Voor 'Ro.' heeft de muziek altijd voorop gestaan, ondanks zijn acteerrol als Milan Alberts in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Die periode ligt achter hem. Hoewel hij nog wel theater maakt en een mooie rol niet uit de weg zal gaan. Maar hij is meer muzikant en songwriter. Met de debuut EP ‘High Van De Liefde’ zet Ro. daarin een belangrijke stap. Je kunt zeggen dat de lang gekoesterde wens voor Robin Zijlstra zoals hij werkelijk door het leven gaat, is uitgekomen.

Foto: Tjim Prins

Acteren en musiceren

Voorliefde voor muziek gaat ver terug

De EP High Van De Liefde is eind maart uitgekomen en 'Ro.' zoals zijn vrienden en bekenden hem noemen, is daar best blij mee, want de voorliefde voor muziek gaat best ver terug. Zo heeft hij in schoolbandjes gespeeld en is hij altijd wel met muziek maken bezig geweest. ,,Ik heb ooit in een heel ver verleden in Velvet gezeten, een of ander jongensgroepje”, vertelt hij. Om zijn muziek toch verder te brengen doet hij mee aan Idols. Dat laatste heeft er voor gezorgd dat allerlei acteer aanbiedingen voorbij komen. Toch is hij altijd muziek blijven maken. ,,Ik deed dat, maar ik ademde muziek”, zegt hij over de periode met acteren.

Zo heeft hij onder de naam 'Robinz' in die tussentijd Engelstalige nummers uitgebracht en samenwerkingen gehad met verschillende DJ's. En later nog onder zijn volledige naam nummers uitgebracht in het Nederlands.

Geen opleiding

Verliezen in liedjes

Een opleiding heeft Ro. niet gedaan als het gaat om de muziek. ,,Ik wilde altijd graag naar de Rockacademie, maar ik was best wel een ‘schijterd’ ik durfde dat niet. Het zou betekenen dat ik moest verhuizen en op kamers moest, en dat zag ik niet zitten, dus ik heb het mezelf eigenlijk allemaal aangeleerd”, zegt Ro. Hij merkt wel op dat hij wel altijd met goede muzikanten samengewerkt en vindt het ook gewoon fijn om het samen te doen. Dat is hoe hij is gevormd in de muziek. Het schrijven van liedjes is volgens hem zo leuk, omdat je jezelf erin kunt verliezen. ,,Dat begint bij mij altijd met een melodie, begeleidend op de gitaar of piano of door een bepaalde ‘beat’ erin te gooien”, vertelt Ro. ,,Een song ontstaat wel met een bepaald gevoel of emotie waar je in zit”, zegt Ro. Wat je ook weer terug kan horen in zijn muziek. Denk hierbij aan Alsof De Woorden Niet Bestaan (zie clip) die gaat over zijn scheiding. Een liedje zoals Vanaf Nu Reis Ik Met Je Mee is een opdracht geweest voor een commercial, maar eigenlijk staat het ook als metafoor voor de reis die hijzelf heeft afgelegd om tot de EP te komen en de keuze te maken voor de muziek.

Niet stilzitten

Muzikale verbreding

Ro. zit bepaald niet stil. De EP is inmiddels een feit, maar samen met producer Gerhardt Heusinkveld (met wie hij ook Vanaf Nu Reis Ik Met Je Mee heeft geschreven) is hij alweer bezig. ,,Het moet niet al te lang duren”, zegt hij daarover. Inmiddels is Ro. zijn muziek wat meer aan het verbreden, want hij houdt van verschillende stijlen. ,,Het gaat van rock, naar dance, het gaat van pop naar ballad, soul, klassiek. Ik luister er allemaal naar. Het moet een herkenbaar Ro. geluid zijn, maar wel met deze elementen erin”, zegt hij over de muziek die hij nog wil uit gaan brengen. Op dit moment werkt hij ook weer iets uit en is daar meteen ietsje meer de produceer hoek in gegaan. ,,Het één is meer dance en de ander is meer indierock”, verklapt hij al iets over het nieuwe materiaal. Wel is hij vastbesloten om in de alternatieve hoek te blijven zitten, maar met een commercieel randje. Want ook daar houdt hij van.