Link & Herr Alt staan min of meer aan het begin van een bijzonder verhaal, waarbij het tweetal eerst op het podium wil laten zien, wat ze nu precies doen. Het tweetal bestaande uit Maya Link en Harold Koopman (Herr Alt) wil eerst met onder meer een optreden in Podium Victorie de muziek tot leven laten komen. Zowel Maya als Harold kijken vol verwachting uit naar hun optreden op donderdag 11 april in Podium Victorie in Alkmaar.

De première van de liveshow

Culturele vrijhaven Ruigoord is voor ons een thuishaven

Volgens Maya is het optreden in Podium Victorie ‘de première van onze liveshow’. Eigenlijk markeert dit het begin van Link & Herr Alt. De liveshow krijgt als titel ‘Galbi’ mee en dat betekent in het Arabisch ‘mijn hart’ of ‘mijn ziel’. De titel zegt alles over Link & Herr Alt omdat ze hun hele ziel, zaligheid en hun hart erin stoppen. Het heeft daarnaast met de achtergrond van Maya zelf te maken. ,,Ik ben half Nederlands en half Irakees. Dat heb ik best lang verscholen gehouden. Mensen zoeken maar uit waar ik vandaan kom dacht ik vroeger. Afgelopen jaren ben ik steeds meer onderzoek gaan doen met de vraag: ‘Waar kom ik nu vandaan?’ Het is iets wat ons als mensen bezig houdt”, vertelt Maya. Het gaat volgens haar om wat er in ons DNA schuilt, wat er aan ons wordt doorgegeven en wat wij daarvan willen doorgeven. ,,Een aantal nummers die we brengen, gaan daarover”, zegt Maya. Aan creativiteit geen gebrek want Maya heeft haar werkplek in Ruigoord, dat is vlakbij Amsterdam. De plaats staat bekend als een culturele vrijhaven waar veel kunstenaars samenkomen en bekend staat om de bijzondere festivals en dansnachten in de kerk, maar voor Maya is het ook haar thuishaven. ,,Tijdens onze show in Victorie is ook een stukje een nieuwe generatie vrouwelijk Ruigoord wat je te zien gaat krijgen”, zegt ze over hun optreden in Podium Victorie.

Het podium

‘Je kunt het publiek meenemen in een reis’

Link & Herr Alt zijn beide podiumdieren. Dan komt de vraag onmiddellijk op wat er nu zo leuk is aan het podium. ,,Op een podium kan je een totaalverhaal vertellen. Je kunt je publiek meenemen in een reis, of liever gezegd een trip. De muziek vliegt alle kanten op, maar het is vooral elektronisch gedreven. Onze ideale muziek weet zich los te weken van genres. Via een zwoele elektronische popsong kun je dus ook zomaar terechtkomen op een Midden-Oosterse rave. Als er één ding is wat fijn is, is dat je muziek echt tot leven komt in ontmoeting met je publiek. Het is een wisselwerking. Je kunt wel eindeloos in een donkere container aan je muziek blijven werken, maar je weet pas wat het doet als je met elkaar in een grote ruimte bent met een groter soundsystem”, vertelt Maya. Volgens Maya heeft ieder nummer wel een statement. Haar poëtische teksten zijn van persoonlijke aard en gaan over hoeveel kracht er zit in kwetsbaar zijn, waarbij ze de taboes doorbreekt door te zingen over thema’s als de rol van vrouwen, onzekerheid, onveilige relaties en wat het betekent als er verschillende culturen in je besloten liggen.

Over de liveshow

Nadenken over clips

De liveshow wordt versterkt met de beelden van visueel kunstenaar Robert Kleen en het geheel neemt het publiek mee in een muzikaal universum dat wars is van conventies en grenzen, een safespace waar iedereen zichzelf kan zijn en alle culturen kunnen samenkomen. Het beeld is daarbij eveneens belangrijk, want Link & Herr Alt denken na over bijvoorbeeld live videoclips. ,,Mijn hoofd explodeert eigenlijk altijd wel van verschillende beelden die we vanuit onze thematiek willen uitdrukken. De show is op zichzelf al heel erg beeldend”, vertelt Maya. Hierover praten Link & Herr Alt met filmmakers die deze beelden mooi willen uitwerken die bij de muziek horen. Helemaal alleen zullen ze de show niet gaan doen. ,,We hebben verschillende artiesten uit Ruigoord als support uitgenodigd.”, zegt Maya. DJ Stefnitz komt mee en performance collectief Matri Moni als voor en naprogramma. Voor Link & Herr Alt is de nachtcultuur een wezenlijk onderdeel van de sfeer die ze willen neerzetten.  ‘Vanaf het moment dat je donderdag 11 april binnenstapt in Podium Victorie begint de trip.’