In april komt ‘The Mirrored Mask’ uit, het nieuwe album van de dynamische vijfmansbluesformatie Harlem Lake uit de regio Hoofddorp. De band, die in 2022 de European Blues Challenge wint en daarna door Europa tourt, speelt op de avond van 16 maart als zij de P3 in Purmerend aandoen, naast bestaand werk ook een aantal nummers van de nieuwe plaat.

Ingetogen begin met krachtige uithalen

Opbouw naar wat komen gaat

,,We dachten: laten we het vandaag eens een beetje anders doen”, begint frontvrouw Janne Timmer, terwijl ze achter de Korg kruipt nadat ze zich heeft voorgesteld. ,,Meestal doen we een rustig nummer ergens in het midden van de set, maar dit keer beginnen we ermee.” Vervolgens zet ze het gevoelige nummer Dear Times in, waarin duidelijk het verlangen naar vroegere tijden doorsijpelt. Meteen wordt duidelijk wat deze blues lady vocaal in huis heeft. Van heel zacht en ingetogen tot krachtige uithalen: het zit er allemaal op. Bij de start van het volgende nummer Slippin’ Down The Drain pakt Janne haar plek voorop het podium en neemt toetsenist Dave Warmerdam plaats achter de Hammond. Halverwege komen ook de andere drie bandleden oplopen om de song kracht bij te zetten en kan het echte feest beginnen.

Nieuwe album

Gevoelens en emoties delen

Na The River van hun album A Fool’s Paradise Vol.1 is het tijd voor een nummer dat op het nieuwe album staat. ,,Die plaat gaat heel erg over het delen van emoties en gevoelens”, vertelt Janne. ,,Dat is iets dat ik persoonlijk best moeilijk vind, maar wat ik wel kwijt kan in mijn liedjes.” Het nummer To Tell You I’m Sorry begint heel relaxt en mellow, waarna het prachtig opbouwt naar een meeslepende hammondsolo met daaronder vernuftige subtiele ritmes van drummer Benjamin Turbijn. Het nummer daarna – Where Are You, geschreven door sologitarist Sonny Ray van den Berg - is nieuw. ,,Dit nieuwe nummer komt niet op deze plaat, maar is alvast voor 2025”, grinnikt Janne die het publiek daarna uitnodigt om zich voor het nieuwe nummer Cryin’ In The Desert in te leven in de eenzaamheid die je kunt voelen als je helemaal alleen in een desolate woestijn loopt. Het motiveert Sonny Ray in ieder geval om helemaal los te gaan in een spetterende gitaarsolo, met ondersteund met mooie inventieve basloopjes van Kjelt Ostendorf.

Theetijd

Op het randje van het podium

Terwijl Janne een kopje thee voor zichzelf inschenkt, nodigt ze het publiek uit om vooral wat dichterbij te komen en gaat ze samen met Sonny Ray en Dave op de rand van het podium zitten voor het intieme nummer ‘My turn to learn’. Slim, want het publiek blijft daarna staan waar het staat als de band verder gaat met A Fool’s Paradise, de titelsong van hun album uit 2021. Dat is smullen, met Sonny Ray die wederom een opzwepende gitaarsolo weggeeft en Janne die de longen uit haar lijf zingt. Het nummer dat volgt is het titelnummer van het nieuwe album, The Mirrored Mask. Dat start met een pittige drumsolo en daarna is het stevig rocken. Ook dat heeft Harlem Lake dus in huis.

 

Nieuwe single en oude doos

Spel van uitersten

De band gaat van het ene naar het andere uiterste met het gevoelige The Thought Of You. ,,Dit nummer komt 5 april uit als nieuwe single op Spotify en Deezer”, licht Janne toe. De band schakelt vervolgens weer een tandje bij met de swingende cover ’99 Pounds’ van Ann Peebles, gevolgd door de dampende shuffle Temptation, met daarin een uitdagend vraag-en-antwoordspel tussen gitaar en Hammond. Na country-achtige Fooled Again is het tijd voor het verzoeknummer van het publiek dat via de socials is doorgekomen. Dat wordt Our Fire Still Burns On, een prachtige slow blues. “Het dateert nog uit de tijd dat wij de ‘Dave Warmerdam Band’ heetten en we een andere ritmesectie hadden”, vertelt Janne. ,,We hebben het al een hele tijd niet meer gespeeld.” Daar valt verdomde weinig van te merken. Het nummer grijpt je bij je kladden en trekt je op verpletterende wijze mee naar extreme hoogtes, om vervolgens weer heel subtiel en gevoelig de teugels te laten vieren. Zoals iemand uit het publiek het na afloop treffend verwoordt: “Holy shit!”

Het vieren van muziek

Mooi slotakkoord

Terwijl het publiek nog verbluft probeert te duiden wat er net gebeurd is, wordt de Beatles cover I’ve Got A Feeling ingezet. ,,Hoe laat is het eigenlijk?”, vraagt Janne daarna. ,,Tien voor tien? Oh, we mochten spelen tot kwart voor… Nou ja, dan doen we er nog eentje.” Dat wordt wederom een nieuw nummer, ‘Something only we know’, dat volgens Janne gaat over het vieren van de liefde voor muziek. En dat is precies wat deze avond is: een muzikaal feest, dat nieuwsgierig maakt naar het nieuwe album dat 12 april zal verschijnen. Vooralsnog is het dan uitsluitend te koop bij de live optredens. Aangezien de band een release tour in Duitsland heeft gepland, zal Nederland dus nog even geduld moeten hebben.