Muziek maken en teksten schrijven ruimt op. Het is schoonmaken en met een schone lei beginnen. Dat geldt in ieder geval voor de nieuwe single van Scout en is de nieuwe single van SYNGA er meer één om voor je zelf ruimte te maken en wellicht ook voor de directe omgeving waarin je je als individu in begeeft. Je kunt zelfs stellen dat die elementen zelfs in de nieuwe single van Panda Noir zitten. Het is een mix van indie, alternative r&b en Nederlandstalig werk met zelfs een album van BLOK. Dat zijn de releases voor deze dag, maar er is nog meer. Er volgen nog aangename verrassingen.

Panda Noir

De complexe dynamiek van een relatie

Eerder hebben ze in de finale gestaan van de Amsterdam Popprijs van 2022. Een jaar later werkt de band de Popronde op verschillende plaatsen in het land af.

Het is alweer een tijdje terug dat Panda Noir een single heeft uitgebracht. De single OK? dateert immers alweer alweer van oktober 2023, maar nu is er daadwerkelijk weer een nieuwe single van de band die bestaat uit leden die woonachtig zijn in Amsterdam en regio Leiden.

Wie Panda Noir kent weet dat het indiepop maakt met invloeden van rock en alternative. Ze schrijven over dromen en avonturen, over op je bek gaan en jagen naar het eeuwige geluk. Komend najaar moet de opvolger van de EP Failed Being Wise gaan verschijnen. De opvolger gaat over de dromen, avonturen en gedachten, maar over het volwassen worden en erachter komen dat je nog niet echt wijzer ben geworden. It’s Not My Birthday (hiphiphooray) is een laid-back indiepop nummer dat gaat over het totaal verkeerd interpreteren van een vriendschap. ,,Een situatie waar je je ongemakkelijk over voelt en goed bij jezelf na moet gaan of je dingen anders had moeten zeggen of misschien wel helemaal anders had moeten aanpakken”, zegt de band over de nieuwe single.

SYNGA

Een keuze voor jezelf

In de maand maart heeft SYNGA sinds lange tijd weer een single uitgebracht met als titel Rise. Het is de aanloop naar nog meer nieuw materiaal, waarvan inmiddels nu de opvolger van Rise zich heeft aangediend.

Op de nieuwe single Running van SYNGA probeert ze mensen van haar eigen generatie te helpen met haar eigen ervaringen op het mentale vlak. Dat dit niet de meest makkelijke weg is als het jezelf betreft, is hoorbaar op de single. SYNGA is zelf jarenlang bezig geweest (en nog steeds) om bepaald gedrag, gedachtes en uitingen bij haarzelf beter te begrijpen. ,,Ik liep best vaak tegen een muur van angsten en depressie op en wist me daar dan vaak niet helemaal tegen te weren of doorheen te werken, vertelt ze openhartig over de achtergrond bij de nieuwe single. SYNGA is met heel veel inzichten bij vrienden en familie daar verder mee gekomen. Wat dit allemaal is, zitten in bepaalde gevoelens en gedachten die bij haar in het verleden soms omhoog zijn gekomenen die ze eerder niet goed heeft kunnen plaatsen. Dat gaat nu beter. ,,Tegenwoordig neem ik dan even een de tijd om te analyseren en vaak lukt het dan beter. Soms ook totaal niet en dan is het de kunst om dat juist ook te accepteren. Ik houd heel erg van ‘de waarom’ achter alles in het leven, dus accepteren dat er soms even geen reden is, blijft een leerschool. Met de toenemende druk van sociale media en de online-wereld is het soms makkelijk om jezelf  te ‘verschuilen’ en mee te gaan met alles wat daar continu gebeurd. Zo zijn mensen misschien iets minder bezig met wat ze nou zelf echt willen of voelen. Dus ik denk dat er genoeg mensen zijn die zich in dit verhaal kunnen vinden. Met Running hoop ik juist deze individuen een duwtje in de rug te geven om af en toe wat vaker voor jezelf te kiezen”, vertelt SYNGA.

Het thema wat SYNGA aanroert is niet nieuw bij de jonge generatie muzikanten. Het uiten van die problemen gebeurt meestal in de muziek en dus ook bij SYNGA.

Scout

Epiloog van ‘Littekens'

Als je bezig bent met een EP weet je dat je niet alles wat je hebt gemaakt op de EP kunt zetten. Dat is het geval bij de EP Littekens van Scout. Twee nummers zijn daar niet op te vinden. Dat is Hartendief en de nieuwe single van Scout Kwijt Voor Altijd.

Kwijt Voor Altijd heeft Scout geschreven in de periode dat hij Hartendief maakt en komen vlak nadat hi Littekens. Toch heeft hij beide nummers al vorig jaar gemaakt, maar heeft hij net als Hartendief de nieuwe single pas later afgemaakt. Beide songs zijn een afsluiting en is misschien wel het epiloog van de EP Littekens. ,,Het is in de zin het einde van een tijdperk. Ik zet een punt achter mijn relatie. Ik kom er achter dat diegene mij nu helemaal kwijt is en dat ik daar als de sterkste uitkom. Daar waar Hartendief de voorzet is, kop ik die met Kwijt Voor Altijd in en het is het laatste nummer van het Littekens-tijdperk. Dat is helemaal niet verdrietig, want er komt ook een nieuw tijdperk aan met andere nieuwe singles”, zegt Scout.

Zo klinkt de single ook. Het is bijna een smartlap, maar dan wel van het meest moderne soort, omdat het naar het gesproken woord gaat. Scout zingt en rapt. Het is alternatieve nederhop met een lijzige electro invloed.

BLOK

Een inkijk in het creatieve brein met alter-ego’s

Als je muziek maakt, kan dat door het gebruik van alter-ego’s zoals BLOK dat ook doet op zijn nieuwe album J.B. A.K.A. doet. Op die manier kun je de creativiteit in je brein kwijt en dat is op het album wel terug te horen.

Waarom geen EP zoals het wordt benoemd? Het antwoord is simpel, omdat er gewoon meer tracks op staan de gangbaar zijn voor een EP. J.B. A.K.A. bevat maar liefst tien tracks. Het is Nederlandstalige hiphop maar waarbij de soul niet ver weg is. BLOK laat daarop zijn gedachten de vrije loop. Het album J.B. A.K.A. gaat over de verschillende alter-ego’s die BLOK heeft. Deze staan symbool voor de positieve en minder positieve levensfases die hij heeft doorlopen. Deze alter-ego's  hebben de volgende namen: Jethro, BLOK, Jerry en JB. Met dit album wilt hij hiermee een exclusieve kijk zijn leven geven en de verbindende factor tussen al deze personages verklaren. Eigenlijk is het een reis in zijn brein waar hij met zijn verschillende alter-ego’s de verschillende geluiden, genres en onderwerpen wil samenbrengen. Deze onderwerpen lopen uiteen, van verliefd worden tot verhalen van negatieve invloeden op straat van buitenaf, zoals het gebrek aan geld of plekken om jezelf te ontwikkelen.

Op het album staan bijvoorbeeld ook de singles VACAY, LET OP en LEVEN LEIDT. Rappen op dit album is haast melodieus en BLOK zingt er bijna op, maar blijft toch met zijn alter-ego’s degene die hij is.