De derde voorronde van de Rob Acda Award in Patronaat Haarlem is als een wind die uit verschillende richtingen blaast. Organisator Myles van der Jagt zegt het al voorafgaand aan deze voorronde. ,,Het is niet eens fruit, waarmee je deze editie kunt vergelijken”, zegt hij over deze derde voorronde. Van der Jagt organiseert de Rob Acda Award vanuit zijn stage aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij cultuurwetenschappen studeert en organiseert het uiteraard vanuit Patronaat Haarlem die dit al jaren doet en waar ook podiumpresentator PePe Fischer vaak de woorden van Rob Acda aanhaalt: ,,Appels met bananen vergelijken”. Daarnaast vallen regelmatig de woorden dat muziek geen wedstrijd is. Rob Acda is ooit de eerste programmeur geweest van Patronaat Haarlem en daarnaast heeft hij het management gedaan van bijvoorbeeld De Dijk.

Martijn Hoogland

Martijn Hoogland

Martijn Hoogland

Troubadour steekt bewondering niet onder stoelen of banken

Iemand die zijn bewondering niet onder stoelen of banken steekt naar zijn muzikale voorbeelden is Martijn Hoogland. Hij zegt het ook, want hij heeft een masterclass songwriting gedaan met Thomas Acda en J.B. Meijers op één van de Antilliaanse eilanden. Op het podium laat Martijn Hoogland samen met zijn band waarbij ze in sommige nummers horen dat hun muziek echt is geïnspireerd op Acda & De Munnik. Aangenaam en toegankelijk is het optreden en iedereen straalt speelplezier uit op het podium. Een liedje wat je bij blijft is Wie We Waren, waar Martijn Hoogland zijn optreden afsluit. Daar maakt hij eigenlijk duidelijk dat hij wel degelijk ook een stempel drukt op iets wat hij en zijn band samen maken.

Icarus

Killian Maimon

Midas Maizarac

Icarus

De vleugels uitslaan zonder neer te storten

De mythische figuur Icarus heeft ooit naar de zon willen vliegen, maar de vlucht eindigt op een vervelende manier als hij naar beneden stort omdat de was smelt waarmee de veren vast zitten. De band Icarus slaat de vleugels uit op het podium en komt eigenlijk tot wasdom. Pittig materiaal en het gaat zelfs de kant van de symfonische rock op, waarbij alleen de klassieke orgel nog ontbreekt. Het begint al direct  met de opening om vervolgens in een duikvlucht te gaan met de twee opeenvolgende nummers Straight Out Of My Mouth en Queen Of This City. De mythe over dat Icarus misschien niet bestaat, wordt op een Haarlems podium teniet gedaan. Icarus maakt duidelijk nog niet klaar te zijn en sterker nog, ze komen met meer materiaal die ze ook willen laten zien en horen.

M4NNY

Gitarist Milan Brokken

M4NNY

Lef in een kwetsbare opstelling

Aan het eind van het jaar brengt de Osdorpse M4NNY de EP Stupid Love Songs uit en die EP is de basis van zijn optreden. Achter M4NNY schuilt Emanuel Bushra. Zijn wortels liggen in Egypte en heeft ook lange tijd in het Verenigd Koninkrijk gewoond, maar sinds een aantal jaren woont hij weer in Nederland. Nu heeft Osdorp een geschiedenis met de Osdorp Posse, met Nederlandstalige hiphop, maar daar is M4NNY niet van. Tijdens zijn optreden met alleen gitarist Milan Brokken uit Den Bosch laat hij een uiterst kwetsbare kant van zichzelf zien. Songs met een duidelijke soulinvloed en M4NNY zingt in het Engels. In een tijd waar heel veel Nederlandstalige hiphop is, onderscheidt hij zich doordat niet te doen. M4NNY en zijn gitarist zitten op een barkruk en dan verder op een bijna leeg podium waar de lichten opstaan. M4NNY toont lef.

The Void

Ruben Bausch

Anouk Wolf

Lennard Moors

The Void

Sympathieke en dansbare techno

De meesten wrijven even in de ogen als hier Ruben Bausch aantreffen op het podium en die eerder zelf met zijn band Ellij vlak voordat de pandemie uitbreekt de Rob Acda Award te winnen. The Void is totaal iets anders en hier draagt Anouk Wolf de vocalen. Naast Anouk en Ruben is Lennard Moors het derde lid van The Void. Het is een energieke set, waar de vonken van afvliegen en het is geen moment saai. Als Mysteryland een voorbode is, dan kan het ADE dit jaar misschien wel eens de volgende halte zijn voor The Void. Tijdens hun optreden begint het drietal met hun meest recente single Water And Fire, maar zijn er ook songs als Iron Skin en Round And Round die nog niet ergens zijn te vinden. The Void valt dubbel in de prijzen en weet zowel het publiek als de jury te overtuigen. Vooral het laatste is belangrijk, want daarmee staat The Void in de finale op 14 maart in Patronaat Haarlem.

Podiumpresentator van de Rob Acda Award PePe Fischer

De avonden van de Rob Acda Award worden sinds jaar en dag aan elkaar gepraat door podiumpresentator PePe Fischer. PePe zit er vrijwel vanaf het begin al bij als presentator van de avonden en heeft behoorlijk wat muziekanten die tijdens de finales van de Rob Acda Award zien uitgroeien tot grote muzikanten. Voorbeelden zijn Yorick van Norden die met The Hype in de finale hebben gestaan en afgelopen jaar nog tijdens de finale in de jury heeft gezeten en ook Suus de Groot met haar toenmalige band John Does Revenge. De opvolger van die band Sue The Night kent inmiddels bijna iedereen.