Op vrijdag 31 mei heeft Waans in Cinetol zijn debuut EP ‘Fases’ gepresenteerd. De EP is onder meer het verhaal van Jonas Meijer die schuilgaat achter Waans. Het rappen doet Waans als frontman bij de band ABSO en op de avond van zijn optreden in Cinetol speelt deze band bij de releaseshow van Waans. Niet alleen ASBO speelt, maar ook Jongentje Van Vlees.

Opleiding aan HKU

Muziek is kunst om een genuanceerder beeld te geven

Waans is ooit begonnen bij deze band. Daar ligt de basis van zijn muzikale achtergrond. ,,Ik ben vijf jaar geleden begonnen met produceren en ik heb gespeeld met de band ASBO en daar ben ik begonnen met rappen”, vertelt Waans. De belangstelling voor het rappen heeft Waans best wel een lange tijd. Hij heeft op dat moment nog niet echt het idee om dit maar te gaan doen, maar bij ASBO komt dit wel min of meer op gang. Waans maakt dan ook zijn eigen beats. Inmiddels volgt Waans een opleiding aan de HKU in Utrecht en woont daar nu ook. Oorspronkelijk komt Waans uit Haarlem en heeft daar een lange tijd gewoond. Aan de HKU volgt hij de opleiding ‘Muziek en technologie’. ,,Het is vooral in de studio waar je veel in maakt en je hebt geen instrumenten zoals op het conservatorium. Het gaat vooral om produceren en verschillende technieken voor sounddesign, voor compositie, om gewoon inspiratie en materiaal te creëren en te helpen bij je persoonlijke gereedschap in je muziek”, vertelt Waans over de opleiding. Muziek is volgens hem zeker kunst. ,,Het is een uiting”, zegt hij daarover. Dat zit hem in de complexe onderwerpen die je misschien niet binnen een gesprek benoemt en dan is het met de muziek juist de kunst om daar een genuanceerd beeld in te kunnen geven. ,,Het is directer, omdat je beter een gevoel kunt neerzetten in de muziek en wat lastiger is in een gesprek”, zegt Waans.

Zwevend en optimistisch gevoel

Accepteren van het proces van verandering

Dan de EP Fases zelf. De EP begint met het nummer Vlucht. De dubbele betekenis van het woord is de kern van het nummer. Het beschrijft een zwevend en optimistisch gevoel. Dat alles goed gaat en je jezelf geen spiegel voor hoeft te houden omdat je hebt gevonden waar je je waarde uithaalt. Coulisse neemt een kijkje achter de schermen. Wat gaat er in iemand om tijdens het maakproces? Zelfontdekking kan confronterend zijn. Dit nummer gaat over de eindeloze uren en vergeten schetsen die zijn gemaakt om te komen tot het eindresultaat. Door deze blik naar binnen kom je erachter dat de manier waarop je vloog niet houdbaar is. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt en voelt alsof alles in elkaar stort. De track Vrije Val is een rauw en eerlijk nummer over alle gedachten waarbij je jezelf probeert tegen te houden om door te gaan. Hoe moeilijk dat ook is. Nadat je bent gevallen, breek je. Het vierde nummer van de EP heet Breken. Het is ook de eerste single die is uitgekomen. Het is het breekpunt in de EP. Waans spreekt kalmer, behoudender. Het accepteren van je val. Je moet het doen met de restanten die zijn overgebleven. Is dat wel zo erg als het lijkt? Na het accepteren van het proces van verandering, is het tijd voor reflectie. De laatste track van de EP, Spiegels, reflecteert op het proces van de EP. Door verwijzing naar teksten van de andere nummers maakt Waans de cirkel rond. Een optimistische blik met focus op de toekomst met het verleden als les op de achtergrond.

Focus op de teksten

Nederlandstalige diepgang met meeslepende en lome beats

Juist om die reden ligt de focus op de teksten waardoor Fases een document is van iemand die zelf tegen zaken in het leven aanloopt. De muziek ondersteunt het verhaal. ,,Ik probeer ook wel linkjes tussen de nummers met de tekst te vinden, om daar ook iets over te zeggen. Een feestnummer met rap maken, dat is het niet. Ik wil wel diepgang en dat vind ik zelf wel heel vet”, zegt Waans. Met dat laatste maakt hij onderscheid, want zo klinkt de EP ook. Diepgang, meestal meeslepende en lome beats waarmee je een inkijk hebt in de gedachtewereld van een Nederlandstalige rapper.

ABSO

ABSO

Mix van rock energie, jazzy improvisaties en uitgesproken teksten

ABSO maakt Nederlandstalige rap, met instrumentale backing. Met een mix van rock energie, jazzy improvisaties en uitgesproken teksten, vertellen ze hun verhaal over het vinden van hun route in de chaotische tijd waar we in leven. De band komt uit Haarlem en waar Waans zijn muzikale loopbaan begint. Tijdens dit optreden doet Waans ook mee. In 2022 heeft de band gespeeld op het Houtfestival in Haarlem en nu dus tijdens de releaseshow van Fases. Vanaf 2021 heeft de band drie nummers uitgebracht. In 2021 verschijnt 40% en in 2022 verschijnt er een dubbele A-kant met de nummers Bloed Op De Bas en Onweer.

Jongentje Van Vlees

Jongentje Van Vlees

Old School rap met krokant en specifiek randje

Old school rap met een krokant en specifiek randje. Jongentje van Vlees produceert op zijn studentenkamer. Geïnspireerd door Amerikaanse hiphop artiesten als Westside Gunn, maar ook Nederlandse liedjesmakers als Spinvis en Drs. P, probeert Jongetje Van Vlees je mee te nemen in zijn vreemde wereld. Het meest leuke aan Jongentje Van Vlees is de zoekopdracht via Google. Alleen het materiaal wat is uitgebracht via Spotify vindt de zoekmachine. Allemaal tussen de informatie over Vega producten en het eten van vlees. Wie luistert naar het materiaal mag zelf het oordeel velen of het nu om een omnivoor of carnivoor gaat. Het meest recente werk is Tommy Wacht, wat sterk het karakter heeft van ‘gesproken woord’. Poëtische teksten klinken door op het album wat hij in 2023 heet uitgebracht. Je moet goed zoeken om zijn werk te kunnen vinden op het wereld wijde web, maar het is te vinden.