In 2014 brengt Martine Bond haar laatste album uit om vervolgens in het nachtleven van Amsterdam te verdwijnen. Ze verschuilt zich tussen de clochards, de eenlingen, de freaks en zonderlingen om diep in de nacht na te denken over haar volgende stappen. Het begin van een zoektocht naar creatieve invulling en persoonlijke groei. Het lijkt alsof Martine van de radar is verdwenen.

Lange aanloop naar nieuwe single

'Ik kon het niet meer aan mijzelf verkopen mijn grootste liefde; zingen, liedjes schrijven en optreden, nooit meer op te pakken'

Toch heeft Martine wel degelijk wat gedaan. Ze heeft wel degelijk muziek gemaakt en is ze te horen bij collega muzikanten en songwriters. Martine is bijvoorbeeld te horen bij The Karuna Project en met de 3J’s brengt de van origine Volendamse een kerst-single uit, heeft ze twee succesvolle theatertournees gedaan met de 'Evergreen top 1000 live' band, en niet te vergeten een experimenteel electro project samen met creatief tovenaar Gerhardt Heusinkveld onder MGGM de single MMMMMMG uit. Dezelfde Gerhardt is ook betrokken bij haar nieuwe single Orphan Child. De aanloop er naar toe heeft even geduurd, want in 2022 herontdekt ze haar grootste liefde en dat is het schrijven van eigen muziek.

,,Ik kon het niet meer aan mijzelf verkopen mijn grootste liefde; zingen, liedjes schrijven en optreden, nooit meer op te pakken”, zegt Martine zelf over wat ze daarin meemaakt. Of beter gezegd 'heeft meegemaakt’. Ondanks een sombere periode waarin ze de connectie met muziek even kwijtraakt en de Covid tijd, blijft Martine veerkrachtig en begint aan de docentenopleiding Engels. Daar ontmoet ze haar vriendin en fotografe Melanie Charlaine, die het artwork maakt voor haar nieuwe single Orphan Child. Inmiddels is dan al 2024. Als ze 3 liedjes af heeft, benadert ze artiest en producer Blanko  om haar nummers te arrangeren en op te nemen. Blanko zelf is dan bezig met zijn eigen tournee en heeft zijn theatertour Stop Making Sense van The Talking Heads achter de rug. ,,Het was vanaf het begin een super muzikale match. Hij is enorm kundig en creatief als producer en voegt precies datgene toe wat de liedjes nodig hebben”, zegt Martine over Blanko.

,,Alles aan Martine resoneert muziek. Als zij binnenkomt, komt er een ster binnen. Niet met grote pauwenveren maar met diepgang en iets mystieks. Ik ken weinig vocalisten die loepzuiver kunnen zingen én kunnen ontroeren. Het is geweldig om Martine op haar nieuwe muzikale pad te mogen bijstaan en uitbrengen”

Gerhardt Heusinkveld

Engelse folk met elektronische invloeden

'Ik kan het zelf bijna niet geloven'

Met deze verse nummers benadert ze Gerhardt Heusinkveld Gerries Imaginarium Recordings. Uiteraard met het project MMMMMMG wat ze met hem heeft in 2023. Gerhardt focust zich op paradijsvogels en kunstenaars met een ‘collectieve state of heart’. ,,Alles aan Martine resoneert muziek. Als zij binnenkomt, komt er een ster binnen. Niet met grote pauwenveren maar met diepgang en iets mystieks. Ik ken weinig vocalisten die loepzuiver kunnen zingen én kunnen ontroeren. Het is geweldig om Martine op haar nieuwe muzikale pad te mogen bijstaan en uitbrengen”, zegt Gerhardt over haar. Dat is volgens de muzikant, multi-instrumentalist en producer niet alles. ,,Martine's muziek heeft een betoverende sfeer die doet denken aan Engelse folk met elektronische invloeden. Haar droom is om een publiek te vergaren dat vreugde en kracht put uit haar muziek, en om in playlists te komen tussen de muziek van haar eigen muzikale helden als Kate Bush, Pentangle, Joni Mitchell, Fleetwood Mac, Tori Amos en PJ Harvey”, zegt Gerhardt over zijn samenwerking met Martine.

En dan ineens in april 2024 precies 10 jaar na haar laatste release is hier Orphan Child. Ze maakt dat ook duidelijk op haar eigen sociale media kanalen. ,,Ik kan het zelf bijna niet geloven!" schrijft Martine op Facebook.