Op deze releasedag is de Nederlandse taal overheersend. Buitenbeentje is Luke Nyman die met een Engelstalige song komt. Naast Luke is Christian Kuitert terug met een korte single en komen Merle en Zoetwater met EP materiaal. Ook de muziekstijlen kent variatie van dromerige indiepop in de eigen taal tot Engelse folkinvloed in dezelfde Nederlandse taal. Luke Nyman laat zelfs twee kanten van zijn nieuwe single horen.

Luke Nyman

Kenmerken van een smartlap

Eind januari komt de Amsterdamse Brit Luke Nyman al met de singles You Will Survive en If You’re Wrong (You Ain’t Right) uitgebracht. Bij die releases laat Luke al weten dat er meer van hem aan zit te komen.

Als opvolger van de twee singles komt Luke met twee versies van zijn nieuwe single Why Can’t Be We Friends? (Cos I Love You Too Much For That) die een vlot en catchy karakter kent, maar ook een akoestische zijde die een wat bluesy karakter heeft. Het is iets waar de songwriter uit Amsterdam zijn hand niet voor omdraait. Op de radioversie is dat vlot en lekker in het gehoor klinkende single waar zowel Luke maar ook Ro Halfhide op te horen is. De twee hebben al eerder met elkaar gewerkt en op de toepasselijke ‘Ro mix’ versie denk je niet in eerste instantie aan een verscheurend liefdesliedje. Dat komt meer tot uitdrukking op de akoestische versie die een veel meeslepender karakter heeft. Kortom de single Why Can’t Be We Friends? (Cos I Love You Too Much For That) heeft kenmerken van een moderne smartlap.

Christan Kuitert

De terugkeer van Nederlandse ‘probeerpop’

Christian Kuitert laat eind november van zich horen met de Nederlandstalige single Land!. Zelf omschrijft hij het als ‘probeerpop’, hoewel zijn nummers toch ook chansonachtige elementen bevat waarmee hij zijn muziek in een theater kan laten horen.

Dat geldt ook voor Christians nieuwe single Ik Houd Van Je, Ja die best kort van stof is. Toch is dat ook de kracht van de single. Je voelt als het ware de twijfel in het nummer en dat wanneer je in de liefde iets wil bereiken er echt iets voor moet doen. ,,Ik Houd Van Je, Ja is het meest pop nummertje van de aankomende EP; lekker vrolijk, lekker kort, lekker. In tijden van swapfietsen, zwevende kiezers, jobhoppers en backpackers bezweert dit nummer onze bindingsangst. Wacht niet tot het perfect is, maak maar eens een gewaagde keuze en spring in het diepe: zeg gewoon "ik houd van je - ja", vertelt Christian over de single.

Er zit nog een leuke wetenswaardigheid aan deze single. ,,De eerste keer dat ik het nummer live speelde, was de avond dat ik mijn relatie kreeg (oftewel het was toen echt 'aan'!)”, zegt Christian over Ik Houd Van Je, Ja.

Zoetwater

Nederpop met Engelse folkinvloeden

Songwriter-duo Zoetwater uit Amsterdam presenteren hun eerste single van de nieuwe EP. De single hebben de broers Jelle en Sieberen Sybesma opgenomen in de 2kHz studios in Londen, waarbij opnieuw de Britse producer Ian Grimble zijn stempel drukt op de Nederlandstalige folk-pop van de Amsterdamse broers van Zoetwater.

Het verhaal met de Britse producer gaat terug tot de coronaperiode in 2021 als Zoetwater voor het eerst samenwerkt met producer Grimble. De producer heeft onder meer gewerkt met Mumford & Sons, Bear’s Den en Manic Street Preachers. Het resultaat is de EP LONDEN die Zoetwater in 2022 uitbrengt. Onder toeziend oog van Grimble nemen de broers het materiaal op en is dat bovendien het resultaat van een gezamenlijk schrijfproces met gitarist Jan Schröder die eerder betrokken is bij Causes, Guusje, Katie Koss en Kris Berry.

Inmiddels werkt Zoetwater aan een nieuwe EP en daar hoort een nieuwe single bij met als ik Ken Je Stem. ,,Het nummer gaat over een innerlijke strijd tussen hoofd en hart, tussen willen geloven in een positieve uitkomst en de realiteit onder ogen zien dat dingen misschien niet zijn zoals gehoopt of verwacht”, zegt Zoetwater over de single. Volgens het tweetal combineert het nummer onvervalste Nederpop met Engelse folkinvloeden, wat het een uniek geluid geeft.

Merle

De complexiteit van het leven bekeken door een middentwintiger

Nederlandstalige singer-songwriter Merle uit Amsterdam is een blij mens, want vol trots presenteert ze haar debuut EP Contrast. Volgens Merle is het een betoverende verzameling van vijf tracks die je meeneemt in haar diepe gevoelswereld.

Merle durft zichzelf de vragen te stellen die volgens haar echt toe doen. Muzikale bagage heeft Merle Verseef zoals ze voluit heet al bij zich. Eerder is ze onderdeel van het duo Carlijn & Merle. Inmiddels heeft Merle zichzelf opnieuw weten uit te vinden en dit keer als soloartiest. Het begint met haar eerste single Dansen Op Tafels, die uitkomt in april 2023. De titel van de EP doet daar eer aan want het is dreampop in optima forma. Dat komt volgens haar zelf door de gelaagde arrangementen, in combinatie met een ietwat serieus geluid. Als je Merle hoort, past zij in het rijtje van collega’s Eefje de Visser, S10 en Froukje. De EP Contrast biedt een authentieke kijk op haar persoonlijke reis door de complexiteit van het leven als middentwintiger. De vijf tracks op de EP belichamen de zoektocht naar zelfontdekking, het verlangen naar verbinding met anderen en de schijnbare tegenstellingen die het leven met zich meebrengt. Met haar stemgeluid, haar passie voor produceren en haar oprechte teksten, hoopt Merle dat haar muziek andere mensen van haar leeftijd steun kan bieden.