Deze vrijdag kent twee Nederlandstalige singlereleases en een Engelstalig album. De singles zijn afkomstig van Emilia Mabel en HENS. Het album is afkomstig van de geboren Zwitserse Gabriela Martina die inmiddels alweer een tijdje in Amsterdam woont. De stijlen zijn eveneens verschillend van toegankelijke Nederlandstalige pop, tot donkere Nederlandstalige pop en een album met jazz en soulinvloeden.

Gabriela Martina

Amerika beschreven op ‘States’

In juli 2023 brengt de van oorsprong Zwitserse Gabriela Martina haar album Homage To Grämlis uit. Opvallend aan dat album is haar wortels, want met een invloed aan jazz en soul is het authentieke uit Zwitserland zelf ook in dat album terug te horen.

Ze woont nog steeds in Amsterdam en inmiddels is er weer nieuw materiaal van haar uit waarop zeven nieuwe tracks zijn gebundeld op States. Een album wat de nodige uitleg heeft, want States beschrijft haar verhouding met de Verenigde Staten. Het album is ook verschenen in een periode van roerige tijden. Volgens de songwriter, zangeres en muzikante heeft het te maken met de seismische verschuivingen die de wereld ondergaat en zich eigenlijk nog steeds aanpast aan het leven in de nasleep van een transformerende mondiale pandemie. Het is volgens Gabriela niet alleen dat, maar ook met bijvoorbeeld de Amerikaanse presidentsverkiezingen die volgens haar niet alleen gevolgen zullen hebben voor het land maar voor de wereld. Voor haar iets wat op geestelijk en emotioneel vlak de sporen heeft achtergelaten.

Ze bekijkt deze gebeurtenissen vanuit een nieuw gezichtspunt. Na dertien jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond, besluit ze het land voor een tijdje te verlaten. Haar basis ligt nu ergens tussen de drie landen van de VS, Zwitserland en Nederland. Waar ze op haar vorige album Homage To Grämlis met een nostalgische blik terugkijkt op haar jeugd in Zwitserland, neemt ze op States afscheid van het land dat ze al meer dan tien jaar haar thuis noemt en waar ze de muzikale relaties heeft gesmeed die haar onderscheidend hebben gemaakt. Dat is op het album zeker het geval, want de verschillen zijn behoorlijk. Het melodramatische zit er ook in en de invloeden uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis integreert ze eigenlijk subtiel met haar eigen achtergronden. Het is States in een notendop en daarmee geeft Gabriela het album haar eigen handtekening mee. Jazz en soul voeren de boventoon, maar er zitten ook elementen van laid back in en juist dat is wat States zo bijzonder maakt.

Emilia Mabel

Nederlandstalige popnoir

Wie denkt dat Nederlandstalige muziek niet spannend genoeg kan zijn, moet eens naar het werk van Emilia Mabel luisteren. Er zit onmiskenbaar een donker randje aan het meest recente materiaal. De songwriter en zangeres komt uit Haarlem en heet in het echt voluit Mabel Emilia Lamers.

Vorige maand heeft ze Bang In Het Donker nog uitgebracht met daarbij een videoclip en nu is ze met een kakelverse opvolger die als titel Ik Moet Het Niet Doen. De nieuwe single gaat eigenlijk door, met waar de voorganger is gestopt. In alles zie je het beeld voor je. Op de ene schouder het engeltje wat tegen je zegt dat je iets niet moet doen en op de andere schouder het duiveltje dat je er geen buil aan kunt vallen. Het is het contrast tussen licht en donker en dus de vertwijfeling. Vooral de elektrolaag met de softe drumbeats op Ik Moet Het Niet Doen maakt het duister en geeft een inkijk in de krochten en ziel van Emilia Mabel.

HENS.

Nieuwe single is gedramatiseerd en met een knipoog over bindingsangst

Vorige maand laat HENS. zijn nieuwe muzikale richting horen. Dat doet hij met de single Ze Hoort Bij Mij. Met die single laat hij ook inhoudelijk horen dat er bij hemzelf iets is veranderd en dat het te maken heeft met een leerproces. Eigenlijk een ontdekkingsreis van de persoon wie je bent.

Dat geldt ook voor de opvolger Part-Time Lovers. De single beschrijft een gedachte en een gevoelsproces. Je bent aan het daten met een persoon. Jullie lijken voor elkaar gemaakt want jullie hebben allebei een druk leven maar zoeken elkaar graag op in de vrije tijd. Op een gegeven moment verandert er iets. Ligt het aan jou? Waarom moet jij je ineens door allemaal bochten wringen om deze persoon tevreden te stellen? Waarom zal je de hele dag moeten laten weten waar je bent, met wie je bent en wat je gaat doen? Je kan toch zelf wel bepalen wat voor kleren je draagt, wie je ziet en hoe je je gedraagt? Is het bindingsangst? Of blijkt het toch niet de juiste persoon te zijn? In eerste instantie hebben jullie samen afgesproken om het rustig aan te doen en te zien waar het schip strand.

De song is volgens HENS. vrolijk, duidelijk geïnspireerd door 70’s r&b en Silk Sonic. Misschien is het wel de perfecte song om op een warme avond met de ramen open mee te blèren en te genieten van de vintage vibes, sexy sounds en de frisse wind te voelen die waait door het Nederlandse muzieklandschap.

Het zijn de achtergronden bij de nieuwe single van HENS. ,,Part-Time Lovers is 5 jaar na deze gebeurtenis ontstaan. Ik zat in de studio met Joshua Sambo (gitarist/componist van Vlins, Katnuf, Ronnie Flex) en Sjoerd van den Andel. Gijs Jeuken heeft de violen en cello’s ingespeeld. Samen hebben we Part-Time Lovers geproduceerd. In de reeks van HENS. songs belicht ik de patronen en onzekerheden van mijn jongere zelf in luchtige popliedjes. Veel van de onderwerpen die ik gebruik in de aankomende HENS. songs, zijn onderwerpen waar ik tegenwoordig met een volwassenere blik op terugkijk en nu anders zou aanpakken. Doelbewust kies ik voor een release-strategie van oud naar nieuw”, vertelt HENS. over de achtergronden bij de singles die hij uitbrengt.

HENS. doet uit de doeken welke bedoeling hij met zijn nieuwe single heeft. ,,Gedramatiseerd en met een knipoog leg ik de nadruk op mijn bindingsangst maar ook de bijna vanzelfsprekendheid en herkenbaarheid van bindingsangst anno 2024. En stel ik hardop de vraag: wanneer is iets bindingsangst en wanneer is het gewoon een verkeerde match? Aan HENS. om dit onderwerp eens aan te stippen met een lekker luchtig popliedje. Met deze reeks songs die gebundeld gaan worden in mijn eerste EP (eind 2024) werk ik toe naar mijn album waar alles samenkomt en ik dieper in ga op de harde lessen en ervaringen die mij, HENS. maar vooral weer Berend Hensema hebben gemaakt”, zegt hij over zijn eigen ervaring die hij in de single Part-Time Lovers verwerkt.