Het tweede deel in een muzikaal weekend waar het spitsuur is en dit keer het Engelstalige werk met singlemateriaal en ook EP materiaal. Het nieuwe singlemateriaal is van Elvira en Raoul & The Wisemen en het EP materiaal is afkomstig van DINA en Searching Valentine. Beiden debuteren met hun EP. Op deze zaterdag is er bijna geen verveling mogelijk, omdat het ook afwisselend is.

Elvira

Multi-intsrumentaliste op weg naar debuutalbum

Dat begint al met Elvira die voluit Elvira Smeenk heet en in 2022 nog in de finale heeft gestaan van de Rob Acda Award. Ze heeft ook nog in 2022 haar single Enlighten Us op clip uitgebracht en eigenlijk is die alleen via YouTube te vinden.

Inmiddels heeft Elvira al haar eerste single Last Week vorige week uitgebracht. Tijdens haar optredens in de Rob Acda Award en ook als support bij de albumreleaseshow Evolver van Lowaddicts in 2022 heeft Elvira laten zien en horen dat ze multi-instrumentaliste is. Dat is ook op haar nieuwe single Out Of My System het geval. Een donker klinkende single, maar wel één die een combinatie van dream, ambient en zelfs triphop trekken vertoont. Op de single geven de breakbeats juist dat aparte mee, waar Elvira naar zoekt. Inhoudelijk betekent de single voor Elvira veel. ,,Het gaat erom dat je leert hoe je je persoonlijke groei kunt implementeren in relaties die al in alle stadia van je persoonlijke ontwikkeling bestaan, zelfs voordat je op legitieme wijze voor jezelf begon te zorgen”, zegt Elvira.

Het is Elvira zoals de liefhebbers van haar muziek het beste kennen. Zowel zelf aan de knoppen zitten, maar ook produceren en dat is iets wat Elvira graag doet. Samen met Last Week en deze nieuwe single Out Of My System zullen terecht komen op het debuutalbum van Elvira dat binnenkort gaat verschijnen.

Raoul & the Wisemen

Een dame waarvan niemand weet wie het is

Aandacht heeft Raoul & The Wisemen is een band afkomstig uit Alkmaar en Sint Pancras inmiddels wel gekregen in bijvoorbeeld Het Parool en op NPO Radio 5. . Achter Raoul & The Wisemen schuilt Raoul Wijsma. Sinds 2022 is er al muziekmateriaal van hem en zijn band te vinden.

Toegankelijk is de muziek van Raoul & the Wisemen best wel te noemen. De band heeft vooral gekeken naar popmuziekinvloeden uit de jaren tachtig en dat is goed te merken. Zelf zeggen ze dat het een melodieus en muzikaal brouwsel is van pop en alternatieve muziek en wat ze ook laten horen. Hun nieuwe single Stranger to Her World laten ze dat brouwsel ook horen. Een intro die je doet denken aan de illustere band Alphaville. Iets waar Raoul & The Wiseman zich ook heeft laten beïnvloeden. De titel doet al veel vermoeden. Het is een song over een dame die altijd in de aandacht staat, maar waarvan niemand écht weet wie ze is. Wanneer gaat het masker af en wat deel je zelf? Dat zijn vragen die we in dit verhaal verwerkt hebben”, zegt Raoul over de single.

Searching Valentine

Lange aanloop vindt uitweg in debuut EP

Met een Mixtream Festival in het bekende Jongerencentrum Kompleks in Heerhugowaard in aantocht, is het voor Searching Valentine prettig dat ze hun debuut EP 27 Forever hebben afgeleverd. Het is niet het enige wat de band gaat doen er staan nog een aantal optredens op het programma.

Eerder heeft de band al de single Solitude uitgebracht. Searching Valentine bestaat al sinds 2018. ,,We zijn een band uit Andijk bestaande uit jeugdvrienden, die al hun hele leven samen muziek maken. Milan Nieuweboer verzorgt de baslijnen, Chrisitaan Gebhard de catchy keys, Rens Venema speelt gitaar en zingt en ik ben de drummer”, zegt Hein Keur. De band kent al een aanloop, wat vier jaar geleden is begonnen. ,,In de corona tijd hebben Rens en ik veel van onze eerste nummers geschreven. Toen we in 2021 mochten optreden op de Avond van Andijk, hadden we daar uiteraard een band voor nodig. Milan kenden wij al van vroeger en was een van onze muzikale boezemvrienden. Christiaan is een middelbare schoolvriend die tegenwoordig van muziek zijn werk heeft gemaakt”, vertelt Hein over de geschiedenis van de band. Achter 27 Forever zit best een verhaal. ,,Rens en ik zijn beiden op 27 augustus geboren en het cijfer is altijd bijzonder voor ons geweest”, zegt Hein. Het getal ‘27’ is in de muziekwereld iconisch, want iconische muziekmakers als Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison van The Doors en Amy Winehouse zijn allemaal niet ouder geworden dan 27 jaar. Op de EP laat Searching Valentine horen waarom het meer is dan alleen een getal. Stevige muziek met een portie rock. Onvervalst en puur. Na al die jaren bezig te zijn geweest, kunnen de vier jeugdvrienden een aantal optredens af gaan werken om de EP flink onder de aandacht te brengen. Misschien is het openingsnummer en eerder uitgebrachte single Time Is An Hourglass wel veelzeggend is het hele verhaal.

DINA

Niet om de muzikale werkelijkheid heen draaien

Het verhaal van DINA begint in 2020 als zij de single A Wonderful Bedtime Story. In 2023 doet ze mee aan de Rob Acda Award en op die avond laat ze al horen met wat ze nu als debuut EP heeft afgeleverd met als titel Good Morning.

Op de EP Good Morning bekijkt de jonge songwriter eigenlijk met wat fantasie naar de wereld, alleen schijn bedriegt. Het mag onschuldig lijken, maar DINA draait met haar muziek niet om de werkelijkheid heen. De EP klinkt verfijnd waarbij DINA gebruik maakt van gastvocalisten wat Good Morning best rijk maakt aan stijlen en invloeden. Het is een beetje jazz, soul en soms zelfs hiphop, alles op DINA’s kwetsbare manier. Songs vol harmonieën en dansende melodieën die een gevoel van een zondagochtend in de lente oproepen, met zingende vogels en een kopje koffie.

Met haar optreden in de Melkweg Amsterdam voorafgaand aan de release, is deze EP het eerste deel van een trilogie of drieluik. Good Morning laat zich luisteren als een muzikale verhalenbundel. Wat eerder destijds al bij de voorronde van de Rob Acda Award al is beschreven komt ook uit op deze EP en dat is het ultieme ochtendgevoel.