Het meest opvallende op deze vrijdag met de nieuwe releases is de terugkeer van SYNGA. Misschien niet zichtbaar geweest in de afgelopen maanden, maar ze richt weer op met ‘Rise’. Daarnaast twee videoreleases met één echt nieuwe clip en een clip van een bestaande single. Om met het laatste te beginnen heeft het Alkmaarse 3 Point Landing hun single ‘Gleaming Eyes’ van een clip voorzien. De single komt van hun album ‘Shadow Work’ wat in mei 2023 is verschenen. De nieuwe clip is van Joris Anne die afgelopen maand ook al een single heeft gedropt met een clip. Ook Engel & Paul melden zich met een nieuwe single en zijn net als SYNGA daarmee terug van weggeweest.

Joris Anne

Droevig en kwetsbaar

Het lijkt wel of Joris Anne in een wat melancholische fase zit. Afgelopen maand heeft hij de single Ik Heb Een Zwak Voor Je uitgebracht. Op die single mijmert Joris al.

Op zijn nieuwe single Niemand Die Van Me Houdt is zelfs de elektronica verdwenen en is ook hier een mijmerende Joris op te horen. Het resultaat is een liedje waar Joris zichzelf heel kwetsbaar opstelt en waar hij zichzelf begeleidt op een akoestische gitaar. Op een zwoele zomernacht, na een flinke ruzie met zijn geliefde, zit Joris Anne bij zijn moeder in de achtertuin. Zwelgend in liefdesverdriet schrijft hij daar Niemand Die Van Me Houdt. Een droevig lied over verloren liefde en eenzaamheid. Hij pakt zijn gitaar en neemt het lied op met de telefoon. Thor Kissing maakt het lied af met sfeervolle orgel- en synthgeluiden. Gelukkig is er nog één persoon die wel van Joris Anne houdt. ,,Als zij niet van mij houdt, dan hou ik wel van mezelf", zegt hij over de single.

Engel & Paul

Verrassing met een nog niet eerder uitgebrachte single

Steven Engel werkt meet veel mensen samen. Op zijn laatste album Veertig Plus doet hij dat onder meer Jawek Kamstra, Just, Masta Ace en ’t Gilde.

In 2022 doet hij dat met Paul de Munnik. Samen brengen ze het album Ooit uit en doen dat onder Engel & Paul. Alleen staat er één nummer niet op en dat is Jonger Dan Ooit. In de titel van deze single lijkt zelfs een verwijzing te zitten naar het album uit 2022. Er is ook een andere reden. ,,Dit nummer brengen wij uit omdat ons album Ooit 1 miljoen Spotify streams heeft gehaald. Het is dus een losse single maar is (nog) geen voorbode voor een nieuw project. Het zal mij niet verbazen als we in de toekomst weer wat samen gaan doen”, zegt Engel over de losse single.

KrachtStroom

Het bevragen van het succes van het patriarchaat

Ze zijn al eerder voorbijgekomen met hun single Ons Zwijgen, Deze single dateert alweer van november 2023 maar het Amsterdamse drietal van KrachtStroom doet opnieuw van zich spreken met een nieuwe single. Dat is niet zonder een reden.

Die reden is namelijk een nieuwe EP met als titel Keerzijde. Een EP waar zanger en gitarist Lex Coppoolse zeker ook zijn punkinvloeden in de teksten stopt. Op de eerste single Ons Zwijgen schetst de Nederlandstalige band al het beeld van een dystopische wereld. Op de nieuwe single Het Is Te Laat bevraagd KrachtStroom het succes van het patriarchaat.

De release van de EP Keerzijde zal de band niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 15 maart geven zij een optreden in Volta Amsterdam.

SYNGA

‘Note to self’

Met haar debuut EP Resonate uit 2022 zet SYNGA de eerste stappen van haar carrière. Het uitbrengen is belangrijk voor de uit Haarlem afkomstige Eva van Leeuwen die schuilgaat achter SYNGA.

Muzikaal houdt SYNGA zich vooral bezighoudt in het gebied tussen de alternative r&b en dance. De release van haar Resonate heeft veel voor haar betekent. ,,Het is het bewijs dat ik alles kan bereiken zolang ik mezelf niet in de weg sta”, zegt ze daarover. Vrij recent is de single Four Leaf Clover verschenen van Low:r waarop Synga is te horen. Inmiddels komt ze ook met eigen materiaal. ,,Rise is een 'note-to-self'. Ik wilde een track maken die mezelf er aan herinnerd waar ik sta en hoe ver ik al ben gekomen. Een hart onder mijn eigen riem en woorden waar ik trots op mag zijn. Rise staat voor doorzetten en mijn vuur terugvinden als ik die kwijt ben”, zegt SYNGA over de single.

3 Point Landing

Alkmaarse band laat langzaam weer van zich horen

Eerder heeft 3 Point Landing uit Alkmaar nog in de eigen plaats een optreden gegeven in Podium Victorie. Het album Shadow Work dateert alweer van mei 2023, maar langzaam aan begint de band zich opnieuw te roeren.

Dat doet het met een clip bij het nummer Gleaming Eyes. Dat 3 Point Landing de single opnieuw uitbrengt, is misschien niet zo verrassend want het is een uiterst dynamisch en opzwepend nummer door de key’s en de elektronische grooves uit de keytar. Het nummer vangt de angst en kwetsbaarheid die je ervaart wanneer je een succes behaalt of onbekende sociale kringen betreedt. ,,Het is het gevoel onder een vergrootglas te staan, met interne stemmen die waarschuwen om niet te fel te schijnen, omdat er kwaadwillende personen op de loer liggen in de schaduwen, klaar om je beste bedoelingen uit te buiten. Het is eng om je ware zelf te tonen en echt gezien te worden”, zegt Dora van den Berg van de band over Gleaming Eyes.

Met zowel het uitbrengen van de single als de clip, komt de band langzaam maar zeker weer terug. Dora zelf heeft nadat ze covid heeft opgelopen last van de nasleep gehad, waardoor het de nodige vertraging heeft opgelopen. Inmiddels wordt er volop gewerkt aan nieuw materiaal en is het zaak volgens Dora om vooral de socials in de gaten te houden.