Romina Groot is geboren en getogen in Bentveld vlakbij Zandvoort en haar vader is ooit directeur geweest van het bekende bedrijf Top Format dat onder meer jingles en spots verzorgt op de Nederlandse radio. Romina is muzikaal, want ze is ooit drummer geweest, maar inmiddels verdient ze in de Verenigde Staten haar geld met haar eigen bedrijf Groot PR en reist het hele land door. Na haar muzikale opleiding ziet ze toch dat er beter geld is te verdienen in de muziekwereld door onder meer merchandise te verkopen van bepaalde artiesten. Iets waar ze een goed belegde boterham mee weet te verdienen.

Geen gemakkelijke weg

‘Ik kon maar beter de mode in gaan’

Het is geen gemakkelijke weg geweest. Iets wat al begint bij de ROC opleiding hier in Nederland. ,,Er is bij de ROC opleiding mij gezegd dat ze mij te mooi vonden voor de muziek en dat ik maar beter de mode in moest gaan”, zegt Romina. Het is iets wat haar is bij gebleven. De muziekopleidingen die ze in Nederland volgt zijn op het ROC en een vooropleiding aan de Rockacademie in Tilburg waar ze als drummer bezig is. Met Douwe Bob volgt ze het ROC en beiden studeren gelijktijdig af. Daarna volgt in Engeland nog een opleiding aan een conservatorium en woont ze twee jaar in Manchester. ,,Al op mijn achttiende wilde ik naar Amerika, maar mijn ouders vonden mij daar toen nog te jong voor. In Engeland had ik soms wel eens heimwee, maar als meisje had ik altijd de droom naar Amerika te gaan”, vertelt ze. Sinds 2015 woont de geboren Bentveldse in de Verenigde Staten. Ze heeft onder meer gewoond in Dallas (Texas), Los Angeles en San Diego (Californië). Inmiddels heeft Romina  plannen om zich te vestigen in Nashville (Tennessee). De stad die verbonden is aan de country. Op dit moment verzorgt ze nu de public relations van Shelby Lynn Madison een Amerikaanse songwriter die vooral country muziek laat horen.

Afkomst goed te merken

Het hele land door

In de Verenigde Staten is de Nederlandse afkomst van Romina goed te merken. ,,Ik heb een open communicatie met mijn klanten en ben heel direct. Ik vraag direct of ze blij met me zijn. Heel belangrijk is of iemand met mij ook door wil gaan. De meesten vinden het toch heel fijn als ze weten waar ze aan toe zijn”, zegt Romina. Ze regelt vooral op merchandise gebied veel. Dat betekent dat ze het hele land doorgaat. Als merchandise manager heeft ze onder meer de merchandise verzorgd voor grootheden als Ziggy Marley en Incubus. ,,Doorgaans leef ik in een groot gedeelte van een jaar in een touringcar die dwars door het hele land gaat. Zo moet ik op verschillende plaatsen in Amerika de merchandise van bijvoorbeeld T-shirts regelen waar artiesten spelen”, zegt ze. Het leven in een touringcar gebeurt met twaalf mensen. ,,Je doet een show en we slapen ’s nachts in de bus. Je moet dan op de chauffeur vertrouwen die ons dan van de ene plaats naar de andere brengt”, zegt Romina. Dat kan soms spannend zijn, want als je de juiste crew niet om je heen hebt, kan dat best intens zijn met de soms verschillende karakters.

Het leven aan de achterkant van de muziek

‘Met mijn muzikale achtergrond probeer ik de muzikant wel te behoeden voor de valkuilen die er in de muziekwereld zijn’

Het is het leven aan de achterkant van de muziek. Eentje die de meeste mensen niet zien. Er gebeurt zoveel meer achter iemand die een optreden doet, dat dit haast niet is voor te stellen en wat er allemaal bij komt kijken, als het gaat om het werk wat Romina doet. Verschillen zijn er ook tussen de Nederlandse en Amerikaanse muziekwereld. ,,In Amerika is het minder gebonden met welk genre. In Amerika is het meer country, indiepop en pop”, zegt Romina. Uiteindelijk is ze blij dat ze dit werk doet. ,,Ik zag mezelf meer in de zakelijke kant van de muziekwereld  dan in de muziek zelf, omdat op het zakelijke gebied meer geld is te verdienen. Met mijn muzikale achtergrond probeer ik de muzikant wel te behoeden voor de valkuilen die er in de muziekwereld zijn”, zegt ze. Net als in Nederland zitten die ook in de Amerikaanse muziekindustrie.