Zoals beloofd volgt op deze zaterdag dan het nieuwe singlemateriaal van de eerste echte vrijdag in juni, waarin aandacht voor het Nederlandstalige werk van Joris Anne, een crossover van RELICS met de alternative folk van Rhodon Cerise en de indie dreampop van Féline Spiegel die langzaam aan werkt voor haar debuutalbum dat nog dit jaar moet gaan verschijnen.

RELICS

Muzikale werelden komen samen op pijnlijke breakup

Niet zo lang geleden heft RELICS zich gemeld met de single Rebound. Die single heeft de Zaanse band in april uitgebracht.

De alternative rock en poprock band gaat voor de nieuwe single Awkward Positions een duet aan met de Haarlemse alternatieve folk artiest Rhodon Cerise. Het nummer gaat over hoe twee partijen tijdens een pijnlijke breakup de situatie ervaren. Eerst verteld de mannelijke partij zijn verhaal, daarna de vrouwelijke partij en als laatst komen de twee samen. De boodschap van het nummer is dat er eigenlijk geen winnaars zijn bij een pijnlijke breakup. ,,Bij de teksten van onze songs zoeken we graag de nuance op, maar voor Awkward Positions besloten we voor een duet structuur te gaan met twee ongenuanceerde kanten gezongen door twee verschillende vocalisten om het persoonlijker te laten voelen”, zegt de Zaanse band.

Het vrouwelijke gedeelte is gezongen door Rhodon Cerise die we kennen van haar onderdeel aan de indie/grunge band Ophina, maar ook als achtergrondzangeres bij Daisy Bellis onder haar eigen naam Rosa Kraal. ,,Omdat we op persoonlijk niveau graag met elkaar omgaan en vocaal gezien bij elkaar passen bleek zij de perfecte persoon te zijn voor deze feature”, zegt RELICS.

ik vind het heel tof dat je dit uit jezelf hebt geschreven. Wil er niet teveel op afdingen. Misschien een kleine suggestie. Met Mij staat wel echt in relatie tot de constatering van het gen dat in mij huist en een hartspieraandoening kan triggeren. Het album 'De Herontdekking van de hemel' vertrekt wel meer vanuit het idee dat 'taal' als archief van onze collectieve verbeelding, een cruciale rol speelt bij de totstandkoming van een werkelijkheid. En dat ik persoonlijk verkies die werkelijkheid tot een hemel te bombarderen!

Joris Anne

Water bij de wijn, waar het meedogenloos verstand voordringt

Het is bekend dat Joris Anne met een aantal vaste mensen werkt. Op zijn nieuwe single W.O.P. doet hij dat wederom weer met Mavah Dansrijk die op de nieuwe single is te horen.

W.O.P. is een avontuur in de paradijselijke achtertuin van het grote verlangen. Want dáár ergens moet ze te vinden zijn: de godin van de onvoorwaardelijke liefde -als Lilith uit een roos geboren- en elke vezel in zijn lichaam resoneert met haar zoete lokroep. In het onstuimige W.O.P. beleef je volgens Joris de bezetenheid waarmee hij zichzelf uitstort - en wat anders kan hij dan zijn geraakte hart lijdzaam te volgen en Joris Anne te zijn? Een koel landschap van wederom de analoge synths en klokzekere beats van Jeff Woesthoom als grauwe flats in een verlepte buitenwijk, en daardoorheen rennend, ogenschijnlijk stuurloos, maar met een feilloos gevoel voor richting, Joris zelf. Je kunt bijna zeggen als een soort ‘spring-in-het-veld’ met daarbij het dartelende gitaarspel van Drroomgordijnen die weer richting geeft naar de belofte van de liefde. Misschien wel een lieflijke lijdensweg. W.O.P. lijkt een brutaal antwoord op de vraag lief te hebben of niet. Maar voor de liefde is Joris geen rivier te breed, geen hemel te hoog. W.O.P. is de water bij wijn, waar het meedogenloos verstand voordringt. Maar het behelst de onvermijdelijke loutering die de hartstocht ons brengt.

Daarnaast is W.O.P. een vette banger die je hárd moet zetten. De speakers staan bij het luid draaien van deze single in een soort overlevingsstand.

Féline Spiegel

De zoektocht naar ruimte in het hoofd

Féline Spiegel heeft afgelopen jaar haar debuutsingle Backyard en Broken Walls uitgebracht. De studente aan de Herman Brood Academie heeft daarnaast in Theater De Helling laten zien wat ze live op het podium laat zien. Dat is bovendien nog eens vastgelegd op video en te vinden op haar eigen YouTube kanaal.

Naast een kleine tournee die Féline wil doen, komt ze met een nieuwe single. ,,No Moon gaat over de zoektocht naar de ruimte in je hoofd waar je volledig in het hier en nu kan zijn. Over de schoonheid die zich dan toont en over hoe bepaalde herinneringen uit het verleden deze staat in de weg kunnen zitten”, vertelt Féline over haar nieuwe single. Hoewel ze nu No Moon uitbrengt, is de song op zichzelf al oud. ,,Het nummer is heel intuïtief ontstaan. De eerste versie schreef ik toen ik zestien was. Ik herinner mij nog goed hoe ik op de fiets in Amsterdam de eerste piano akkoorden bedacht. Om te voorkomen dat ik ze zou vergeten heb ik ze al fietsend ingezongen via een spraakmemo op mijn telefoon. Toen ik thuiskwam ben ik direct achter de piano gekropen en heb ik alle akkoorden uitgezocht. Dit deed ik op gehoor, want pianolessen had ik nog niet gevolgd. Het verliep allemaal erg vanuit éen flow, vrij snel daarna heb ik de basis van de lyrics geschreven”, vertelt Féline over haar nieuwe single.

Féline doet een aantal optredens in het land. Op 22 augustus geeft ze een optreden in Cinetol Amsterdam.