Daar waar het vrijdag op een aaneenschakeling van emoties is het een dag later meer de Nederlandse taal die wat doorkijkjes beidt. Verantwoordelijk voor dat materiaal zijn een rappende advocaat die zijn kantoor houdt op de Zuidas en is er hoe kan het ook anders Joris Anne die tegen een taaldingetje aanloopt en daar weer een liedje uit weet te halen. Het Haarlemse gezelschap VOZ komt hun debuut EP ‘Als Je Dwaalt’. Als laatste van het rijtje, voegt zich de wat stevige band RELICS erbij om er toch een goede muzikale kost van te maken.

MC Prak$

De toga voor de rap en omgekeerd

Wat moet Marinus Prakke ooit hebben gedacht als hij zijn rechtenstudie heeft afgerond? Het is toch een beetje gissen, want naast het feit dat hij advocaat is, brengt hij onder MC Prak$ Nederlandstalige rap uit.

Hij heeft vorig jaar het album Rappende Raadsman uitgebracht en de opvolger Rappende Raadsman II is onderweg. Op dat album gaat het over de paradoxale relatie tussen het serieuze en het speelse in het leven van deze bijna dertig jarige Zuidas-advocaat. De Rappende Raadsman is aanbeland in een nieuwe fase. Hij woont sinds kort samenwonend, het burgerlijke bestaan beginnend omarmend. Tegelijkertijd ervaart hij nog steeds de nodige knaldrang en beleeft de daaruit voortvloeiende escapades. Voor hem zelf is het bijna een dubbelleven wat tussen de verlengde studententijd en het burgerlijke bestaan zit. Het is ook goed voelbaar in de eerste dubbel-single Bassie en Gut Feeling, waarbij Bassie flirt met het burgerlijk bestaan en Gut Feeling juist gaat over de opkomende drang om stoom af te blazen. Bij Bassie zit trouwens ook een flinke dosis zelfspot met een prima bassende beat.

Een betere beschrijving van wie MC Prak$ nu is, kan eigenlijk niet met deze twee singles. Het is leven in twee werelden. Hij wisselt de toga in voor de rap en laat de rap weer achter zich als het serieus moet zijn.

Joris Anne

Haags coffeeshop moment is aanleiding voor nieuwe single

Alsof Joris Anne stil zit. Al eerder is bekend dat zijn creatieve brein min of meer aan staat. Of Joris aan slaap toekomst? Het zit bij Joris in de kleine dingen om ergens een liedje over te maken.

Verhalen zijn er om te vertellen. Dus ook deze. ,,Ik stond in de coffeeshop in Den Haag (genaamd Fly 2) en een zekere Jordy die daar werkt gaf mij wiet en zei die dag tegen mij: "maak op deze wiet een lied ter inspiratie", en dat deed ik. Thor Kissing had mij de muziek al veel eerder toegestuurd en ik had een halve tekst liggen en een paar dagen later was mijn vriendin bij mij en de teksten in dit liedje zegt genoeg. Deze single is afkomstig van mijn zevende album (deel 3 in de 'Mijn alles' mini-albumtrilogie) dat uitkomt begin 2025. Het nummer zelf is gebaseerd rondom hetzelfde Logic Pro-project als Thor Kissing's dansvloerknaller 'disco 54', maar dan helemaal vervormd tot een technobanger door middel van nieuwe melodieën en akkoorden, en aan het einde een toegevoegde kneiterharde bassdrop”, zegt Joris. Naast Joris zelf is ook Mavah Dansrijk te horen die onder meer het artwork bij de single weer heeft verzorgd.

Wie de volgende keer een roker opsteekt kan dus zeggen: ‘Ik Ga Een Jantje Roken’.

RELICS

De weg na het uiteenvallen van een relatie

In Zaanstad zitten ze ook niet stil want de band RELICS laat weer van zich horen. Het afgelopen jaar met live werk met als titel Live At The Creative Factory en begin dit jaar met de single The Best Of Me.

De band is een opkomende alt rock/poprock band uit Zaanstad die is opgericht in 2021. Het bijzondere aan RELICS, is de achtergrond van de drie bandleden. De bassist Senna Mooij heeft vooral een verleden met funk en r&b, drummer Kilian Schilder heeft als achtergrond progressive rock en Thomas Bons weer een verleden met elektronische popmuziek. De opvolger van The Best Of Me mag er ook zijn. ,,Het nummer REBOUND gaat in het kort over je weg proberen te vinden na een uiteengevallen relatie. Specifiek over snel intieme verhoudingen aangaan terwijl je niet goed hebt kunnen reflecteren op de vorige relatie. Het nummer is volledig door onszelf geschreven, gearrangeerd en geproduceerd”, zegt Thomas Bons over de band.

