Aan de avonden van alle voorronden van de Rob Acda Award is een einde gekomen en alles komt samen tijdens de finale van 14 maart in Patronaat Haarlem. Niet in de kleine zaal (Stage 2), maar in de grote zaal (Stage 1), mogen alle finalisten hun kunnen laten horen en ook zien.

Energiek en dynamisch

Nieuwsgierigheid naar het materiaal

Winnaars zijn HUNK en kennen misschien wel een vliegende start. Deels komt dat door de frontvrouw Joan de Bruyn Kops van de band die energiek en dynamisch de songs laat horen. Met een stem waarmee je in de grote zalen makkelijk uit de voeten kunt, laat Joan horen dat HUNK klaar is voor het grote werk. Daarnaast gaat de frontvrouw ook voor om een moshpit in te zetten. Ze gaat op in de moshpit, waarmee HUNK behoorlijk een stempel weet te drukken op het optreden. Het kan allemaal leiden tot een zoektocht naar de songs van HUNK, maar wie dat wil gaan doen, komt bedrogen uit, want er is niks te vinden. Daar wordt wel aan gewerkt en nu HUNK de Rob Acda Award heeft gewonnen, wekt dat de nodige nieuwsgierigheid. Op dit moment heeft de geheimzinnigheid bij het uitbrengen van het materiaal nog de overhand, maar de band werkt daar wel aan. Als HUNK bij de opening op het hoofdpodium van Bevrijdingspop Haarlem op 5 mei gaat spelen, is het de bedoeling dat de achterban al bekend is met de muziek. Het plan is om het allemaal te laten samenvallen.

Pedalboard

Band speelt alles van zich af

Dan is er nog een klein verhaal in aanloop naar het optreden vlak voordat de band op moet. Het kan knap spannend zijn als je een onderdeel mist met waarmee je moet op gaan treden. Bassist Vic vertelt dat hij zijn pedalboard mist voor de bassgitaar vlak voordat de band zich moet gaan klaar maken voor hun optreden. De blikken van: ‘Dit meen je toch niet?’. Het is inderdaad wel zo en frontvrouw Joan loopt in haar outfit waarmee ze het optreden naar buiten om vervolgens een sprint te trekken naar haar auto waar het onderdeel in ligt en die auto staat nou net niet helemaal dichtbij de zaal, maar twee straten verder. Uiteindelijk lukt het en komt een buiten adem klinkende frontvrouw terug met het onderdeel. Met de adrenaline vol in het lijf speelt Joan samen met HUNK alles van zich af. De band heeft er ontzettend veel zin in en weet dat spelplezier ook te vertalen tijdens hun optreden.

‘Combinatie van grungy, punk invloeden, gecombineerd met dromerige indie invloeden’

Karakter van gestructureerde chaos

Het geluid is in niets te vergelijken met de band PANTHAUSE waarin Joan eerder actief is geweest. Daar is het meer een mix van alternative rock en grunge, terwijl dat bij HUNK anders ligt. ,,Het is een combinatie van grungy, punk invloeden, gecombineerd met dromerige indie invloeden en wat eigenlijk het meest belangrijk is, is de attitude”, zegt Joan over de muziek van HUNK. Het is eigenzinnig, maar het gaat er vooral om jezelf te kunnen zijn. ,,Wees gewoon lekker wie je bent en laat dingen aan het lot over”, zegt Joan. Het gaat om in het moment leven. Eigenlijk is de band een karakter van gestructureerde chaos. Die chaos kunnen mensen zelf gaan bekijken op 5 mei tijdens de opening van Bevrijdingspop Haarlem.