Om een feestje als Record Store Day 2024 af te sluiten, heeft Patronaat Haarlem enkele muzikale acts weten te strikken met optredens van FIEP, POM en M. Lucky. Op een dag als deze zetten de platenzaken toch hun beste beentje voor wat onder meer gebeurt met verschillende optredens in de winkel. Het is immers een dag waar de muziek centraal staat en waar wat wordt gevraagd van muzikanten. De voldoening is groot als een aantal dat kunnen doen via een afsluitend optreden, zoals op zaterdag 20 april in Haarlem.

FIEP

FIEP

Van Noord naar Zuid

Voor FIEP komt Record Store Day prima uit want met de single Ha-Ha heeft de band rondom Veerle Driessen zeker wel wat te vieren. Voor de band is het een dag met een drukke agenda, want het speelt op verschillende locaties in het land. de dag begint in het hoge noorden en wel in Groningen waar FIEP de nieuwe single onder de aandacht brengt. Daarna volgens nog eens vijf verschillende plekken in het land, maar dat is het FIEP wel waard. Geografisch is het zelfs een uitdaging, want als je in Groningen begint, maar ook nog eens Eindhoven, Tilburg, Amersfoort, Amsterdam en Haarlem nog bezoekt, mag je je als band rustig een muzikale kilometervreter noemen. De afsluiter is een optreden in Patronaat Haarlem, waar de nieuwe single sowieso nog een keer is gespeeld. Het is dubbel feest want Veerle zelf is jarig op deze dag.

Lijzige stem

‘Het is een nummer waarin ik mij krachtig voel, maar eigenlijk is het ontstaan vanuit een situatie waarin ik mij onzeker voelde’

Dan de single zelf Ha-Ha waarop Veerle weer lijzig klinkt, maar dat is FIEP eigenlijk ten voeten uit. De single kent een gitaarloopje die haast in een repeatstand staat. Het is haast het geluid van een sirene die klinkt. De single kent helemaal aan het eind van kakafonie aan geluiden. Daar zit ook misschien wel de metafoor van waar de single daadwerkelijk over gaat, omdat de klanken van de single je bijna in een draaikolk aan geluiden doet belanden. ,,Ha-Ha gaat over jezelf niet gek laten maken en niet van het goede spoor laten komen. Het is een nummer waarin ik mij krachtig voel, maar eigenlijk is het ontstaan vanuit een situatie waarin ik mij onzeker voelde”, zegt Veerle over de single.

POM

POM

Dubbele dosis

Voor Liza van As en haar band POM is Patronaat Haarlem bekend terrein, want de band heeft ooit nog voor de pandemie deelgenomen aan de illustere Rob Acda Award. Hoewel dat alweer enkele jaren geleden is, heeft Liza nog even in de voorronde als jurylid mogen fungeren van dezelfde Rob Acda Award. Maar ook POM heeft wat te vieren, want de band brengt ook op de dag zelf Down The Rabbit Hole en Earth Sick uit. Dat laatste nummer heeft de band ook al in 2022 uitgebracht, maar nog niet op vinyl en op een zeven inch schijf. Het geluid van beide singles zijn weer zoals we min of meer van POM kennen. Eigenlijk kun je jezelf enorm verliezen in Down The Rabbit Hole waarbij het zo is dat niets meer je kan schelen. Kortom een draaikolk aan emoties waar eigenlijk muzikaal in zit. Stevige gitaren en het dromerige.

M. Lucky

M. Lucky

Artpop met een vleugje popnoir

Leden van de Paradiso Vinyl Club hebben deze al single gekregen en zijn min of meer bevoorrecht. Naast het feit dat Paradiso plek biedt voor de muzikanten van morgen, brengt het ook een eigen label waarop zij de muziek willen laten horen, zoals in het geval van M. Lucky. Ze heeft een achtergrond aan de Herman Brood Academie. Achter deze songwriter schuilt Marcia Savelkoul en op Record Store Day laat ze zowel You Should Get To Know You Like I Do als The Fool horen. Paradiso omschrijft de muziek dat barst van de lenteachtige kwispelpop gemengd met serieuzere anthems die overstromen van toewijding en vertrouwen en zachtheid bieden aan iedereen die het horen wil. Beide tracks doen je denken alsof je terecht lijkt te zijn gekomen in de aftiteling van een populaire Amerikaanse jaren tachtig film. Het zijn muzikale arrangementen die passen als een soundtrack bij dit soort films. Toch bespreekt ze op beide singles haar eigen kijk in de romantiek, zoals met die ene typerende zin: ‘I Can See The Tears On Your Leather Jacket’ op You Should Get To Know You Like I Do. De sax maakt het eigenlijk af. De singletrack The Fool heeft iets stoers in zich.