VOZ

Slijpen aan liedjes

Om hun debuut EP Als Je Dwaalt onder de aandacht te brengen, hebben ze Record Store Day daarvoor uitgekozen. Niet alleen online is het werk te vinden maar ook tastbaar in de vorm van vinyl.

VOZ heeft een eigen stijl met waar ze verschillende invloeden in verwerken zoals elektrorock en jazz. Als het weer om de tekst gaat, bouwt het door op de lange traditie van tekst-georiënteerde Nederlandstalige popmuziek, van Frank Boeijen tot Eefje de Visser. Om tot de debuut EP te komen, heeft VOZ op veel podia gespeeld en te kijken welke liedjes nu overeind blijven. Schrijven is schrappen en uiteraard is het ook in de muziek ‘kill your darlings’. De Haarlemse band slijpt als het ware aan hun eigen muzikale diamanten. Eigenlijk werken ze net zo lang tot de muzikale arrangementen de definitieve vorm krijgen.

Thematiek

Thuisstudio verruilt voor professionele studio

De thematiek van de EP is eenzaamheid, verlangen naar verbondenheid, naar liefde, en de moeite die het kost om los te laten. ,, De tekst van 'Als je dwaalt' gaat over een eenzame tijd in Wroclaw, Polen, toen ik er stage zou gaan lopen. Ik was 21. Het studiejaar moest nog beginnen en de eerste weken was ik er alleen. De rivier was kort daarvoor overstroomd geweest en overal lag slib, er stonden autowrakken langs de weg, en ik dwaalde daar over straat, in een wezenloze stilte, in een afgeragde stad, tussen grauwe oostblok-flats. Niemand sprak Engels, ik sprak geen Pools, ik kende niemand. Er liep een hond over straat, ik zocht iemand om mee te praten maar ik sloeg helemaal dicht in die eenzaamheid. Er waren villa's als paleizen die ze hadden omgeturnd naar discotheken, met lege balzalen en discobollen, een paar vreemden, die me raar aankeken – ze zagen natuurlijk dat ik ergens anders vandaan kwam, een westerling, met geld misschien, ik voelde me ineens ook niet veilig, een makkelijke prooi in een land dat ik niet kende, een cultuur die ik niet begreep, met mensen die ik niet verstond, wie kon ik vertrouwen? Die totale vervreemding voelde als compleet verloren en hulpeloos zijn, volledig teruggeworpen op jezelf en je eigen gedachten. Toen leerde ik dat lang alleen zijn niet altijd goed is voor een mens, in elk geval niet voor mij. Zo eenzaam zijn en dan gaan dwalen, op zoek naar contact, naar troost, naar iemand die je woordeloos begrijpt, maar dat niet kunnen vinden, vormde de basis voor 'Als je dwaalt'. Eenzaamheid is een onderschat probleem, ik hoop dat de tekst overbengt hoe het kan zijn en iets positiefs doet voor mensen die ook zoiets meemaken, of dat het mensen helpt om het gevoel van eenzaamheid van anderen beter te kunnen begrijpen Dat is de basis voor Als je dwaalt", vertelt Cor van VOZ.

Voor hun debuut-EP heeft VOZ de stap gezet om van een thuisstudio naar een echte studio te gaan. De live-instrumenten – zoals de gitaren, akoestische piano en de drums – hebben meer ruimte in de  verder vaak elektronische arrangementen. Op deze wijze is de hele kwaliteit van de productie in de ogen van VOZ naar een hoger niveau gebracht. Gitarist Jurriaan Kurpershoek zet VOZ op het spoor van producer Stijn Donders. Hoe dat is gegaan? Elke keer als Jurriaan VOZ ziet spelen in Patronaat appt hij Stijn ter plekke en omschrijft de band als 'The Police meets Steely Dan meets Jan Wolkers.' VOZ en Stijn Donders vinden elkaar in het doel om het maximale uit de studio te halen: composities en producties waarin veel gebeurt, zoals voorbeelden als Radiohead of Tears For Fears dat ook doen, zonder dat er jaren aan een album kan worden gewerkt. Voor de vinyl liefhebbers heeft VOZ op de B-kant de eerste drie eerste singles staan, maar die zijn wel opnieuw gemasterd.