Normaal begeeft de vijfkoppige band zich voornamelijk in de Mokumse undergroundscene, maar ze treden hier ook graag buiten (of boven), bijvoorbeeld om hun debuutalbum 'the CAGE' ten gehore te brengen. En hoe. De jongens hebben sinds hun oprichting in 2018 constant aan hun eigen sound gewerkt en een solide live-reputatie opgebouwd; dit komt allemaal samen tijdens hun albumrelease in Doka, waar de moshpit menigte soms overgaat in deinzen op een dromerige saxofoon.

Bassist Floris Kaagman

Drummer Sam van Riessen

Gitarist Bram van den Hooven

Flinke, headbangbare punk gecombineerd met gipsy jazz vibes

Band komt snel ter zake

Ter introductie van Hemony gaat een kerkelijke klepel af: De gemoedelijke sfeer die in Doka hangt wordt hiermee langzaam wat duisterder, en de menigte wordt richting het podium gestuurd. Slim gedaan. De band komt redelijk snel ter zake: Gruizig, innemend door nonchalant over te komen, maar toch ook charismatisch en interactief. Pure punk, maar de leadzanger Melle Blits verrast het publiek ook door hier en daar plots zijn saxofoon tevoorschijn te halen. Niet erg punk zul je denken, maar het is redelijk misplaatst/verrassend, dus eigenlijk juist?

Frontman Melle Blits op saxofoon

Drummer Sam van Riessen

Op de voorgrond gitarist Mink Ensdorff, achter Melle Blits

Uitgesproken, metaforische teksten en dynamische energie

Psychedelische punkrock, met de kracht van Rage Against The Machine

Drummer Sam van Riessen vertelt ons dat verschillende muzikale achtergronden binnen de band hebben geleid tot een vernieuwende sound, die tegelijk melancholisch aanvoelt. Psychedelische punkrock, met de kracht van Rage Against The Machine en de ambience van Pink Floyd. De band levert een performance met uitgesproken, metaforische teksten die Melle op relaxte, maar toch ook theatrale wijze de zaal in schalt.

De overweldigende energie van de band wordt ondersteund en aangezet door Sam, die een prijs zou moeten ontvangen voor hoe onwankelbaar hard en snel hij drumt. Tip: Kijk zijn filmpjes op Instagram waar hij dit demonstreert (@samthedrummer).

Als een bezetene het publiek in

Dansbare punk door sneaky gitaarrifs en lijzige saxofoon

De sfeer zit er dik in, de jazzy sfeer komt samen met onheilspellende, geschreeuwzongen teksten zoals “listen to my call, the beast is in us all”, “if you wanna be safe, you better behave”. Je moet headbangen, maar je benen willen wat anders. Dansen. Door de sneaky gitaarriffs en de lijzige saxofoon, kun je het misschien wel dansbare punk noemen. De bassist en gitarist deinzen samen op een gedegen donkere jazzy bas, en vallen dan ineens terug in headbang modus. De band maakt duidelijk waarom de albumhoes toch enigszins creepy aandoet: Deze mannen schuwen niet voor wat onheilspellende sferen.

Melle rent in één van de laatste nummers plotsklaps als een bezetene het publiek in, die van moshpit richting het echte einde weer vervormt in een springerig dansende menigte. Als de rust is wedergekeerd en de band afdruipt schalt Doka in koor: ,,Nog een liedje". Het antwoord van Melle laat zich raden. ,,Oké vooruit, deal. Dan doen we er nog twee”, zegt hij.

Plannen van de punkers

Zelf opgenomen debuutalbum

Wat een avond: Hun zelf opgenomen debuutalbum the CAGE is nu echt uit, en de band is klaar om (heel hard) van zich te laten horen. Je merkt dat ze hier naartoe hebben gewerkt: Alles past. Strak, kloppend, en toch speels. Beluister Hemony’s nieuwe album the CAGE hier:

Interview

Band stelt zich voor

Voor het opttreden in Doka is er ook een gesprek met de band die bestaat uit frontman Melle Blits die de leading vocals voor zijn rekening neemt, gitarist en backing vocals Bram van den Hooven, gitarist Mink Ensdorff, bassist Floris Kaagman en drummer Sam van Riessen.