Voor de eerste vrijdag is behoorlijk wat vlijt gedaan in de muziekproducties. Het is albummateriaal van Manu en Elvira. Laatstgenoemde is multi-instrumentalist en producer en heeft met haar debuutalbum ruim de tijd genomen om haar eersteling aan de wereld te laten horen. Op zaterdag volgt het singlemateriaal van Joris Anne, RELICS en Féline Spiegel. Er is wat te beleven op de eerste vrijdag van juni met een uitloop naar zaterdag.

Elvira

Zelfgemaakt debuutalbum

Lang heeft Elvira Smeenk zoals ze voluit heet, gewerkt aan haar debuutalbum. De wereld maakt kennis als zij in zowel een voorronde als later in de finale van de Rob Acda Award is te zien en later ok als support bij de albumreleaseshow van Lowaddicts in Patronaat Haarlem.

Het moment is nu daar om haar eersteling aan de wereld te presenteren. Het is langzaam aan gegaan en het is een weg vol hobbels, maar daar wordt Elvira wijzer van. Het is eigenzinnig en Elvira houdt vast aan haar eigen manier van muziek maken. Ze doet slechts met een midi-controller en haar stem, waarmee ze al dat heeft laten horen in de grote zaal van Patronaat Haarlem. Op haar debuutalbum Am I Even Thinking? Is duidelijk te horen dat Elvira het niet even op een achternamiddag een album in elkaar heeft gezet. Het beschrijft haar gevoel en kijk op de wereld, maar ook haar eigen situaties in het dagelijkse leven.

Zelf zegt Elvira dat het met een ongegeneerde poging om de essentie van het menselijk bestaan vast te leggen. Volgens haar is haar muziek doordrenkt met emotie. Je kunt bijna zeggen dat ze als een ware verteller haar verhalen weet te vertellen en haar muziek weet te weven door een landschap vol twinkelende synths en een onmiskenbaar gevoel voor esthetiek. Elvira brengt niet alleen haar eigen innerlijke wereld tot leven, maar ze probeert daarmee ook anderen uit te nodige om met haar mee te reizen. Het is eigenlijk zielsmuziek en herinnert een ieder eraan dat de ware schoonheid van het leven ligt in de verbinding die we delen en de verhalen die we creëren.

De release van het debuutalbum Am I Even Thinking? zal niet ongemerkt voorbij gaan. Elvira presenteert het album met een optreden in Patronaat Haarlem op de dag van de release.

Manu

Hartaandoening is aanleiding voor titel album

Of Manu ooit gekeken heeft naar de grote Nederlandse schrijver Harry Mulisch is de vraag. Ooit heeft Mulisch het iconische boek 'De Ontdekking Van De Hemel' geschreven. Manu geeft zijn nieuwe album de titel De Herontdekking Van De Hemel mee.

En dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen, want de poëet en performer ontwikkelt na heel wat jaren weer een studio-album. Naast dat hij zichzelf als muzikant en artiest herontdekt middels dit werk, is het vooral zijn gereedschap 'taal' dat hij middels dit album niet als vanzelfsprekendheid heeft genomen. Of zoals Manu zelf zegt: "Taal is het archief van onze collectieve verbeelding. Door taal bestaat er een werkelijkheid. Door taal bestaat de hemel."

Manu heeft tevens genoeg reden om deze werkelijkheid tot een hemel te bombarderen. Onlangs is er namelijk een gen bij hem geconstateerd dat een mogelijke hartspieraandoening kan veroorzaken. Genoeg om dit als thema te gebruiken voor ieder die zichzelf in deze situatie herkent, omdat het leven kostbaar is.

Pepeditss

,,Heb vaak een hemel verloren. Uit het oog geraakt. Het maakt jouw wezen zoveel mooier, omdat je hier nog staat. Het is meer dan ik kan wensen ooit. Meer dan ik heb gekend. Knijp me, grijp me, pak me stevig vast; zodat ik het besef"

Manu

Op het album staat bijvoorbeeld ook de single Met Mij die enkele weken eerder is verschenen en waar voormalig Voice Kids winnares ESMÉ op te horen is. Sterker nog ESMÉ neemt een prominente plek in op het nummer. De single is één van de liedjes waarmee Manu zijn dankbaarheid wil tonen aan de mensen die hem hebben bijgestaan nadat hij het nieuws over zijn hartaandoening heeft gekregen. Op die single is al een verwijzing te horen naar De Herontdekking Van De Hemel. ,,Heb vaak een hemel verloren. Uit het oog geraakt. Het maakt jouw wezen zoveel mooier, omdat je hier nog staat. Het is meer dan ik kan wensen ooit. Meer dan ik heb gekend. Knijp me, grijp me, pak me stevig vast; zodat ik het besef", is de tekst die klinkt op Met Mij.

Multidisciplinair project

Album wordt uitgebracht via het eclectische muzieklabel INI Movement

De Herontdekking Van De Hemel is een multidisciplinair project ontstaan vanuit de dialoog tussen woordkunst en compositie. Voor Omroep Human ontwikkelt Manu het programma 'Spoken Word Sessies'. Daar leert hij muziekcollectief .multibeat kennen, waarmee Manu een eerste aanzet van een voorstelling ontwikkelt. Dit initiatief levert hem de Beste Muziek Performer Award op van We Are Public.

Het meer liedjesachtige materiaal uit de voorstelling is nu gebundeld in een album en zal worden uitgebracht via het eclectische muzieklabel INI Movement. In samenwerking met Productiehuis Melkweg Paradiso zal een avondvullende voorstelling van De Herontdekking Van De Hemel in première gaan tijdens Theaterfestival Boulevard op 3, 4 en 5 augustus.

Hierna zal de voorstelling in het hele land te zien zijn. Het album en de voorstelling onderzoeken de scheppingskracht van taal, maar ook een onlosmakelijke, destructieve kant dat middels het woord tot bestaan wordt gesproken.