Mentale gezondheid is een thema wat vaak terugkeert bij de jonge generatie songwriters. Er zijn verschillende oorzaken daarvoor, maar het thema is soms lastig bespreekbaar en met muziek is het een middel om dit onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken. In ieder geval hebben Elliot Boyd en de debuterende Djitt het over dit onderwerp op hun single. Iris Jean komt met haar nieuwe single ‘Got An Idea’ en Phil Meds die het leven viert. Als laatste komt Krappe Sokken met een Engelstalige EP en dat in tegenstelling tot het luidruchtige ‘Karperton’ wat de Alkmaarse band ooit eerder heeft uitgebracht.

Elliot Boyd

Taboe doorbrekend

Elliot Boyd mag dan bekend zijn van de donkere nummers die hij maakt, maar met zijn single Artificial Bliss al wat singles heeft uitgebracht, klinkt deze wat minder donker. Toch roert hij op de nieuwe single de mentale gezondheid als thema aan.

Het nummer klinkt volgens Elliot als een mooie warme zomeravond in het park, maar gaat eigenlijk over hoe hij een depressie heeft genegeerd. Sinds COVID-19 is het aantal mensen dat depressie ervaart enorm gestegen. Elliot vindt het moeilijk om hulp te zoeken en er openlijk over te praten, omdat het nog steeds een taboe is voor mannen om hierover te praten. Met dit nummer wil Elliot mannen aanmoedigen om open te zijn over hun mentale gezondheid.

,,Ik ben begonnen met het schrijven van Artificial Bliss toen ik in Engeland studeerde samen met mijn klasgenoot Laura Kindelan. In die sessie hebben we het eerste couplet geschreven over hoe je alle reden kan hebben om gelukkig te zijn, maar dat het niet bij je binnen komt. Ik merkte dat ik veel afleiding ging zoeken om maar niet te hoeven nadenken over hoe ik mij daadwerkelijk voelde. Later heb ik de demo afgemaakt in Londen met de violist Jed Holland die o.a. ook viool inspeelt voor Eloise en James Smith”, vertelt Elliot over de single.

De single klinkt dus anders als zijn eerder uitgebrachte materiaal. ,,In Nederland heb ik hier toen een elektronische productie van gemaakt samen met de producer Boudewijn Scholten. De productie klinkt als een mix van Frank Ocean, Raye met een klein beetje Sevdaliza. De sound van het nummer klinkt misschien als warme zomeravond in het park, maar de tekst heeft een verdrietigere ondertoon. Het perfecte sad summer nummer van 2024’, zegt Elliot.

Djitt

Nederlandstalige debuutsingle met een mix van r&b en hiphop

In het echt heet ze Jitteke Groeneveld, maar onder de naam Djitt wil ze de harten veroveren met haar Nederlandstalige werk. Haar debuutsingle Droog Je Tranen is een mix van r&b, rap en hiphop en daar is de jonge songwriter in geslaagd.

Djitt komt uit Haarlem en woont nu in Amsterdam en is 20 jaar. ,,Ik zing en schrijf mijn eigen nummers in het straatje van R&B/pop. De single gaat over mentale gezondheid”, vertelt Djitt over Droog Je Tranen. Net al bij Elliot Boyd is mentale gezondheid een thema wat de laatste tijd veelvuldig door songwriters en bands wordt besproken en Djitt vertelt haar eigen kijk hierop. ,,Ik vertel mijn verhaal erover, hoe ik met angsten worstel en waar ik soms niet fijn in mijn vel zit. Ik vertel over hoe ik mij kan verstoppen en kan vluchten van het gegeven gevoel en verdriet dat in mijn kan zitten”, zegt Djitt.

De single mag dan een zwaar onderwerp aanroeren, maar het licht klinkt er toch ook in door. ,,De single heb ik gemaakt met een positieve boodschap. De boodschap dat niemand er ooit alleen voor staat, ook al voelt dat soms wel. Ik denk dat mensen zich erin kunnen herkennen en ik hoop dat het mensen meer vertrouwen en hoop geeft dat het goedkomt in welke situatie ze dan ook zitten. Ik denk dat we allemaal veel niet durven te vertellen over het onderwerp mentale gezondheid, maar dat we eigenlijk heel veel dingen met elkaar delen en in gemeen hebben. Erover praten en durven te delen is iets wat mij heel erg heeft geholpen/ helpt. Hierom wilde ik mijn verhaal in muziek verwerken, zodat ik het aan anderen kan delen”, zegt Djitt over haar eerste single.

