In 2022 maakt Frank Bond af, wat Frans de Blaak oftewel Francis Alban Blake heeft achtergelaten. Het is muziek die de filosofische poëet en muzikant heeft gemaakt. Ruw materiaal. Zelf maakt Francis Alban Blake het niet meer af, want hij besluit vrijwillig te verdwijnen in 2018 om vervolgens in de buurt van Parijs levenloos terug te worden gevonden. Alleen de geest blijkt sterker en wie op naam Frans de Blaak zoekt, vindt helemaal niks op het internet. De verklaring komt op de avond van de release van ‘Spells’.

Kronkelpaadje in het bos

Mythe

Het begint allemaal op de plaats waar de presentatie van de EP Spells plaatsvindt en dat is op het podium van het Pop- en Cultuurhuis PX Volendam. Een intieme setting, want wandelend door de zaal is het bijna als het volgen van een kronkelpaadje in het bos. ,,Het is een beetje zoals mijn creatieve en chaotische brein werkt”, zegt Frank Bond nadat hij het eerste nummer heeft gespeeld. Het publiek krijgt een inkijk in hoe het bij hem in de bovenkamer werkt. Frank vertelt dat Francis Alban Blake weer is verschijnen, maar niet veel later vertelt hij het: ,,Ik ben het zelf”. Francis Alban Blake is het pseudoniem van Frank Bond die eigenlijk nog een pseudoniem heeft en eerder onder het pseudoniem Alain Fournier al het exclusieve album Myhts heeft uitgebracht. Die titel is al van toepassing op het mysterie als pseudoniem Francis Alban Blake. Het begint een mythe te worden.

Pseudoniemen

Muziekindustrie

Al eerder heeft Frank laten weten dat hij dit nodig heeft om zijn creatieve muzikale stukken naar buiten toe te kunnen brengen. Naast Alain Fournier en ook Francis Alban Blake heeft Frank nog een pseudoniem en dat is Goya van Gogh. Alleen is deze wat luchtiger dan de andere personages. Is er dan een Frank Bond? Ja, die van AlsacA en die band bestaat nog steeds. Sterker nog, de band is alweer voorzichtig bezig met drie van de vier oorspronkelijke leden en werkt zachtjes aan nieuw materiaal. Tijdens het akoestische optreden speelt Frank de AlascA song A Rhythm afkomstig van het album Prospero. Ook speelt Frank een song als Wonderful Life van het album Passages en het al eerder uitgebrachte materiaal op de EP Spells zoals Strawberry Jam en Me And My Name. Tussen dit alles door vertelt Frank hoe het toch zit tussen hem en de muziekindustrie en daar zegt hij dat hij het woord ‘industrie’ eigenlijk weg wil laten, want hij blijft de liefde voor muziek houden. Het gaat volgens hem juist om de muziek.

Twee bedrijven

Verassingen

Hij doet zijn optreden daarom in twee bedrijven, waarbij je een speld kunt horen vallen. In het tweede gedeelte komt onder meer More Is Not The Answer voorbij, het nummer wat in 2022 nog als single is uitgebracht en later op Passages is verschenen. In dit gedeelte zitten ook de songs ie op de EP Spells staan, zoals Cats Mad Man en het epische The Witch Of Odds. ,,Dat is echt hard werken op de gitaar”, zegt Frank na afloop van het optreden. Een aantal verassingen zijn er ook, want een deel van AlascA staat op het podium waarbij Martin Tol de contrabas speelt en Ferry Jonk op nylon Spaanse gitaar. De geest van Frans de Blaak (het pseudoniem weer van Francis Alban Blake) uit Warder klaar is nog niet klaar met Frank Bond. Er volgt nog een derde verschijning, maar wanneer dat gaat gebeuren, weet niemand in Volendam. De enige die dat weet, is Frank zelf, maar het zal wel even duren, want zoals gemeld begint het bloed bij AlascA langzaam weer te kruipen.