Het slotakkoord van het nieuwe materiaal van de laatste vrijdag in mei loopt door in juni met materiaal dat te mooi is om niet te bespreken. Daarin de nieuwe single van Camilla Blue, een nieuwe Nederlandstalige single van May Evans, het ingetogen akoestische materiaal van Lorena And The Tide met het stevige rock materiaal van Von Veh die eveneens een nieuwe single uitbrengen.

Camilla Blue

Het maken van keuzes

Het leven bestaat uit ups-and-downs. En eigenlijk kunnen die twee uitersten niet zonder elkaar. Want als een leven alleen maar ups kent, krijg je uiteindelijk een vlakke lijn. Iemand die dat als geen ander begrijpt, is de rijzende ster aan het Nederlandse zangeressen firmament Camilla Blue, waar Joyce Deijnen achter schuilt.

In september komt haar derde album Shake Off All Bad uit, waarvoor één van Nederlands beste fotografen Govert de Roos de foto’s heeft gemaakt. En op dat album staan songs die zich bewegen tussen licht en donker en die de luisteraar qua teksten en muzikale invulling steeds weer verrast. Een mooi voorbeeld daarvan is de albumtrack en single Holding You Crown die Camilla Blue uitbrengt. Dit om alvast een idee te geven wat er allemaal op het album komt te staan. Muzikaal gezien heeft deze song een zekere vrolijkheid, maar schijn bedreigt. Want de tekst gaat over keuzes maken, moeilijke keuzes ook die noodzakelijk zijn om je verder in het leven te brengen.

Veel mensen dragen trauma's met zich mee. Zo ook Camilla. Maar dat doet ze door positief in het leven te staan en de mindere zaken niet uit de weg te gaan, maar juist te omarmen. En in die hoedanigheid heeft ze als begeleiding voor de serieuze boodschap een energieke, zonnige muzikale omlijsting gekozen. Met als resultaat een lied dat in die zin uniek is in het Nederlandse singer/songwriter landschap. Een song ook die ervoor zorgt dat Camilla's fraaie en heldere stemgeluid in Holding Your Crown blijft rondzingen in je hoofd.

May Evans

Mentale groeipijn op nieuwe single

Over het onderwerp ‘zelfsabotage’ is de laatste tijd behoorlijk wat geschreven. Je kunt bijna zeggen dat het al literatuur begint te worden. May Evans gaat op haar nieuwe Nederlandstalige single Spin Der Illusie ook op het onderwerp in.

Ze pakt het probleem dan ook stevig aan. ,,Om niet te verdrinken in onzeker illusies, had ik een positief tegengeluid nodig. Iets om tegen dat spinnetje, duiveltje, stemmetje in te gaan”, vertelt ze. Het is volgens haar dat hoe groter dat ze droomt, ook de stem hiermee groeit. ,,En dat saboteert me als de beste”, zegt May hierover. Het is iets met mentale groeipijn. Wat volgens May eveneens belangrijk is, is vooral de acceptatie ervan en het laten gaan van al dit soort aspecten. ,,Met dit lied ga ik tegen die stem in. Ik had een positief tegengeluid nodig om niet te verdrinken in onzekere illusies, zoals de illusie 'anderen hebben het beter dan ik'. Met elke onzekere gedachte weefde die spin een web waardoor ik mijn eigen krachten en progressie niet meer zag”, zegt May over haar nieuwe single Spin Der Illusie.

Net als Papa zal ook de opvolger te vinden zijn op haar nieuwe EP. Volgens May een EP vol verhalen over veerkracht.

Lorena And The Tide

De man in kwestie de deur wijzen

Lorena And The Tide laten een andere kant zien. De band heeft gekeken naar hoe zij hun muziek ook op een andere manier kunnen laten horen. Het resultaat is een akoestische live EP van deze indie band uit de Zaanstreek.

Het eerste wat Lorena And the Tide laten horen is de single In Hindsight dat voort borduurt op het verhaal van Dolly Partons country hit Jolene. In het nummer dat iedereen kent, smeekt Dolly Jolene om haar man met rust te laten. In In Hindsight pakt de protagonist het echter anders aan en wijst ze haar man de deur zodra ze erachter komt dat hij met Jolene in de weer is.

Dit is niet de eerste keer dat Dolly Partons klassieker als inspiratie dient voor Lorena And The Tide. Op het debuutalbum Open Sea van de band wat al dateert uit 2022, heeft de band het country popnummer Around Here uitgebracht. Aanvankelijk heeft Lorena dat geschreven als reactie op Dolly Partons klassieker Jolene. Uit dit verhaal begrijpt Lorena aanvankelijk nooit goed waarom de zangeres, een sterke, onafhankelijke vrouw, een andere vrouw zal smeken om bij haar man uit de buurt te blijven. “Dat is dan toch al een verloren zaak”, zegt de Amerikaanse countryzangeres in die periode dan hoofdschuddend. Ook na het schrijven van Around Here voelt Lorena dat de verhaallijn nog niet compleet is.

Twee jaar later klikt het ineens. Jolene heeft er inmiddels wel genoeg van langs gehad, maar de man in kwestie? Die komt er in beide nummers toch maar weer goed van af. ,,Daar konden we het natuurlijk niet bij laten,” zegt Lorena. Op 15 juni zal de band in de Zuidervermaning in Westzaan de Unplugged EP live laten horen.

Von Veh

Waargebeurd verhaal

De Amsterdamse alternative indierockband Von Veh heeft met Mariska Lie A Ling een creatieve frontvrouw in de gelederen. Als het om songwriting aankomt, staat het bijna 24 uur per dag aan bij Mariska.

Dat heeft de band bij onder meer Openly Remember en Unreal behoorlijk wat streams opgeleverd op streamingsdienst Spotify. Of dat ook voor de nieuwe single Radical Design ook gaat gebeuren moet weer worden afgewacht. Waar het vorige materiaal nogal zware kost is die je hebt moeten weg stampen. In dit geval gaat het om een waargebeurd verhaal. Radical Design is een opeenstapeling van gedachtes, met als gemene deler: de liefde. Kenmerkend voor deze single zijn het sterke ritme van de bass en een gierende gitaar. Precies zoals je dat van Von Veh een beetje mag verwachten. Tel dan ook haast de engelachtige stem van Mariska erbij en je hebt weer een single van een eigenwijze stevige band uit de hoofdstad.

Von Veh is met de Radical Design er weer helemaal klaar voor. Een nieuwe drummer in de persoon van Jan Willem Mulder en met het drietal Mariska en Ivan Lie A Ling en als laatste Ron Broekhuizen die ook al weer een flink aantal jaren deel uit maakt van de band.