Net als de afgelopen jaren, brengt de Rob Acda Award muzikanten en bands met verschillende stijlen. In de eerste voorronde op donderdag 1 februari bijten DIONNE, Mind Your Step, Het Verbondt en SIPKE het spits af. Alle vier de acts hebben al wat muzikale bagage op zak. Voor de jury betekent het weer wat hoofdbrekens om een winnaar aan te wijzen en mag het publiek ook een stem laten horen.

DIONNE

DIONNE

Mystieke elementen in theatrale uitvoering

Heel voelledig heet DIONNE Dionne Damen en heeft ze eind december haar single Grey Gardens uitgebracht. Daarvoor nog Too Young in 2021 en Statement in 2019. Naast haar single Grey Gardens laat DIONNE nummers horen die nog niet zijn te vinden. Het is dreampop met een haast theatrale benadering en DIONNE heeft een stem met een groot bereik. Melancholisch klinkt het ook. Er zit zelfs een beetje mystiek geluid in waar door je niet weet waar een song van haar heen gaat. Spannend om naar te luisteren is het in ieder geval, want dat komt door de krachtige vocalen van DIONNE die dat juist combineert met het mystieke element in haar songs. Naast Grey Gardens begint ze met The Tides en laat ze Dysphoric en Irreverrence horen. Uiteindelijk wijst de vakjury DIONNE aan als winnares van de eerste voorronde.

Mind Your Step

Mind Your Step

Instrumentale progressive rock

Het afgelopen jaar heeft Mind Your Step hun debuut EP Step Out Of Your Mind uitgebracht. Waar het daar nogal stevig klinkt met onder meer invloeden van Porcupine Tree, Nothing But Thieves en Radiohead, heeft de Haarlemse band het roer wat meer omgegooid nadat frontman Roel is vertrokken. Het is inmiddels meer instrumenteler geworden en de progressive rock wat min of meer ook op de debuut EP is te horen, klinkt nu nog prominenter door. Echte refreinen en lyrics heeft Mind Your Step niet. Spoken word en wat zanglijnen is nu wat meer in de muzikale arrangementen doorklinkt. Mind Your Step speelt als afsluiting een nummer wat het tijdsbeeld van de laatste tijd goed beschrijft met How To Recognise Catastrophe. Het spelen van overwegende instrumentale stukken, deert de band overigens niet, want het weet het publiek mee te nemen en te krijgen in wat ze op het podium laten zien en horen. Uiteindelijk levert hen dast de publieksprijs op van deze eerste voorronde.

Het Verbondt

Het Verbondt

Trompettist zorgt voor bigband gevoel

Als er een band het publiek mee weet te krijgen, dan is dat iets waar Het Verbondt wel raad mee weet. Nederlandstalige muziek met een trompettist in de gelederen en dat levert juist in de eigen taal een toegankelijke manier van muziek maken op, waarbij je het gevoel dat je naar een bigband staat te luisteren en te kijken. Het Verbondt heeft ervaring met het spelen van popprijzen, want in 2022 heeft het nog in de finale gestaan van de Popprijs Amstel- en Meerlanden. Daarnaast is de band eerder te zien geweest tijdens een Springplank avond in Cpunt Hoofddorp. Tijdens het liveoptreden lijkt Het Verbondt het publiek ook echt te willen vermaken. Met Dan Breekt De Hel Los speelt het met de publiek waarbij die de titel van het nummer luidkeels invult en waar de band daar juist even niets van zich laat horen, maar de instrumenten laat spreken.

SIPKE

SIPKE

Sfeermaker met Nederlandstalige meezingrock

De afsluiting is in stijl, want waar Het Verbondt al bezig is geweest om de stemming erin te krijgen, sluit SIPKE daar op aan. De naam van het luide muzikale gezelschap komt van Sipke Hager die sfeer weet te maken met zijn Nederlandstalige rocknummers waar je op mee kunt zingen. Dat laat SIPKE onder meer zien met een paal en drie richtingaanwijzers. Daarop is de titel van zijn single Naar Voren te lezen. Warmgedraaid is SIPKE al zeker, want voor zijn uitverkiezing om mee te mogen doen aan de Rob Acda Award speelt SIPKE op Altersonic tijdens Eurosonic Noorderslag. Sipke Hager zelf is bezig aan het Conservatorium van Haarlem waar hij zijn opleiding volgt. Hoe je de toekomst ook kunt benaderen, laat SIPKE tijdens hun optreden horen in Lieve Toekomst.