Het is een unieke bundeling van muzikale krachten waarbij INI Movement, Houtbaar, Patronaat en Popcentrum Slachthuis om een initiatief te lanceren dat geïnspireerd is door de iconische buurtfeesten uit de jaren ’70 in New York. Met dit project willen de partijen de lokale creatieve gemeenschap samenbrengen, talenten verbinden met professionals uit de industrie en een podium bieden aan regionale artiesten om vooral verder te kunnen komen. Het initiatief krijgt ondersteuning vanuit een nieuw gevormde muziekhub in West-Nederland. Dit behelst een samenwerking tussen INI Movement, Paradiso, Patronaat, Super Sonic, BIRD, House of Knowledge, Paard en Orisun Studio. Er is al een Blockparty gehouden in juli. Op vrijdag 30 augustus is er weer één in Houtbaar in de Waarderpolder vlakbij IKEA en het NS station Haarlem Spaarnwoude. Bij de vorige editie is bijvoorbeeld SYNGA aanwezig geweest (zie hoofdfoto).

Initiatief voortgekomen uit liefde voor dit type muziek

‘Het is een idee om de scene te activeren’

Twee mensen die hierbij een rol spelen zijn Lucas van Ee en Micha van der Winkel van INI Movement en geven de Blockparty al flink vorm. ,,Het is een idee om de scene te activeren en de muziekscene met name gericht om soul, funk, hiphop en elektronische muziek in de regio Haarlem meer smoel te geven. He is bedoeld om de makers bij elkaar te brengen, zoals in Houtbaar”, vertelt Misha. Hij is al op vrije jonge leeftijd begonnen als hipop-dj. ,,Het is voortgekomen uit de voorliefde van juist dit type muziek”, zegt hij verder over het initiatief wat inmiddels is opgepikt door onder meer Patronaat en Slachthuis Haarlem.

Niet veel events met dit specifieke geluid

‘Houtbaar is vrijhaven voor creativiteit’

Er zijn volgens het tweetal niet veel van dit soort events waar juist dit geluid is te horen. En vooral ook waarbij de makers van dit type muziek bij elkaar komen. De Blockparty is onder meer bedoeld om talent te vinden. Dat is volgens Misha geen probleem. In juli is er al een Blockparty gehouden in Houtbaar dat vlakbij het NS station Haarlem Spaarnwoude ligt aan de kant van de Haarlems Waarderpolder. Een bijzondere plaats. ,,Het is een plek die is gemaakt door dezelfde mensen die strandpaviljoen Woodstock in elkaar zetten. Het is een vrijhaven voor creativiteit en authentieke muziek en die energie voel je bij Houtbaar”, zegt Misha.

Huisband neemt stokje van dj over

‘Op gehoor doorspelen’

Lucas van Ee heeft zelf een muzikale achtergrond. In het project heeft hij een leidende rol. ,,Ik ben projectleider van de estafette jamsessies waarin de dj een bepaald nummer laat horen en waar wij als huisband op gehoor doorgaan spelen en waarbij wij het van de dj overnemen”, vertelt Lucas. Het gaat veel verder dan een ‘open mic’ avond. Het gaat zelfs om muzikale arrangementen ter plekke bedenken en vooral ook improviseren. Na de editie van 30 augustus die opnieuw plaatsvindt in Houtbaar komt er wellicht ook een wintereditie.