De Week van de Haarlemse Nacht is niet onopgemerkt gebleven bij de Rob Acda Award. Tijdens die week georganiseerd door Nachtwacht Haarlem treden zes acts op in de finale van de Night Editie in Patronaat Haarlem. Een prominente inbreng van vooral Nederlandstalige hiphop en rap, maar voor de liefhebbers van dance is er ook wat te beleven.

Froese

Froese

Podium als vriend

Froese trapt de avond af. Hij is een veelbelovende rapper uit het hart van Haarlem met een belangrijke missie en dat is zijn repertoire laten zien en horen in zijn eigen stad en eigenlijk ook daarbuiten. Met zijn optreden tijdens de finale van deze Night Editie lijkt hij behoorlijk op weg te zijn, want het podium is zijn vriend op die avond. Froese heeft naar zijn zin. De zaal weet hij mee te krijgen in zijn soms meeslepende teksten. Wie zijn optreden heeft gezien en gehoord, weet dat het lang blijft langen.

Rayvalentino

Ray Valentino

Performen is niet vreemd

Dat er in de Nederlandstalige hiphop cultuur ook muzikale vriendschappen bestaan, blijkt wel bij Rayvalentino. Met onder meer voorganger Froese, maar ook met M4NNY die eerder te zien is tijdens de derde voorronde van de Rob Acda Award, heeft Rayvalentino al de single Ik Kan Niet Falen. Met die single sluit hij trouwens zijn optreden af. Performen is Rayvalentino niet vreemd. Net als Froese komt Rayvalentino uit Haarlem. Wie zich goed verplaatst in Ray hoort de plek waar hij vandaan komt en dat is Haarlem-Noord, wat een eigen dynamiek kent. Tijdens zijn optreden in de Night Editie, weet Rayvalentino de zaal te spelen.

MacckMartin

MacckMartin

Hoog tempo en Engelstalig

Waar Froese en Rayvalentino hun werk in het Nederlands laten horen, doet de jonge MacckMartin dat niet op één uitzondering na, wat ook de jury opvalt. Dat kan zijn, maar het Engelstalige werk heeft vooral te maken met zijn Brits en Amerikaanse afkomst en dat laat hij horen tijdens zijn optreden. In hoog tempo rapt MacckMartin op het podium. Wat ook opvalt is zijn voorkomen die een beetje doet denken aan Notulist die vorig jaar tijdens de Night Editie met de winst aan de haal is gegaan. Bovendien is Notulist zelf ook aanwezig om de hele avond te bekijken. Net als Notulist, is ook MacckMartin nog lang niet klaar. Met inmiddels drie hiphop albums achter zijn naam, wil hij zich In de toekomst richten op het maken van muziek waar hij zichzelf in kan vinden en dit samen te doen met zo veel mogelijk mensen om een netwerk op te bouwen van goede muziek en vibes. Met zijn optreden sorteert MacckMartin nadrukkelijk voor om daar alles uit te gaan halen.

Schooier

Schooier

Gemaskerde hiphop

Schooier is maatschappelijk betrokken. Dat blijkt wel bij zijn slotakkoord. In een eerder rapleven heeft Schooier een bivakmuts over zijn hoofd getrokken, maar als hij dat nu bekijkt, vindt hij dat iets te intimiderend. Daarom heeft hij nu gekozen voor het masker, omdat hij wezenlijk verschilt met de persoon die hij in het dagelijks leven is. Schooier wil Schooier blijven als hij op het podium staat. Hoe hij zichzelf ziet? ,,Ondanks mijn masker en bivak focus ik me op een positieve message schrijven om mensen te laten zien dat mensen meer zijn dan wat ze op het oppervlak laten zien. Ik zie mezelf meer als een poëet of een rockster dan een rapper”, zegt hij. Uiteindelijk gaat Schooier met de winst aan de haal.

Raw Silhouette

Raw Silhouette

Rauwe en symfonische techno met klassieke inslag

Raw Silhouette is de eerste act die geen hiphop brengt, maar een ruwe variant brengt van een combinatie tussen techno en dance. Ze koppelt dat met haar stem die je doet denken aan een operazangeres. Met die stem geeft Raw Silhouette haar werk een overduidelijke symfonische inslag mee. Zeg maar de Sharon den Adel voor dit werk. ,,Ik heb ook klassieke zanglessen gehad”, zegt Raw Silhouette na afloop van haar optreden. Volgens onder meer de jury is het geluid uniek. Raw Silhouette weet toch ook de zaal mee te krijgen in haar gedachtewereld en dat is een wereld waar klassiek en techno elkaar ontmoeten geluid. Bovendien bouwt Raw Silhouette haar muzikale arrangement ook op. Er zit zelfs een vleugje ‘world’ in haar muziek.

GatoCato

GatoCato

Zomerse dance vibes en meer

Voor Robert Landman die schuilgaat achter GatoCato is het nog steeds een muzikale zoektocht. GatoCato begint met een zomerse vibe. Het lijkt wel of de zomer bij zijn optreden al begint in de kleine zaal als februari 2024 bezig is een einde te maken. Zwoel en sfeervol en door de vocals die in zijn set zit, is het ook haast een tropische sfeer. Net als Raw Silhouette bouwt ook GatoCato langzaam op, om halverwege het tempo behoorlijk op te schroeven. Met een zomer voor de boeg, is GatoCato misschien wel iemand die je er wel bij kunt hebben om bij een ondergaande zomerzon, zijn zomerse klanken te laten klinken.