De eerste vrijdag van februari staat in het teken van Nederlands drama met de nieuwe singles van Drroomgordijnen en Joris Anne. Het is Nederlandstalig materiaal. Waar het om eergenoemde om een overpeinzing lijkt te gaan en je ergens iets over afvragen, is het bij de tweede meer over schade in de liefde toe te brengen die dan onherstelbaar is beschadigd. Opvallend is dat de twee singles muzikaal gezien wat overeenkomsten hebben. Als laatste is de Amsterdamse alternative rockband Von Veh weer terug van weggeweest met een nieuwe single.

Joris Anne

Irritante hippie windgong

Nederlandstalig, lo-fi, drumbeats. Het is de gebruikelijke receptuur van Joris Anne bij zijn muzikale werken en meestal is het meer ‘spoken word’ dan dat Joris zingt.

De nieuwste single klinkt best een beetje spooky. Het lied Ik Heb Een Zwak Voor Je begint met zo een irritante hippie windgong en een jongenskoortje waar de Rooms Katholieke kerk jaloers op zal zijn. Het is niet echt spoken word, maar eerder mompelen wat Joris op deze single doet. Van: "hehe, ok, lets go, ik wil dat zij dit altijd onthoud en als ik dood ben is dit liedje voor haar". alleen Joris Anne leeft wel! Of althans, hij leeft genoeg om nogmaals een kansloos liefdesliedje te maken. Dat die liefde niet meer terugkomt, is wel duidelijk. ,,Ik heb mijn glazen ingekankerd bij jou", zegt Joris.

Ook op deze single Ik Heb Een Zwak Voor Je heeft Joris weer gewerkt met Kunsttranen.

Drroomgordijnen

Filosofische lading

Achter Drroomgordijnen schuilt M-JO oftewel Mark de Jonge die in januari de single Where You Go Tonight heeft uitgebracht. Drroomgordijnen loopt al wat langer en in 2022 is daar onder meer de single Depressief van te vinden.

De nieuwe single Het Schone Leven van Drroomgordijnen kent een ander thema. Eigenlijk een overpeinzing. De aanleiding voor Drroomgordijnen om het lied te schrijven, is dat de meeste mensen aan de ene kant geen brokken willen maken in het leven, maar dit aan de andere kant niet kunnen vermijden. Het "geen creatie zonder destructie"-principe. Volgens Drroomgordijnen is het een filosofisch lied, dat de vraag stelt of het voor de mens mogelijk is om zonder kleerscheuren door het leven te gaan. Zonder pijn geen vreugde. ,,We maken onze handen vuil, we graven ons een diepe kuil omdat... ja, wat?" vraagt Drroomgordijnen zich dan ook af in het refrein van het lied. Op Het Schone Leven is Femke Fatale te horen, met haar Franse achtergrondstem "Sentir c'est savoir".  Voelen is weten.

Von Veh

Een waargebeurd verhaal

Dat zangeres Mariska Lie-A-Ling van Von Veh teksten schrijft met inhoud, bewijst ze opnieuw met de single Unreal. De Amsterdamse alternative indierockband Von Veh is geen onbekende meer, met inmiddels drie EP’s achter hun naam.

Nu komt Von Veh met Unreal waar Mariska weer wat over te vertellen heeft. ,,We zijn erg met het eindresultaat van Unreal, maar tijdens het schrijven leek het wel op het spelletje Mastermind. De inhoud is goed maar het kwam maar niet in de goede volgorde!” vertelt Mariska. Nieuwe drummer Sin Banovic (o.a. Fischer-Z en Mecano) helpt de band goed op weg. De hoge tonen van gitarist Ivan onder de melodieuze coupletten van zangeres Mariska maken het een toegankelijk en toch herkenbaar Von Veh nummer. Het vraag-antwoordspel met twee gitaren werd de ‘key’ in de song. Daarbij opgeteld de warme stuwende basspartijen van Ron met wie Mariska en Ivan al jarenlang een band vormen, was de song af, op de tekst na. Kort nadat Banovic de drums heeft ingespeeld komt er een einde aan de samenwerking maar laat wel dit pareltje achter.

De dag van de zangopnames wordt de hoofdpersoon uit het songverhaal opgenomen op de crisisafdeling in de psychiatrie. Het blijkt net dat ene zetje te zijn waardoor de songteksten samenvallen. ,,Ik heb weer van iets ergs iets moois weten te maken en met die kracht ga ik door. Om aan de zijlijn te staan naast iemand die zó diep zit, dingen ziet die er niet zijn, en stemmen hoort in het hoofd is zwaar. Ook dat is vastgelegd in de song“, vertelt de frontvrouw van de band.