De tweede vrijdag levert een bont gezelschap op als het gaat om de muziek. HOOFS laat weer van zich horen met een nieuwe single, het is het debuut van Dayno en het Nederlandstalige materiaal is afkomstig van onder meer Het Verbondt en Christian Kuitert de zijn EP gaat uitbrengen.

HOOFS

Liefde die een grens overschrijdt

HOOFS is bezig geweest met de opvolger van hun eerste EP. Die EP met als titel EP II brengt de Amsterdamse band op vinyl uit, waarop ook hun nieuwe single Too Close zal staan.

Hoewel het eerdere materiaal van HOOFS niet lang duurt, is dat op deze nieuwe single toch behoorlijk anders. Het intro alleen al kent een onderhuidse spanning met snerpende gitaren en de onheilspellend klinkende bass van Ludwin Schouten. Daarnaast zijn de vocalen van Ramón van Geytenbeek erop te horen. Alles met elkaar duurt de intro zo’n twee minuten om dan volledig des HOOFS te ontbranden in een orkaan van geluid waar het weer als vanouds vinnig klinkt met stevig gitaarwerk. De single zelf kent ook een inhoudelijke boodschap. Volgens HOOFS ‘gaat het over liefde die je grens overschrijdt’ wanneer je te jong bent om die grens goed te durven bewaken. Een verlangen naar verbinding die leidt tot een schreeuw naar ruimte.

Dayno

Terugkijken op een gestrande relatie

Thijn Meijer zoals Dayno in werkelijkheid heet, is een Amsterdamse muzikant en songwriter. De debuutsingle die hij uitbrengt, is direct één van reflectie. De single heeft als titel It Was Never Gonna Work.

Dayno schrijft het nummer nadat zijn relatie na twee jaar opeens strandt. De song beschrijft hoe hij de relatie tijdens een treinrit beëindigd, hoe hij een half jaar later op dat moment terugkijkt en hoe zijn leven er zonder relatie uit ziet. In het nummer geeft Dayno zijn tekortkomingen in de relatie toe en concludeert dan dat het nooit stand heeft kunnen houden. Het nummer begint rustig, met alleen zang en gitaar. Als het refrein begint, kickt de stevige popproductie in. Een stuwende 'four to he floor' beat in combinatie met rauwe gitaren en ritmische piano geven de song energie.

,,Het was een half jaar uit en ik wist dat ik iets over de breakup wilde schrijven, maar ik durfde eerst niet. Ik was bang dat ik het specifieke gevoel niet goed zou kunnen vangen in muziek. Een dag na een technofestival was ik erg moe en emotioneel, m'n filters waren weg. Toen dacht ik, misschien moet ik nu juist gaan schrijven. Na anderhalf uur in een soort trance te hebben gezeten was het nummer opeens af. Ik heb dat nog nooit eerder gehad", vertelt Dayno over de debuutsingle.

Het Verbondt

Terug met nieuwe single

Het Verbondt heeft ooit meegedaan aan de Popprijs Amstel- en Meerlanden en later doet de band ook nog eens mee aan de Rob Acda Award. Toch werkt de band gestaag verder om vaste grond onder de voeten te krijgen en doet dat met onder meer optredens.

Het verhaal van deze nieuwe single die Het Verbondt op deze vrijdag uitbrengt, spreekt voor zich. Een vlot klinkende single zoals je al een beetje van Het Verbondt bent gewend en als je Onder De Plak hoort, denk je dat het allemaal vrolijkheid is, maar dat is het niet. Misschien is het wel juist daarom om het contrast op deze manier er in aan te brengen. Het klinkt funky maar het gaat over het lot van een vriend die in een relatie stevig onder de plak zit – met alles wat daarbij komt kijken.

Christian Kuitert

De mix van ‘badkamerblues’, ‘fluisterrock’ en ‘probeerpop’

Zijn muziek noemt Christian Kuitert onder meer en mix van ‘probeerpop’, ‘fluisterrock’ of ‘badkamerblues’. Muzikale helden heeft hij ook, zoals het inmiddels gestopte De Dijk, maar nog altijd de actieve Spinvis.

Nadat hij al in 2023 drie singles heeft uitgebracht, vindt Christian het dan nu echt tijd om zijn EP Land! uit te gaan brengen en dat terwijl de wereld behoorlijk in de fik staat. De titel van de EP vat volgens Christian de veelzijdige thema's op de EP samen. ,,Je vertakt je roots in land, ziet nieuwe kansen bij land in zicht, land doet schudden en beven, of je kan je ingraven in je eigen gelijk. Land is ook politiek: van boeren vs. stikstof tot landjepik van dictators”, zegt hij daarover. Die inhoud brengt hij over in herkenbare melodieën, als anker voor de spelende en bijtende teksten. Aan het einde van de EP dein je tussen de getijden van nieuwe energie enerzijds, maar iets dat stiekem knaagt aan de andere. Hoewel het een mix van de door Christian zelf genoemde muziekstijlen heeft, kun je toch ook wel zeggen dat hij met het titelnummer toch door mag gaan voor chansonnier. 

Verwacht een energieke en tikkeltje theatrale live ervaring, vol humor en interactie. Christian omschrijft het zelf als fingerspitzen-gejengel! Nog iets bijzonders aan de EP Land! is dat deze tot stand is gekomen met steun van NHPOP Popkanjers.