Melkweg RADAR is een avond waar ruimte is voor het geluid van morgen. Dat geldt zeker voor Bowl en HOOFS. Beide bands timmeren behoorlijk aan de weg en bonken op de deuren. Bowl die de wind in de zeilen hebben met een tournee langs verschillende plekken, maar ook HOOFS die bezig zijn om de jongere generatie een stem te geven. Een avond waar de punk doorklinkt en waar schurende thema’s in zitten.

Bowl

Bowl

Start op Herman Brood Academie

De band ontstaat aan de Herman Brood Academie, waar Vos Ploeg, Berend Suijker, Laurens Klep Jorah Peterse en Pascal Mosterd besluiten om hun muziek behoorlijk eigen smoelwerk te geven. De hoofdzakelijk Utrechtse band wil met hun muziek hun eigen stad behoorlijk op de kaart zetten. Zelf hebben ze in Utrecht enkele optredens georganiseerd. Onopgemerkt blijft dat niet, want de mannen krijgen een uitnodiging om in de laatst gehouden uitgave van de Popronde op te treden.

Gevulde agenda

Muzikale stroming terug van weggeweest

De Popronde heeft kennelijk gewerkt als een aanjager, want Bowl heeft een behoorlijke agenda met optredens. Niet alleen waar de band zelf voor wordt gevraagd, maar ook voor optredens als Melkweg RADAR en later nog in Paradiso waar Bowl als onderdeel van de HBA On Tour ook nog mag optreden. In november 2023 is hun album Sweet Caffeine verschenen, waar het vijftal in razend tempo toch een aantal thema’s voorbij laat komen. Wie luistert naar bijvoorbeeld Feedback/New God/Meaningless kan daarin de creativiteit met taal in de muziek enorm waarderen. Bowl vertegenwoordigt met hun combinatie van punk en rock een stroming die weer terug is van weggeweest.

HOOFS

HOOFS

Je plek opeisen

Om nu te zeggen dat HOOFS tegen de gevestigde orde aan schopt, is wat overdreven, maar het Amsterdamse vijftal probeert met hun werk je in ieder geval je te laten nadenken over waar we vandaag mee te maken hebben. Het is niet alleen dat waar HOOFS voor staat, want frontman Ramôn van Geytenbeek heeft al eerder laten optekenen dat het ook gaat om je plek in de samenleving op te eisen. HOOFS maakt niet alleen stevig geluid, maar heeft ook wat te vertellen.

Maatschappelijke thema’s

Vinnig als muzikaal handelsmerk

Net als Bowl hebben ook de mannen van HOOFS een uitnodiging gekregen om tijdens de Popronde van 2023 door het land te gaan. Daarbij is HOOFS al twee keer te zien geweest tijdens ESNS, wat de band al interessant maakt voor popzalen om hun maatschappelijke thema’s verder uit te dragen. Dat zijn thema’s als toxische relaties op So Alone, je duidelijk uitspreken over wie je bent op Late Bloomer en vooral vragen stellen over gevoelige thema’s in de maatschappij op So Many Questions. Je kunt rustig zeggen dat HOOFS van het woord ‘vinnig’ hun handelsmerk hebben gemaakt. Kort maar krachtig, stevig en uiteraard met de punk laag.