Vergelen met het nieuwe materiaal van afgelopen week en de stevige wind die je als metafoor kunt gebruiken, is het nu een rustig voorjaarswindje wat er waait aan nieuw singlemateriaal. Voor deze vrijdag gaat het om het toegankelijke Nederlandtalige werk met een zomerse vibe wat is afgeleverd door HENS. en is er weer aandacht voor het andere geluid van Volendam met de band Conpany 23’.

HENS.

Roer gaat om

In 2018 probeert de dan nog 17 jarige Berend Hensema muzikaal de wereld te veroveren met zijn rap repertoire. Hij produceert in die dagen zijn eigen beats. Het materiaal brengt hij uit onder Hens Solo.

Alleen tijden veranderen en HENS. Ook zoals hij nu het muziekmateriaal uitbrengt. Het resultaat? Nederlandstalige 70’s pop in een modern jasje met soulvolle chords, sexy disco drums en funky baslijntjes. Motown invloeden van blazers tot strijkkwartetten. Eerlijke teksten en songs van ballad tot disco. Ik besefte dat ik het allemaal niet meer alleen hoef te doen en Hens Solo wordt HENS.”, zegt HENS. over het verhaal achter zijn nieuwe .

En toegegeven het klinkt als een frisse voorjaarswind. ,,Ze Hoort Bij Mij, gaat over een avondje uit met m’n meisje. Ze is super lief, en bloedmooi. Dat zorgt voor enige aandacht van menig mens in de club. Die avond kwam er een jongen naar ons toe die terwijl ik naast haar stond, met haar begon te flirten en vervelend begon te doen. In deze song schets ik de situatie en hoe we daarmee zijn omgegaan... We danced the guy away!”, vertelt HENS. over zijn nieuwe single.

Conpany 23’

Frisse wind uit Volendam

Nog meer verfrissingen en wel uit het muzikale Volendam. Het andere geluid van Volendam begint zich behoorlijk te manifesteren. Nadat Blanko en Lorem Ipsum de afgelopen tijd de aandacht hebben gekregen is er wederom een nieuwe band uit Volendam met dat andere geluid.

Conrad Schilder is één van de leden van Conpany 23’. Hij vormt met gitarist Aron de Wit, bassist Nick Koning en drummer Pieter Karregat. Onder de naam Thumbs Up is de band vooral lokaal actief geweest tussen 2012 en 2023. Die band komt tot één EP.

,,Sinds 2023 is onze koers definitief veranderd en richtten wij ons alleen nog maar op eigen muziek. Met een nieuwe drummer en een compleet nieuwe sound en stijl, is er ook voor gekozen om een nieuwe naam te kiezen. De naam Conpany '23 kwam eigenlijk per toeval uit de lucht vallen: het is namelijk een acroniem van onze namen en het jaar waarin onze nieuwe start begon: Con(Conrad)p(Pieter)a(Aron)n(Nick)y(jaar: 2023). Laten we dus zeggen dat deze bandnaam zichzelf bedacht heeft...”, zegt Conrad.

Met een nieuwe naam hoort ook een single en dat is Million Fables End. ,,Een nummer met pop, rock- en blueselementen. Waar wij in het verleden echt rockmuziek maakten, is onze nieuwe stijl wat meer toegankelijk voor een wat breder muziek. Dit is muziek, wat bij wijze van spreken, onze moeders ook mooi vinden... De tekst van dit nummer gaat over de gedachte dat het eindigen van een vriendschappelijke- of liefdesrelatie soms ook een bevrijding kan zijn...”, zegt Conrad.

Het is het begin van nog veel meer, want in mei moet de tweede (country-achtige) single Negativity Queen uit gaan komen en later dit jaar volgt nog een EP.