De bezoekers aan Podium De Victorie hebben op 21 april Ntjam Rosie de zaal in warmbloedige sferen zien en horen brengen. Haar muziek heeft een overduidelijk Afrikaanse invloed, want ze is ooit geboren in Kameroen. Sinds het uitbrengen van haar album ‘Elle’ in 2010, bouwt de Ntjam Rosie een trouwe aanhang op in zowel binnen- als buitenland. Het optreden is vastgelegd door fotograaf Maikel Beers.

Interessante geschiedenis

Met vlag en wimpel geslaagd op Codarts

Ntjam Rosie heeft een interessante geschiedenis, want tot haar negende woont ze in Kameroen. Daarna komt ze naar Nederland om in Rotterdam te gaan wonen. Na haar middelbare school wil ze naar de Codarts, waar ze niet wordt toegelaten. Uiteindelijk krijgt Ntjam Rosie het toch voor elkaar om te worden toegelaten op de Codarts om vervolgens met vlag en wimpel te slagen. Atouba is het debuut van Ntjam Rosie en dateert alweer van 2008 waarop een mix van jazz, soul en pop te horen is, maar haar Afrikaanse wortels niet ver weg zijn.

Omarm het nieuwe

Afrika klinkt door op meest recente EP

In 2010 komt Ntjam Rosie met Elle en dat album heeft de zangeres afgelopen jaar nog eens opnieuw bewerkt en vorig jaar uitgebracht. Haar muzikale staat van dienst is inmiddels behoorlijk want in 2020 komt ze met haar zesde studioalbum Family And Friends. De liefhebbers zijn dan ook blij verrast als in maart van dit jaar dan de EP Embrace The New uitkomt. De EP klinkt warm, rijk aan jazz met stevige soul invloeden en waarop de blazers een belangrijke rol spelen, zoals op Say My Name met een duidelijke rol voor de saxofoon. Vooral het ritmische element zorgt ervoor dat de energie zijn weg weet te vinden. Wie niet beter weet, denkt wellicht ook aan Berenice van Leer die in 2023 op haar eigen album From Silence in 2023 dergelijke muzikale arrangementen daarin heeft verwerkt. Embrace The New dompelt je echt onder in een kolkende stroom van een continent waar dans en zang voorop staan. De titel is dan ook veelzeggend. Omarm het nieuwe en probeer de toekomst met optimisme tegemoet te zien. De EP is Franstalig en Engelstalig en Keep Movin’ is een track die ook iets over Ntjam Rosie zelf wat zegt, nadat ze enkele jaren geleden de gitaar vindt. Voor de regionale omroep Rijnmond zegt ze dat het instrument haar vriend is.