Door het bizarre aantal nieuwe releases op de laatste vrijdag van deze maand, volgt er een tweede deel. Hierin Nederlandstalig materiaal wat het beste is te als mystiek, duister en daarbij een rafelrandje. De EP is materiaal van een muziekcollectief. Tegelijkertijd is het ook het debuut. Aandacht voor Jasha Eliane, TUPPERWR3 en Dream Scene.

Jasha Eliane

‘Duistere, dansbare, elektronische dramapop’

Jasha Eliane maakt naar eigen zeggen 'Duistere, dansbare, elektronische dramapop'. In 2022 heeft ze de EP Verlangend Verdwaald uitgebracht. Eigenlijk zijn de contouren van wat ze nu gaat uitbrengen al zichtbaar.

Over het nieuwe materiaal wat de 23-jarige Jasha heeft gemaakt is ze erg enthousiast. ,,Het wordt echt een nieuw hoofdstuk in m'n carrière met een nieuwe sound!”, klinkt het enthousiast. Ooit groeit Jasha op in Tilburg, maar inmiddels is ze naar Noord-Holland verhuisd.

Met de nieuwe single Dat Zal Je Weten van Jasha Eliane, brengt zij een eerlijk nummer over de strijd van houden van iemand die je niet kan laten gaan maar die eigenlijk helemaal niet de juiste voor je is. ,,Nu ik haar eindelijk losgelaten heb, kreeg ik de kracht om erover te schrijven. Ik voel me sterk zonder haar en had dit lied nodig om er overheen te komen”, vertelt Jasha over de single. Het thema komt vooral tot uitdrukking in de zin:  ‘Je hebt me f*cking bespeeld, ik voel me verraden, ik voel me verraden’. Alles heeft te maken met iets wat Jasha zelf heeft meegemaakt, waarin ze vooral is uitgedaagd door degene met wie ze de relatie ooit heeft gehad. ,,Zo kwam ik op de tekst: 'Je vroeg heb je al over me geschreven, maar hier had je niet op gerekend”, zegt Jasha.

TUPPERWR3

IJzige floorstomper in nieuw jasje

Kunsttranen en TUPPERWR3 hebben de handen ineengeslagen. De sounddesigner uit Rotterdam heeft met zijn modulaire synths een ijzige floorstomper gekneed van het nummer Feest, wat de Zaanse groep in 2022 nog heeft uitgebracht op hun EP. Die EP heeft TUPPERWR3 als vervolg uitgebracht op hun debuutalbum De Muze Van De Puntmassa uit 2021. Dwars als de band is, heeft het ook nog op cassette de EP Wazig Rood uitgebracht in 2022.

Het nummer is dus opnieuw bewerkt en bij Jan Schenk opgenomen. Bijzonder is dat de geproduceerde postpunktrack door de analoge molen van Kunsttranen is gegaan. Kunsttranen heeft ook onder meer samengewerkt met Joris Anne. Feest gaat over de beklemming van een overbodig feest waar onuitgesproken oordelen van onbekenden zich als vreemde ogen in je ziel boren. De tweestemmigheid blijft net als in het origineel de rode draad: de praatzang van Bas Rijmtuin die koeltjes observeert en de verontrusting in de stem van Jeff Woesthoom. Kunsttranen heeft de twee stemmen tegen de backdrop van een onontkoombare industriële groove geplaatst. Het artwork is door TUPPERWR3 verzorgd en waar Mavah Dansrijk (zelf onderdeel van de band) daar ongetwijfeld een belangrijke rol in heeft gespeeld.

Kunsttranen is het synthwave-project van beeldend kunstenaar Jan van Nuenen. In 2023 is hijzelf actief geweest door de singles Krakende Signalen en Dood Spoor uit te brengen. De band heeft de release beklonken tijdens een optreden in poppodium Volta in Amsterdam-West, samen met de indierockbands Electric Driver en Mamaru.

Dream Scene

Muziekcollectief brengt debuut EP

Het is alweer een tijdje geleden dat het collectief Dream Scene van zich heeft laten horen. Twee jaar terug brengt het twee live video’s opgenomen in Horizonverticaal, een kunstcollectief in hartje Haarlem.

Dream Scene is weer terug en nu met de gelijknamige debuut EP. Op de EP staat ook December die het collectief als live video heeft opgenomen. Dream Scene is een samenwerking tussen Luc Siegers en Juyane Kaya, die eerste is ook bekend van POM. Het tweetal maakt muziek geïnspireerd door Elliot Smith, Phoebe Bridges, Sparklehorse, Big Thief en Sufjan Stevens. De nummers zijn onder meer ingespeeld door leden van Kaya, POM, Hiqpy en Mantra. Van de EP gebruikt Dream Scene Promised Me als focustrack. Dit gaat over hoe in de liefde iets nooit genoeg kan lijken, maar het eigenlijk meer dan genoeg is. Het nummer is geschreven in de lockdown door Juyane Kaya en Luc Siegers en geproduceerd door Jurriaan Sielcken die bekend is als bandlid van Aestrid en daarnaast ook de mastering van het geluid doet van verschillende Nederlandse muzikanten.