Op het kleine podium van Doka in het Volkshotel is het een uitdaging om de vijf leden van Nevin de ruimte te geven, maar vanaf het eerste nummer is de avond een feit. Vanavond zijn Nevin en Ioana Iorgu te zien. Passend bij elkaar maar toch ook verschillend van elkaar. Passend als het gaat om het donkere en verschillend is de muziek, want Ioana gaat meer de postpunk kant op, terwijl Nevin meer in het wat meer rustige gedeelte en mysterieuze blijft. Verbazingwekkend dat zowel Nevin als Ioana Iorgu hier staan, is het niet, want Marathon is een paar weken eerder al geweest vanwege hun keldertour.

Nevin

Nevin

Tedere stem

De frontvrouw van de gelijknamige band, omschrijft haar muziek als dream pop, folk, en dark electro. Het is ook wat Nevin laat horen, sinds het verschijnen van haar debuut EP VIE in 2022. Bijna direct blijkt niets minder waar. Nevin weet onmiddellijk de toon te zetten voor de avond. Ze begint de avond krachtig met songs als Backseat Show, Someone Who Believes en Come Out Of Bed, en het valt gelijk op dat de band helemaal opgaat in de muziek. De power van de eerste paar liedjes neemt langzaamaan iets af en maakt plaats voor een wat rustigere interlude, waar Nevin laat zien dat ze een hele mooie en tedere stem heeft. Desondanks schijnt, door de emotie van de muziek, ook de rauwheid van de liedjes in haar stem door, terwijl ze ondertussen ook nog gitaar speelt.

Variatie in muziek

Kracht en zacht versterken elkaar

De sfeer zit er goed in. Door interactie met het publiek weet Nevin de zaal wakker te krijgen. Ze zet de gitaar voor het moment even aan de kant, en het volgende nummer speelt ze op een keyboard terwijl ze zingt. Deze multi-instrumentaliste laat zien wat voor variatie aan muziek de band kan produceren, van rustige liedjes waar het publiek stil van wordt, tot de intense nummers waarin de band en het publiek verloren gaan. Hoewel Common Sense onverwacht even op zich laat wachten, herpakken Nevin en de band zich onmiddellijk en laten hun avond niet verpesten. De band eindigt met een mooie climax en neemt de tijd om hun show af te ronden. Al met al laat Nevin zien wat een kracht, maar ook zachtheid, zij heeft, en is Nevin een heerlijke ervaring.

Ioana Iorgu

Ioana Iorgu

Kleine bezetting, maar groot geluid

In een korte pauze wordt het podium omgebouwd, en maakt Nevin plaats voor Ioana Iorgu met haar drummer, die vanuit Groningen naar Amsterdam zijn gekomen. Hoewel deze band significant kleiner is dan Nevin, maken ze er niet minder geluid om. Ze legt in het optreden uit dat haar muziek vooral geclassificeerd wordt als post-punk: een groot verschil met het eerdere optreden van de avond. Toch kan je niet om haar heen. Ioana maakt aan heel Amsterdam haar aanwezigheid kenbaar wanneer ze beginnen met spelen. Het duo begint hun set met een letterlijke klap van energie. De kracht straalt van ze af.

Ruige postpunk

Songwriter houdt publiek bij de les

Terwijl Ioana zingt, speelt ze op een elektrische gitaar en maakt ze gebruik van een grote selectie effectpedalen om de ultieme ervaring aan haar muziek te geven. Net als Nevin is het optreden gevarieerd. Het handelsmerk van Ioana is duidelijk hoorbaar in de ruige post-punk, maar met een nummer als The Wife laat ze zien dat ze die energie kan omtoveren tot iets kalmers, met een bijna onheilspellende ondertoon. De drums maken de muziek compleet en geven Ioana’s muziek een extra diepte. De bekkens produceren een uniek, bijna schreeuwend geluid dat de muziek van Ioana perfect ondersteunt. Na een paar iets rustigere liedjes, eindigt Ioana de avond knallend en heeft ze tijdens haar hele optreden het publiek in haar greep.

Hoewel de bands erg van elkaar verschillen, hebben ze samen een avond neergezet waarin zowel Nevin als Ioana rustige en emotionele muziek hebben laten horen. Uiteraard ontbreken ook de wat explosieve en ruige nummers bij beiden niet. Voor het publiek een avond die lang blijft hangen. Al is het alleen maar de sfeer die in de Doka hangt, met twee heel getalenteerde bands.