Nadat de eerste vrijdag van april al behoorlijk wat nieuw muziekmateriaal heeft gekend, is dat ook het geval op deze derde vrijdag van de aprilmaand, alleen niet zo extreem veel als op die eerste vrijdag. De hoeveelheid aan het materiaal is nu ook weer om het even te splitsen. Het vrijdag deel is een aaneenschakeling van emoties. Verantwoordelijk voor dit materiaal zijn KOLBAK, The Cruz & The Dukes Of Harlem, LUCIA en fuis

The Cruz & The Dukes Of Harlem

Meeslepende combinatie van Meatloaf en Springsteen

Dat The Cruz iets heeft met Jim Steinman en Bruce Springsteen, laat hij samen met The Dukes Of Harlem al overduidelijk horen. Onderweg naar het album A Street Opera dat eind mei gaat verschijnen heeft de band al If You Want My Money (You Just Come And Get it) uitgebracht.

Van het aanstaande album brengt de band nu Hold My Hand uit, waarop Meatloaf daadwerkelijk Bruce Springsteen ontmoeten. Op het nummer zijn de uithalen van The Cruz die richting Meatloaf gaan, terwijl de song zelf bijna een ode is aan de legendarische E- Streetband die The Boss bij zich heeft in de tijd dat hij in grote stadions zijn optredens doet. Bovendien heeft de band de wat agressieve benadering gekozen van een andere illustere Britse rockband. Die band is The Who. Het sterke punt van Hold My Hand is de piano die continu bepalend is. De song zelf is een lied voor de eenzame minnaars of de hopeloos romantische crooners. ,,De zoete woorden passen perfect in het massieve dynamische rock-’n-roll-anthem en geven elk instrument zijn eigen emotie en doel”, zegt The Cruz.

Wat The Cruz & The Dukes Of Harlem bedrieglijk goed maakt, is het bestaande werk van muzikanten als Meatloaf en Springsteen weten te vertalen naar eigentijdse arrangementen en songs. De vraag is of The Boss dit al heeft gehoord.

KOLBAK

Reactie op talentenshows

Een band die al behoorlijk wat muzikale meters heeft weten te maken, is de band KOLBAK uit de regio Uithoorn. De muziek die ze maken, kun je het beste omschrijven als indie met een stevige dosis Britpop uit de jaren negentig. Na Play Time en Smoke And Mirrors, brengt het drietal I Make U uit.

Aan de nieuwe single zit wel een verhaal.. ,,Dit nummer is tevens de oudste van alle KOLBAK-liedjes en de genesis ervan was al in 2001. Het is al jaren een vaste waarde in de live-sets, maar eerdere pogingen om het op te nemen waren gestrand of paste op dat moment niet in de collectie songs”, zegt Harold Pflug van KOLBAK. Daarnaast is het eigenlijk een proloog op een eerder uitgebrachte single. ,,I Make U is ooit ontstaan als reactie op talentshows en is mettertijd alleen maar actueler geworden. Het gaat over de zoete verleiding van sterrendom, manipulatie en uiteindelijk de vraag hoe echt je kunt blijven. In zeker zin zou je kunnen zeggen dat I Make U het voorverhaal is van Smoke And Mirrors en bespiegeling op sterrenstatus”, vertelt Harold over de single.

fuis

Muzikale reis door een rustgevend landschap

Als er een band die langzaam aan de wereld voorbereid op het werk wat ze maken, is het fuis. De band doseren hun nieuwe singlemateriaal. De band uit Amsterdam heeft er inmiddels drie uitgebracht.

Na Wave, Tell Me You’ll Wait en Go Here is het nu tijd voor Norway. Opnieuw weet fuis hun muziek met synthetische klanken te vangen. Het materiaal roept een mate van intimiteit op, wat ook meer met fuis zelf heeft te maken. Het heeft een cinematisch karakter en het beeld kun je er zelf bij oproepen. De kou heeft op Norway nog niet zo warm geklonken, want daar zit het vernuft van fuis. De nummers vertellen eerlijke verhalen vanuit een persoonlijke belevingswereld over rouw, onzekerheden en het zoeken naar een nieuwe start. Het moeten volgens fuis verhalen zijn die als een arm om je heen slaan en zeggen: ,,Kijk, ik begrijp er ook niks van, maar het komt wel goed”.

,,Norway voert luisteraars mee op een reis door de rustgevende landschappen van het land, als een krachtige herinnering aan het belang van loslaten om gekoesterde herinneringen te behouden”, zegt de band over de nieuwe single.

LUCIA

Jonge levenswijsheid en levenslessen

Met al drie uitgebrachte singles, vindt LUCIA het nu tijd om haar debuut EP I Know Better aan de wereld te laten zien. Vijf songs die te maken hebben LUCIA zelf.

,,I Know Better is eigenlijk vijf pagina's uit mijn dagboek. De nummers vertellen hoe ik omging met situaties die me veel stress, eenzaamheid, verdriet, liefde opleverde. De titel staat voor alle situatie waarvan ik denk dat ik beter had kunnen aanpakken. Of het nu gaat  om communicatie, meer mijzelf durven te laten zien of echt eerlijk zijn "Ik had beter moeten weten"”, zegt LUCIA over de EP. Ze is ooit opgegroeid in het kleine vestingstadje "Brielle" en LUCIA heeft van jongs af aan één grote droom: "eigen muziek maken en haar gedachten met zo veel mogelijk mensen ter wereld delen".

Ze begint vanaf haar 12e gitaar te spelen en al snel schrijft zij haar eigen nummers. Niet veel later volgen de eerste optredens. Ze speelt in lokale barretjes en op podia en festivals in de omgeving. Na de middelbare school doet ze de opleiding Muzikant/Producer in Rhoon. Daar krijgt  ze o.a. les van producer Stijn Donders. Kort na haar opleiding stelt Stijn voor om via een crowdfunding een EP met hem op te nemen. Met dat geslaagde idee en met hulp van acht sessie muzikanten (Guy Pek, Jurriaan Kurpershoek, Lourens van der Zwaag, Noa Kariem, Max van Houtum, Matteo Paggi, Arthur Looij en Karel van der Eijk) is de EP tot leven gekomen.