Iris Jean

Songwriter brengt derde single uit

Iris Jean heeft volop de aandacht met haar materiaal. Eerder dit jaar maakt zij haar debuut op het Amerikaanse muziekplatform SXSW en heeft ze optredens gegeven in Los Angeles, New York en Nashville. Het laatste is het mekka van de country.

Hoewel Iris geen country maakt, is zij meer van de indiepopartiest en onthult ze haar derde single, Got An Idea van haar langverwachte debuut EP. Dit nummer, geïnspireerd door de allure van Los Angeles, vangt de essentie van het dromen over die perfecte plek vol eindeloze zonneschijn en zorgeloze momenten. Wie van Beabadoobee, Fleetwood Mac en The Japanese House houdt, zal veel leuks vinden in de nieuwste release van Iris. De single lijkt op een verhaal van een ‘eureka’ moment. ,,Ik schreef I Got An Idea omdat ik vaak droom van een perfecte plek – ergens met eindeloze zonneschijn, zonder zorgen en het gezelschap van iemand die zich precies goed voelt. LA heeft mij altijd gefascineerd; het lijkt het archetype van de perfecte plek op aarde. Terwijl ik mezelf daar voorstelde, vroeg ik me af hoe het zou zijn om jong, zorgeloos, verliefd te zijn en gewoon van het moment te genieten", vertelt Iris.

De komende tijd zal Iris Jean Rufus Wainwright ondersteunen en zal als 3voor12-selectie deelnemen aan de Popronde-muziektournee.

Phil Meds

Een nummer om het leven te vieren

Het afgelopen jaar heeft Phil Meds de EP Groeipijn uitgebracht en heeft hij ook The Battle Of The Bands weten te winnen. Het is niet het enige waar Phil mee bezig is, want hij maakt ook onderdeel uit van Jong Volwassen die in mei nog de single Het Gaat Best Lekker hebben gedropt.

Het is nu weer tijd voor hem zelf, want hij brengt zijn nieuwe single Champagne uit. Hoewel de zomer in meerdere op zichten ver te zoeken is, klinkt de single dat wel. Zwoel is misschien wel het woord wat er het bij best past. De open deuren van een balkon, met het wapperen van de vitrage tegen de heldere sterrenhemel en ondertussen de zachte drumtonen die uit een speaker klinken. Een nummer met een mix van hiphop en funk om het leven te vieren. Phil Meds als levensgenieter en dat proef je. Het lied vertelt het verhaal van Phil Meds met een fles champagne in de koelkast, klaar om te genieten van het moment. Hij zoekt naar een vrouw, niet uit eenzaamheid, maar om het leven samen nog mooier te maken. Champagne is een ode aan vreugde en het delen van bijzondere momenten.

Krappe Sokken

Nieuw muzikaal hoofdstuk met debuut EP

Waar Krappe Sokken in 2022 ooit begint als coverband komt de naam van de band voort uit het feit dat de bassist van de band het lastig wordt om steeds te blijven komen. Daarop slaat drummer Christiaan Bakker een diepe zucht. ,,Het wordt wel krappe sokken, zo allemaal”, zegt hij bij de melding van de bassist.

Het is een uitdrukking die in West-Friesland zoals de streek Hoorn en Enkhuizen vaker wordt gebruikt en het betekent iets zoals dat het allemaal net aan gaat. Inmiddels ligt die tijd achter Krappe Sokken. De naam is er nog, maar waar ooit de band uit vier personen bestaat, is dat inmiddels gegroeid naar zes mensen. De huidige bezetting bestaat uit zangeres Amber Smits Schouten, gitaristen Axel Glas en Tijmen Dijkstra. Laatstgenoemd neemt net als Christiaan Bakker de percussie voor zijn rekening. Christiaan is zoals eerder gemeld ook de drummer. Karen van Elmpt speelt ook percussie  maar is daarnaast ook actief als toetsenist en neemt de achtergrondzang voor haar rekening. Als laatste is Wesley Remèry de basgitarist. Ook hij speelt percussie en doet de achtergrondzang binnen de band.

Hoewel Krappe Sokken al eerder Karperton heeft uitgebracht is hun debuut EP een Engelstalig werkje. Met de titel Saturday Spices klinkt toch ook de stevige muziek door, zoals met het Nederlandstalige punknummer. Saturday Spices breekt met dat verleden ,,Deze EP is een reflectie van onze reis als band. Elke zaterdag repeteren en schrijven we samen en dan voegt iedereen zijn/haar muzikale ‘spices’ toe. De EP heeft vijf nummers met een vrolijk en dansbaar karakter waar de luisteraar zich hopelijk net zo in kan verliezen als dat wij doen”, zegt de band.