Bob Uit Zuid (Bob Dijkshoorn) sluit op 9 mei zijn tour in de Melkweg af. De tour, die naast Amsterdam in Groningen en Utrecht te zien is geweest, gaat gepaard met de release van Bob’s tweede album ‘Heilig’.

Warm geluid op nieuw album

Veel samples

Het in maart uitgekomen album Heilig is net zoals het eerste album van Bob Uit Zuid “Self-Titled” uitgekomen bij Excelsior Recordings. Waar het eerste album vooral grauwe beats met distorted gitaren bevatte, heeft dit nieuwe album een veel warmere sound, met veel meer samples. Heilig is geproduceerd door Sam Verbeek, die in de Melkweg ook de live gitaar verzorgt. Daarmee vormde Sam een team met Sem Egter van Wissekerke, die de bas in de Melkweg speelt.

Dansbare mix tussen indie en dance

Kick Kluiving gaat helemaal op in optreden

Sam heeft trouwens een drukke avond, aangezien hij ook bassist is van Parker Fans, die het voorprogramma staan. Die band, onlangs geselecteerd voor Popronde, is een bijzonder dansbare mix tussen indie en dance. De eerste voeten gaan al voorzichtig van de vloer, maar dat kan ook niet anders met een frontman als Kick Kluiving. Bij het eerste nummer roept hij: “Yo hiphop Amsterdam, wie heeft er zin om te dansen?”, waarmee de toon meteen mee is gezet. Wat volgt is een half uur van nummers van hun EP, unreleased nummers en een frontman die op het podium danst alsof hij alleen thuis is.

Bob rapt er op los

Improvisatie voor uniek concert

Dan is het de beurt aan de hoofdact. “Zijn we een beetje geil Amsterdam!”, roept Bob terwijl hij opkomt. Samen dus met Sam en Sem, die regelmatig op de bestaande tracks improviseren om zo een uniek concert geven. Bob rapt zelf over Sint-Bernard honden, Volvo’s, jagersclubs en een schrijver met een writersblock. De sound die we horen is uniek, maar de vergelijking met de Beastie Boys en Cypress Hill is het meest treffend. Geheeld old-school hiphop wordt er vollop geheadbangd, en hier en daar wordt er ook echt gedanst. Een hoogtepunt is als Izzy Izzy, Ismay Schaduw, Bob komt versterken bij het nummer Leren Jas.

Spijkerjack uit bij slot

Toegift kers op de taart

Tegen het einde van de show gaat het spijkerjack van Bob uit, en staat hij met het publiek in een zwarte tanktop te springen op 05:00, een nummer van zijn eerste album. De band gaat af, en het publiek begint te roepen. “We want more!”. De grote fans merken op dat hij zijn twee grootste hits nog niet heeft gespeeld; Curlen, samen met Vlaamse rapper Zwangere Guy, en zijn debuutsingle Karpervissen. Er kort wordt gediscussieerd over welk nummer er in de toegift zal komen, maar het antwoord komt al op. Bob Uit Zuid sluit af: “Ik vis, ik vis op karper”.