als elke artiest. Hij haalt zijn inspiraties uit Amerikaanse emo rap gecombineerd met rage, r&b en neo-soul. Juist dat is opgevallen tijdens zijn optredens bij de 035 Popprijs in onder meer De Vorstin.

Op dit moment legt Zyen Omar Hulskamp zoals XNMI in werkelijkheid heet, de laatste hand aan zijn album SELFREFLECTION TAPE, waar ook zijn single ONLINE op komt te staan. De naam XNMI wordt uitgesproken als "Ze-nu-mie". ,,De ideologie achter mijn naam komt voort uit het idee dat ik mezelf beschouwde als mijn grootste vijand. Letterlijk geschreven is "enemy" als "enmi". De toevoeging van de 'x' in plaats van de 'e' is symbolisch; het staat voor de verandering in mijn zelfbeeld. Hoewel ik mezelf niet langer op die manier zie, blijft de 'x' altijd een symbool van mijn levenswijze. Het is een visuele weergave van mijn evolutie en mijn streven naar zelfverbetering”, vertelt XNMI over de herkomst van zijn naam.

Dan de single ONLINE die op het album terecht gaat komen. ,,In het nummer toon ik een zelf reflecterende kant van mezelf en deel ik hoe pijnlijk het is wanneer iemand je plotseling uit hun leven schrapt via de telefoon”, vertelt XNMI. De track kent stemvervormingen en wat XNMI belooft, maakt hij waar. Het is een combinatie van hiphop, soul en inderdaad r&b. Het zijn slepende beats, waarmee XNMI het ook meeslepend wet te maken. Zijn vaardigheden als producer komen XNMI op ONLINE zeker naar voren.

Zevenhoog

Het koesteren en waarderen van mooie momenten

Markos Jajanos en John Lewis Cabot zijn inmiddels onder Zevenhoog alweer een tijdje actief. Het Nederlandstalige werk wat het tweetal maakt kent een vibe die een beetje de richting van r&b op gaat.

Zevenhoog laat op de nieuwe single Echt Oké misschien wel een beetje soul erin terug horen, wat vooral door het karakter komt van die nieuwe single. De single vertelt over het koesteren en waarderen van de mooie momenten die je hebt gedeeld met je voorgaande relatie. Ondanks dat je hart nú is gebroken, weet je dat de relatie ook fijn en leerzaam is geweest. Op de single stelt Markos van Zevenhoog zich kwetsbaar op, terwijl hij terugkijkt op zijn break-up. Zijn ex zegt van alles te missen, maar het blijft onduidelijk of zij Markos mist. Na lang malen valt het kwartje bij Markos en vraagt hij zich af wat hij eraan overgehouden heeft. Met een lach blikt hij terug op de ups en downs in zijn voorgaande relatie.

Zevenhoog’s nieuwe single verzorgt, door de zomerse energie in de muziek in combinatie met de openhartige tekst, een perfect nummer voor onder de zon. Op een festival, in de auto of in het park, Echt Oké zorgt voor een golf van opluchting, hoop en nostalgie door je lichaam. Het is een warme, opbeurende track voor het gebroken hart.

Marie And The Antoinettes

Het volgen van de eigen kompas bij charmant en psychedelisch singledebuut

Het is er dan nu toch echt van gekomen met Read The Room van Marie And The Antoinettes. Al eerder heeft de band al een visitekaartje weten af te geven met een optreden in Volta in februari 2023 waarmee Marie And The Antoinettes al hebben laten zien veel in hun mars te hebben.

Bij psychedelische muziek denk je vaak aan Pink Floyd, maar dat maakt de Amsterdamse band in de verste verte niet. Het is charmant en sterker nog het is zelfs een combinatie van psychedelische elementen met indiepop. Opvallend is het stemgeluid van Marie van der Zalm. Zacht, betoverend en misschien zelfs een beetje hypnotiserend. Read The Room is een jachtige wereld bekijken in een rumoerige wereld. Eigenlijk is het volgen van je eigen kompas en je eigen intuïtie. De tekst van de song is niet geschreven door Jolan Lammertink en Julius Dullaert, zoals Spotify dat doet vermoeden, maar door Marie van der Zalm zelf. Jolan Lammertink van de band is een bekende, want afgelopen jaar heeft hij onder Purple Pinky een EP uitgebracht.