Bij het uitbrengen van ‘Pool Party Pictures’ is Sven Ross zowel muzikaal als ook songinhoudelijk een andere richting in geslagen. Muzikaal is het nu met een band en songinhoudelijk is Sven wat meer maatschappij kritisch. Het zijn wel drukke tijden voor de songwriter uit de hoofdstad, want het is niet alleen repeteren met de band en de studio in duiken om het materiaal op te nemen, ook op de sociale mediakanalen weet Sven zijn nieuwe single op creatieve manier in de belangstelling te brengen.

Maatschappijkritische folk-pop song

Het nieuws van een hitterecord op een blije manier brengen

Allereerst het nummer zelf. Het is volgens Sven een maatschappijkritische folk-pop song. Pool Party Pictures is een energiek en uptempo nummer over de rol van de media in de klimaatcrisis. Sven introduceert zijn nieuwe song met een aankondiging op Instagram met een filmpje. ,,Dat filmpje is de aanleiding geweest om de song Pool Party Pictures te gaan schrijven. Ik vond het ironisch want het ging om een hitterecord wat werd verbroken. Ik vond het interessant hoe de media vaak dat soort nieuws heel erg blij brengt met blije mensen, maar eigenlijk is het helemaal niet zo leuk als een hitterecord wordt verbroken, want het geeft aan dat we in een periode van klimaatverandering zitten en wat ik eigenlijk niet zo ‘chill’ vind”, vertelt Sven. Op de single klinken prominent de banjo en mandoline. Instrumenten die Sven zelf nu ook weet te bespelen.

‘Ik wil mijn stem als artiest inzetten om de urgentie van de klimaatcrisis aan te kaarten’

‘Pool Party Pictures’ is een keihard protestlied

Wat Pool Party Pictures betreft heeft deze min of meer dezelfde kijk op de song A World We Believe In die Sven al eerder heeft uitgebracht. Een song die volgens hem niet in de lijn ligt hoe de Nederlander op dat moment denkt en wat de Nederlander op dat moment zegt. Een contrast en dat is iets waar Sven van houdt. ,,Ik wil mijn stem als artiest inzetten om de urgentie van de klimaatcrisis aan te kaarten. Ik zie voor me dat mensen tijdens een roadtrip genieten van Pool Party Pictures op de autoradio, maar als ze naar de tekst luisteren kunnen ze er niet omheen dat het een keihard protestlied is. Ik hou van dat contrast en geloof dat dit de beste manier is om gesprekken in gang te zetten over grote problemen zoals de klimaatcrisis”, zegt hij hierover. Het is voor hem een prima manier om de liedjes die over de liefde gaan wat te verlaten en zich meer hier op te richten.

Pool Party Pictures heeft Sven samen geschreven met vaste co-writer David Boyden. Het is de eerste track die Sven met zijn live band heeft opgenomen. Het is geproduceerd door Ernst van Dusseldorp en gemixt in Londen door voormalig Guy Chambers-assistent Paul Stanborough die onder meer ook werken van Janet Jackson, Tina Turner en Benedict Cork onder zijn handen heeft gehad. Dit brede scala aan professionals die aan de song hebben samengewerkt, verhogen de hoge standaard die Sven zelf al heeft gesteld met zijn vorige releases. Het gaat om meer te kijken naar andere onderwerpen.