Op zondag 2 juni heeft Talks Make Do een optreden verzorgd bij Indiestad in De Toekomstmuziek Amsterdam. Indiestad is een initiatief van Paradiso die regelmatig optredens organiseert voor de liefhebbers van deze muziek. Talks Make Do is één van die bands die hard aan de weg timmeren om hun muziek te laten horen.

Doorontwikkeld geluid

Jaren tachtig klinkt door

Dat heeft de band al afgelopen jaar gedaan tijdens de finale van de Nobel Award. Bovendien heeft de band al eens op het talentenpodium gestaan bij AFAS Live, nadat het grote Son Mieux daar een concert heeft gegeven. Wie naar de band luistert hoort een doorontwikkeld geluid van de newwave. Een mix van zoals Talks Make Do zelf zegt van The Smiths en The Cure. Tijdens de finale van de Nobel Award is het min of meer een ode aan dat geluid dat de jaren tachtig zo typeert. Alleen is het meer dan dat, want het bevat een mengeling van rock, funk en ska. Opvallend is het gebruik van de synthesizer met soms de melancholische zang met galm die voor een vibe uit de jaren tachtig zorgt. Met hun voorliefde van de jaren tachtig, brengen ze die muziek in het nu. Om maar aan te tonen dat muziek gewoon tijdloos kan zijn, als je er maar goed over nadenkt.

Band bestaat nog niet lang

‘Idee is koning’

De EP Introducing Talks Make Do dateert alweer van februari 2024. Dat de EP aanslaat blijkt wel, want anders staat de band niet op een avond als deze te spelen tijdens Indiestad. De band bestaat eigenlijk nog niet eens zo gek lang. Frontman Alex Hoevenaars en gitarist/producer Arthur Vermeij zijn alleen wel al wat langer bezig. Bovendien is het tweetal goed bevriend en dat is te merken op de debuut EP. Een motto waar de band zich graag van bedient is ‘het idee is koning’. Dat is eveneens terug te horen in de muziek van Talks Make Do. Hoe dat komt? Alles heeft te maken met de bewondering die ze hebben voor filmmaker David Lynch. Het is het mystieke element wat de band laat horen. Nog meer waarom de band in de belangstelling staat, heeft te maken met hun optreden in het NPO Radio 2 programma van Leo Blokhuis.