Op de laatste vrijdag van augustus is er nog wat nieuw singlewerk zoals de nieuwe single van Sven Ross, een nieuwe single van Anna Marx en de muzikale creatieveling van het gezelschap Joris Anne. Een mix van indiefolk, sferische en donkere dreampop, tot chatosiche en Nederlandstalige muziek. Kortom een ratatouille aan stijlen.

Sven Ross

Geruststellende song met contrast

In juni heeft Sven Ross nog een pittige protestsong uitgebracht met de single Pool Party Pictures. Bij de opvolger die Sven stiekem al op donderdag 29 augustus heeft uitgebracht is dat duidelijk niet het geval.

De laatste tijd pendelt Sven geregeld tussen Amsterdam en Londen. Inmiddels komt hij met een geruststellende folkpopnummer Therapy. Daar waar Sven zich bij de vorige single nog kritisch heeft uitgelaten, is Therapy een hoopvol lied over de liefde voor een broer of zus. Het troost de zus van Sven, die eerder te maken heeft gehad met een burn-out. De song beschrijft angst voor de reactie van hun vader. Hun hechte gesprek brengt hen allen dichter bij elkaar, waarin Sven half gekscherend aanbiedt om zijn zus te vergezellen naar therapie. Alleen bij Sven weet je dat er een contrast in de song zit. De vrolijke muziek die weliswaar klinkt, snijdt best een serieus onderwerp aan, waardoor de teksten op een luchtige en geruststellende manier naar voren komen.

Tijdens de 3voor12 Noord-Holland Vloedgolf waarin Sven samen met Sterre Weldring een optreden heeft gegeven, vertelt hij dat hij aan het werk is met een band. Therapy is opgenomen met zijn live band. Daarnaast bevat Therapy de aftiteling de vaste co-schrijver David Boyden. Het wordt geproduceerd door Ernst Dusseldorp en gemixt in Londen door voormalig Guy Chambers-assistent Paul Stanborough die eerder heeft gewerkt met Janet Jackson, Tina Turner en Benedict Cork.

Anna Marx

Donkere sferische dreampop

Anna Marx woont in Haarlem, maar haar wortels liggen in het Zuid-Limburgse Valkenburg. De eerste schreden die Anne-Lotte Marx zet, is als ze de piano ontdekt. Het instrument wat min of meer als basis dient met wat ze nu maakt.

Zelf maakt Anna emotionele en melancholische muziek met een euforisch, atmosferisch en donker gevoel. De beste omschrijving is donkere, sferische dreampop die Anna maakt. Met deze elementen roept ze een gevoel op alsof je “op de dansvloer huilt”. De eerste single Bruises die ze in juni heeft uitgebracht is daar eveneens een voorbeeld van. Met de nieuwe single Like That? is dat het gevoel als je naar haar muziek luistert. Meeslepende dromerige vocalen, diepe beats met zware bas, en een minimalistische/organische benadering van muziekproductie schept ze een donkere en mysterieuze sfeer waarin ze zelf zegt dat de luisteraar volledig kan verdwalen. Haar nieuwe single Like That? verkent, met een subtiel sarcastische ondertoon, het moment waarop je de macht terugneemt nadat je vertrouwen is geschonden.

Het is ooit begonnen met de piano maar inmiddels is het meer dan dat en zit er een flinke dosis elektronica in. Je kunt het verbeeldingskracht noemen en die elementen zijn zowel op Bruises als op Like That? Terug te horen.

Joris Anne

Muzikale ratjetoe over mijmeren en melancholie

Het begrip ‘mijmeren’ heeft iets melancholisch. Het woord heeft voor Joris Anne ook een betekenis en de muziekmaker stuurt zijn melancholische gevoelens een totaal andere richting op.

Eigenlijk maakt Joris Anne op zijn nieuwe single Mijmeren II; Of, Ik Zocht Te Lang Naar Geluk een muzikaal schilderij vol met elektronische beats en doet het bij vlagen denken aan de tijd dat ‘gabber’ in is. Muziek is gevoel en als je min of meer in het hoofd van Joris kruipt, zit er bij zijn manier van mijmeren een bepaalde vorm van chaos van gedachten. Dat blijkt wel met wat hij zelf over de single zegt. ,,Het is een vervolg op de opener Mijmeren van mijn tweede album Tijdsbestek uit 2022. Waar ik de eerste "Mijmeren" nog zelf heb geproduceerd, is dit vervolg geproduceerd door Thor Kissing, die er een heerlijke jumpstyle-ratjetoe van heeft gemaakt”, vertelt Joris over de nieuwe single.

Mijmeren II; Of, Ik Zocht Te Lang Naar Geluk is tevens het sluitstuk van het nieuwe album die Joris op de plank heeft liggen.