Als de Amsterdamse Band Dirtey Classy op 2 februari 2024 in Haarlem in het Slachthuis een voorronde van Emergenza wint, is dat ook niet verwonderlijk. De vol leven stromende rockmuziek die de band produceert on stage is een parel die de goede verstaander direct verwijst naar jawel… festivalniveau! Ze misstaan bijvoorbeeld niet op het unieke Into The Great Wide Open om de hemel open te breken te elfder ure. En dat het publiek ernaar snakt! Want ze spelen de zaal op kelderniveau in de Nieuwe Anita ook weer plat. Het zal iets met kelders van doen kunnen hebben want ze hebben hun repetitieruimte in de kelder van een Amsterdams uitvaartcentrum. Met dit optreden is de weg naar een ‘niveautje hoger’ wel weer een stap dichterbij gekomen.

Winnaar Emergenza voorronde 

Meester in tempowisselingen

Waar Dirtey Classy bij de Emergenza voorronde in amper 30 min. de zaal in het Slachthuis in Haarlem al helemaal enthousiast had gemaakt hebben ze in de Nieuwe Anita ruim een uur de tijd om alles uit de kast te halen. En dat met meer materiaal dan het eerder uitgebrachte EP met nummers als The Get Away en Officer Wonder dat ze ook spelen.

Zoals je een goed boek kan herkennen aan de eerste zin zo herken je de klasse van Dirtey Classy bij aanvang aan het inzetten van een vet drumritme die even voortduurt. ‘Met de deur in huis vallen’ als statement om een strakke show neer te zetten. Ze beginnen met het ongedwongen en gemoedelijke rockende ‘Trunkman’ en daarop volgend het wat rustige Funkman, althans in het begin. Dirtey Classy is een meester in tempowisselingen. Ze vloeien al spelend hun eigen jamsessie in waar de gitaren voor zichzelf gaan spreken in schurende, piepende en gierende muziek. Dan gaat het gedecideerd stromen op weg naar een hoogtepunt. Niet alle nummers zijn uptempo maar ook balladachtig zoals het derde nummer waarbij Fee, de gitarist-zangeres, krachtig lang kan uithalen.

Hedendaagse rock met invloeden van de afgelopen 50 jaar!

Muzikaal spectrum loopt van bluesrock tot aan heavyrock

De nummers volgen elkaar vlot op. Een goed gevulde Nieuwe Anita wordt bereikt met beweeglijke funkrock en bij het laatste nummer Officer Wonder wordt er lustig op los gesprongen waarbij Fee ook het publiek in springt. Het begin van de track doet denken aan de Red Hot Chili Peppers en bij een andere nummers komen associaties voorbij met The Tragically Hip of stukjes Love Shack van de B-52’s. In een bio op Spotify verwijst de band ook naar muziek uit de jaren 60 en 70 waar gelijkenis mee te vinden is. Het muzikale spectrum loopt van bluesrock tot aan heavyrock. De liedjes behandelen persoonlijke reflecties op ervaringen of gebeurtenissen in het leven hoewel Dirtey Classy de sound, de strakke riffs, de catchy tunes en het energetische ritme, kortom het live spelen de boventoon laat voeren om het publiek lekker te laten springen en dat doet het ook.

Niettemin verhaalt het bijzonder goed in het gehoor liggende Officer Wonder over een zorgeloos leven dat wordt verstoord door een brute agent. Het kan symbool staan voor een fijn en gelukzalig leven hebben dat door iets van buiten wordt ontwricht en je afvraagt; waarom?

Richard van Dooren

There's a house on the countryside where everything was perfect
Where the days go by so slow and so wonderful
There's a house on the countryside where everything used to be golden
Till the police knocked on the door

Dirtey Classy uit 'Officer Wonder'

Creativiteit in speelstijl

Winst bij voorrode Emergenza smaakt naar meer

De band hanteert verschillende gitaren of verruilt van rol als bassist, lead- of slaggitarist dat zorgt voor meer creativiteit in de speelstijl. Fee tovert ook een keytar tevoorschijn maar de vraag, of het aan de sound van het lied iets toevoegt, blijft wat in de lucht hangen.

Het optreden staat als een huis op een stevig kelderfundament. En nu door! Er staan op Spotify drie nummers van het mini-album. De winst van Emergenza en ook dit optreden smaakt naar meer studiomateriaal en liveoptredens op de wat grotere podia.