Opnieuw heeft de muziekwereld in Noord-Holland een vrijdag uitgekozen om een stortvloed aan nieuw materiaal uit te gaan brengen, net als de stortvloed op de eerste vrijdag van april dit jaar. Ook nu weer verspreid in het weekend aandacht voor de nieuwe releases van vrijdag 10 mei waarvan er op zaterdag 11 mei een echte EP release nog staat van Searching Valentine. De Nederlandstalige releases zijn voor vrijdag 10 mei en zondag 12 mei.

Christie

‘Terugkijkend zie ik dat ook als dingen moeilijk waren, ze er voor mij was’

Om direct met de deur in huis te vallen. Afgelopen week heeft Christie de single Tijd Als Deze uitgebracht waarop zij samen met Marjolein Keijzer, Aldith, Wendy ten Wolde, Raïssa, Elisa Ligt, Christie, Marieke Sleurink en Jildou zijn te horen. Het lied is ook door allen geschreven en uitgewerkt en is ontstaan tijdens een gepland weekend in 2023 om als songwriters samen tijd door te brengen. Vervolgens werkt het achttal aan een plan om het lied samen uit te gaan brengen. Het lied is volgens Christie geschreven als een aanmoediging voor iedereen om uit te stappen, je plaats in te nemen en tot bloei te komen.

Het is niet het enige, want Christie is bezig met haar album Geworteld en daar gaat ze terug naar haar wortels en dingen die haar hebben gevormd. Haar nieuwe single Mama is een onderdeel van het album en de rol van har moeder op haar eigen leven. ,,Daar hoort mijn opvoeding ook bij. Iemand die een grote rol heeft gespeeld is mijn moeder. Mijn vader was voor zijn werk het grootste deel van de dag van huis, en mijn moeder was thuis en zorgde voor mij en mijn twee zussen. Mijn moeder is zelf altijd erg creatief geweest, en stimuleerde me toen ik de muziek ontdekte”, vertelt Christie over haar moeder. De creatieve inslag die ze heeft, is haar niet vreemd. ,,Ze vertelde me vroeger wel dat toen ze zelf veel schilderde, ze plekken zocht om te exposeren. Ze liep dan verschillende zaken in om te vragen of dat daar mocht. 'Nee heb je, en ja kun je krijgen', was iets dat ze daarover vertelde. Dat komt af en toe wel in gedachten als ik even moed moet verzamelen om iets te ondernemen”, vertelt Christie. Ze probeert zich daarbij te verplaatsen in haar moeder. ,,Terugkijkend zie ik dat ook als dingen moeilijk waren, ze er voor me was. Ik zie haar als een vrouw die als het op haar kinderen aankomt, ze heel ver gaat voor hen, en ze haar liefde daarin laat zien”, zegt Christie.

De verplaatsing van haar naar haar moeder heeft eveneens met haar zelf te maken. ,,Toen ik zelf moeder werd, ben ik gaan beseffen hoe diep de liefde gaat voor je kind. Eerst zag ik haar vooral als mijn moeder, maar met de jaren kan ik haar meer en meer zien als de vrouw die ze is. Ik zing ook in het lied: 'ik gun jou dezelfde bloei in je leven als die je wilde voor mij.'”, vertelt Christie over Mama.

Smitty

‘Jullie laten het liggen, we komen dichtbij’

Om een inkijk te geven met waar hij mee bezig is, heeft Smitty afgelopen week iets bijzonders gedaan in Amsterdam. Voor de liefhebbers van zijn werk heeft hij de akoestische AI liveshow ‘Smithode: Acoustic & Immersive' gegeven.

Het vervolg laat zich raden, want inmiddels is daar zijn nieuwe single Zonder Twijfel 2 waarop Smitty samenwerkt met mede-Black Acid-leden damy en producer Sam Breez. Het is de eerste single sinds zijn EP Tegen De Pijn die in december 2023 is verschenen. De track brengt het drietal weer terug naar Zonder Twijfel die in 2019 is uitgebracht. Naar eigen zeggen is dit weer zeggen ontstaan uit 'gretigheid'. Dat laat Smitty ook horen met de tekst: ‘Jullie laten het liggen, we komen dichtbij’. Het is een uitdrukking van honger en verlangen naar meer, geboren uit een diepere ervaring van het leven en de muziekwereld. damy's vers voegt een extra laag toe aan het nummer. ,,Ik denk dat het soms goed is om even te twijfelen, zodat je zeker bent van dat alles loopt zoals het hoort te gaan", zegt damy.

Zonder Twijfel 2 is volgens het drietal een energieke track met een gelaagde beat waarin het een perfecte achtergrond vormt voor Smitty's warme flow, volledig in contrast met damy's koelere geluid.

Samir

Ronnie Flex is een voorbeeld

Zijn voorbeeld is Ronnie Flex en wat Smair daarin aanspreekt is dat net als Ronnie Flex hijzelf verder gaat met melodieën. Dat is iets wat Samir min of meer ook doet, alhoewel hij zich in het schemergebied bezighoudt, omdat er ook een r&b invloed in zit.

Hij is inmiddels toe aan zijn derde single, want eerder zijn de singles Hypnose en You verschenen. Net als Ronnie Flex maakt Samir Nederlandtalige hiphop. Hij komt uit Amstelveen en heeft plannen om een debuut EP uit te gaan brengen. Jij Bent Van Mij is Samirs' nieuwste nummer en past volgens hem perfect bij een warme zomer. Afro-tonen, percussie, het gitaarritme en de melodieën zorgen ervoor dat je volgens Samir echt wordt meegenomen in de zomervibe. Uiteraard probeert hij met de single Jij Bent Van Mij een gevarieerd publiek aan te spreken dat geïnteresseerd is in Nederlandstalige pop- en r&b-muziek.

Het Verbondt

Een serenade via de digitale snelweg

De mannen van Het Verbondt hebben in maart van dit jaar nog als support gestaan bij de EP releaseshow van Reyck. Daarvoor heeft de band nog meegedaan aan de Rob Acda Award en ze hebben een verleden bij de Popprijs Amstel- en Meerlanden.

Je kunt rustig zeggen dat Het Verbondt een eigentijdse Nederlandstalige band is, waarbij de sporen van het illustere Nederpop verleden met grote bands als Het Goede Doel, Doe Maar en V.O.F. De Kunst aanwezig zijn. De single Digitale Serenade is de moderne kijk op de romantiek en op een andere manier kun je bijna de single niet uitleggen. Waar het vroeger nog misschien onder een balkon is gegaan, is het tegenwoordig verplaatst naar de digitale snelweg en via de sociale mediaplatformen. De single klinkt vlot, wat te maken heeft met de blazers arrangement in de single want dat maakt het tot een vrolijk geheel. Het Verbondt heeft met Digitale Serenade een eigentijdse opvatting over het begrip romantiek. De band maakt ook een link naar het Eurovisie Songfestival, want als je naar de single luistert, zit er toch iets van een festivalrandje aan de single.