Hoewel het festivalseizoen nog bezig is, beginnen er alweer tekenen te komen van bands en songwriters die hun nieuwe materiaal weer uit willen gaan brengen. Voor deze vrijdag maar liefst vier nieuwe singlereleases wat uiteenloopt van best stevige progressive rock tot de vriendelijke americana variant. Daar tussen in een variant van de Nederlandstalige hiphop.

Niels Buijs

Familiebezoek aan afgelegen boerderij

Volendammer Niels Buijs heeft eerder deze zomer al twee singles uitgebracht. Zowel Learning Still als Arcadia komen op het debuutalbum The Lowlands van hem te staan, dat dit najaar gaat verschijnen. Niels gaat dat doen met een releaseshow in PX Volendam op 11 oktober.

De derde single die van The Lowlands gaat komen heet The Lonely Farm en daar zit volgens Niels een klein verhaaltje aan vast. ,,Het gaat over een familiebezoek aan een afgelegen boerderij iets wat er in de zomer idyllisch uitziet en in de winter weer licht angstvallig uit kan zien”, vertelt Niels. Met The Lonely Farm wil Niels ook een sfeer oproepen. ,,We wilden met deze track een beetje meer de T Bone Burnett met O Brother Where Are You kant op gaan”, zegt hij hierover. In dat op zicht klopt dat wel door de vioolpartij die op de single te horen is. Een belangrijke muzikant die op de single is te horen, is Joost van Ee die onder meer heeft gewerkt met Bertolf en Douwe Bob. De productie is onmiskenbaar van de hand van Blanko.

De nieuwsgierigheid naar het debuutalbum van Niels wordt met het uitbrengen van deze nieuwe single alleen maar groter.

Scout

Het begrip ‘tijd’ gevangen in een single

Ook Scout laat weer van zich horen. De opvolger van de in juli uitgebrachte single Laatste Avond In De Club klinkt behoorlijk anders.

De nieuwe single Nog Een Nacht heeft dan ook nauw te maken met dat laatste. Het nieuwe nummer is een alternatieve pop tune die in gaat op één van de belangrijkste thema’s van het album en dat is  afscheid nemen. Afscheid nemen van anderen in je leven, maar vooral ook van delen van jezelf. En hoewel deze twee vormen van afscheid nemen op het oog ver uit elkaar liggen, heeft Scout tijdens het maken van Nog Een Nacht vooral ondervonden dat de afstand tussen deze twee, ver worden overschat. Immers: de grootste afstand tot de kern bevindt zich aan de grens. ,,Uiteindelijk is het een soort liefdesbrief van verloren tijd geworden, wat weer samenhangt met het gevoel dat het leven voorbij raast en tussen je vingers door glipt. Ik denk dat het voor mensen die een soort overgangsfase van hun leven zitten en af en toe niet zo goed weten waar de tijd heen is gegaan en met de vraag zitten wat er eigenlijk moet gaan gebeuren met diezelfde tijd”, zegt Scout over de nieuwe single.

Nog een leuk detail is dat Scout het nummer al lange tijd heeft liggen en tussen de verhuisdozen op een kamer in Delft pas is gaan uitwerken. Het is dan 2022 waarbij Scout samen met Diederik Stikvoort al de basis leggen voor Nog Een Nacht.

Eurydice

Progressive rock uit het vlakke polderlandschap

Eind 2023 geeft Eurydice in Podium Victorie een denderend optreden bij de release van hun debuut EP The Gift. Daarna volgen onder meer enkele optredens en inmiddels zitten Jelle de Langeen Jim Vertseegh bepaald niet stil.

Het tweetal werkt alweer aan nieuwe EP en die contouren zijn al zichtbaar met de al eerder verschenen single Killing Floor en Living With Strangers die in de maanden juni en juli zijn verschenen. I Am The Doorway is de opvolger van deze twee singles. ,,I Am the Doorway is een nummer dat de gevoelens van twijfel, angst en paniek verkent. Het beschrijft een onontkoombare realiteit, als een treinrit waarvan je weet dat deze eindigt in een ravijn, maar je geen mogelijkheid hebt om de trein te stoppen”, vertellen Jelle en Jim over de nieuwe single.

De bedoeling is dat tot aan de nieuwe EP nog een nieuwe single gaat verschijnen. De opvolger van The Gift verschijnt dit najaar.

Seb Adams

Kort liedje over het verdwijnen van jeugdvrienden

Sinds het winnen van de 035 Popprijs staat Seb Adams in de belangstelling. De songs werkt hij uit op een akoestische gitaar en dat is bij de opvolger van Long Gone niet anders.

De emotie op het korte nummer More Than You Know behoorlijk tot uiting. Het is een meeslepende song vol melancholie over het verdwijnen van de jeugdvrienden. Mijmerend en ook met een stevige ondergrond maakt de song tot wat het is. Daar is Seb behoorlijk kritisch op zichzelf geweest, wat te maken heeft met de lengte met het nummer. De songwriter heeft in de oorspronkelijke versie nog zelfs wat tekst toegevoegd. ,,Het voelde alleen niet goed en als ik het dan toch in twee minuten kan vertellen, is dat nu eenmaal maar zo”, zegt hij daarover. More Than You Know is een uiterst toegankelijke altpop en poppunk song.