Met vijftien jaar ervaring in het organiseren van evenementen in Nederland, ondersteunen de creatieve breinen achter 3Gram dit jaar voor de derde keer hun unieke festivalconcept De Weide, aan de rand van het stadscentrum van Alkmaar. Op een plek die rijk is aan licht en natuur, ontwaakt het gevoel van vrijheid. Het festival is geïnspireerd op dat intieme gevoel dat je hebt tijdens een nog onontdekt festival, maar dan met een line-up voor volwassenen én een aantal kwalitatieve foodstands.

Festival kent buitenpodium

Dit keer zal op 15 juni het versmelten van imposante bomen, een monumentale schuur en een kabbelend beekje samen, met betoverende baslijnen en baanbrekende beats, opnieuw het decor gaan vormen van het festival. Het bijzondere terrein biedt ruimte voor vier podia. Zo kent het festival een buitenpodium, een podium in de monumentale schuur, een podium langs het water, een plek in het veld voor de schuur en een verborgen buitenpodium achter de boerderij. In totaal is er plek voor slechts duizend festivalgangers.

 

Een eigenwijze koers

Hoewel het doel van de meeste festivalorganisatoren een zo groot mogelijk festival neer te zetten is, is de oprichter Robert-Jan Wille juist het intieme gevoel van De Weide: ,,We besloten ons liever op een sterke line-up en het selecteren van kwalitatieve food stands uit de regio, dan op het groter maken van het festival”, zegt hij over de invulling van het festival. De geestesvader heeft het aantal festivaltickets zelfs afgestemd op dit kleinschalige gevoel. ,,Natuurlijk kan ik commercieel andere keuzes maken, maar ik denk dat de intimiteit precies onze kracht is. We weten allemaal dat de onontdekte festivals vaak de parels zijn waar je de jaren later nog niet over hebt”, zegt Wille

Ervaren festivalgangers

De muziekliefhebbers die naar De Weide komen zijn volgens Wille ervaren festivalgangers die op zoek zijn naar gelijkgestemde mensen, verbinding en kwaliteit. Daarom bouwt hij aan een festivalconcept waarbij de kwaliteit centraal staat. ,,Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om een ​​festival te vinden waarbij gestreefd wordt naar het beste op het gebied van muziek, eten en sfeer. Daarom werken wij samen met restaurants op het hoogste niveau uit de buurt én investeren wij in een bijzondere programmering. Dat maakt De Weide uniek”, zegt Wille over zijn festival.

Een ode aan elektronische muziek

De Weide is niet alleen een toevluchtsoord voor gelijkgestemden, maar ook het epicentrum voor ontdekkingen. Zo haalt Wille de Duitse percussionist Moritz von Oswald naar Alkmaar, dé grondlegger van Dub Techno. Daarnaast komen mede-oprichters van het Engelse festival Freerotation Steevio & Suzybee met een berg aan modulaire synthesizers tijdens hun live-set.

In de monumentale schuur is het de beurt aan het Luxemburgse fenomeen Ogazón, nadat underground helden XDB en Roger Gerressen hun muziek ten gehore hebben gebracht. Buiten op de mainstage staan ​​de ongekroonde House-koningin Suze Ijó, de Amerikaanse baas van het label Underground Quality, House-grondlegger Jus-Ed en held van de Nederlandse underground BSS. De kers op de taart is Robag Wruhme, die met zijn kenmerkende verhalende DJ-sets het publiek tot euforische hoogtes brengt. Tot slot is ook de container weer aanwezig; de onverwachte hit van identieke jaren. Daar komt de sfeer tot ongekende hoogtes op een paar vierkante meter.