Een avondje Cinetol met GUNMOLL en aankomende band Yan Lâle die heeft plaatsgevonden op 4 juni. De eerstgenoemde band heeft zich al laten zien tijdens een optreden in Podium Victorie en Yan Lâle is eerder dit jaar nog te zien geweest tijdens PopCollegeTour en in een voorronde van de Zonneprijs. Het is een uiteenlopende avond want waar Yan Lâle een veelvoud van muzikale invloeden gebruikt met een psychedelisch randje, doet GUNMOLL dat ook, maar gaat het daar met een stevig geluid.

Yan Lâle

Yan Lâle

Paden van bandleden kruisen elkaar in eerste jaar aan Conservatorium van Amsterdam

De paden van Tugce Kartal, Marc Sarria, Midas Bremer, Floris Kaagman en Tom van Giessen kruisen elkaar als zij beginnen aan hun muzikale opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Dat gebeurt allemaal als eerstejaars student. Er ontstaat chemie en de band Yan Lâle is dan een feit. Afgelopen jaar heeft Yan Lâle de eerste twee singles uitgebracht. Dat hun repertoire aanslaat blijkt wel, want ze staan in de finale van de meest recente Amsterdam Popprijs. Vaak een springplank naar de grotere optredens.

Grenzeloos

Betoverend debuut met EP ‘Otherlands’

Optredens heeft de Amsterdamse band dan inmiddels behoorlijk veel gedaan, want Yan Lâle is de laatste maanden actief bezig geweest. Dat doet het begin maart nog met een aantal optredens tijdens de PopCollegeTour die Yan Lâle onder meer brengt in Patronaat Haarlem. Met het uitbrengen van de eerste twee singles en een derde begint dit jaar is het niet vreemd dat eind mei dan de EP Otherlands is verschenen, waarop naast de eerder uitgebrachte singles ook nummers als Drone en Rüzgar op zijn te vinden. Een band die dromerige pop maakt in een psychedelisch jasje. Je kunt ook zeggen dat het grenzeloos is en dat de wortels van zangeres Tugce sterk tot uitdrukking komen op de eerste single van de band. Het maakt de debuut EP Otherlands betoverend, wat te danken is aan het stemgeluid van Tugce die met haar stem de magie in het materiaal weet aan te brengen en daarmee de songs tot leven weet te wekken. De debuut EP is een al goede binnenkomer en nu de optredens nog, waarvan deze als support van GUNMOLL er ook één van is. Het volgende optreden is op 26 juni tijdens Melkweg RADAR.

GUNMOLL

GUNMOLL

Bloedstollende crime novels

Voor wie dat niet geldt, is GUNMOLL. De leden van de band hebben al heel wat ervaring en toch is de band nieuw. GUNMOLL doordrenkt hun wilde rocksongs met de verleiding, het gevaar en de opwinding van de meest bloedstollende crime novels. Waarom GUNMOLL zo ervaren is, heeft te maken met de oprichter Jolien Grunberg die de vocalen en de gitaar voor haar rekening neemt. Daarnaast is gitarist Bram Bol eveneens een belangrijke spil. Hij verzorgt ook de productie van de songs. De band bestaat verder uit drummer Pim de Roij en bassist Koen van Bemmelen.

Verhalen van romantiek, verraad, adrenaline en onderhuidse spanning

‘Een mix van gevaar en persoonlijke ervaringen, resulterend in een explosieve energie’

Het materiaal vertolkt verhalen van romantiek, verraad, adrenaline en onderhuidse spanning, deels verankerd door de Roemeense wortels van Jolien. ,,Je kunt dit gegeven zo ver en zo creatief mogelijk uitvergroten, vergelijkbaar met een cultfilm," legt Jolien uit. Wat Jolien vertelt, is sterk terug te vinden in de twee singles die GUNMOLL al heeft uitgebracht. Misschien zijn het wel muzikale comics waarin je de vette letters ziet als er wat actie in een dergelijke comic terug zijn te zien. Die uitroeptekens plaatst GUNMOLL ook. Naast de flinke dosis psychedelie zit er een donker randje aan de muziek van GUNMOLL. ,,GUNMOLL vertegenwoordigt een mix van gevaar en persoonlijke ervaringen, resulterend in een explosieve energie. We zijn meer dan een conceptband; onze muziek weerspiegelt onze identiteiten. GUNMOLL staat heel dicht bij ons", zegt Bram over de band. De band is energiek en kent behoorlijk veel dynamiek. Kenmerken die volgens Jolien belangrijk zijn. ,,GUNMOLL moet persoonlijk blijven. Van nature zit er een drift, een woede, een pijn in mij, er zit geschiedenis in mij. Vanuit mijn familie, en vanuit allerlei inspiratiebronnen. Dat draagt deze muziek allemaal uit”, vertelt Jolien tot slot.