Sinds 2015 is de Amsterdamse band Teddy’s Hit aan het experimenteren met groovy, rauwe postpunk. Dat Teddy’s Hit in zijn geluid gegroeid is, is merkbaar aan het verschil tussen het debuutalbum 'Painters' en het tweede, gloednieuwe album 'Scratch'. Deze plaat klinkt alsof ze de sterkste kanten van hun muziek hebben aangescherpt en uitgewerkt. De belangstelling voor Teddy’s Hit en hun albumreleaseshow is zo groot, dat deze wordt verplaatst naar een grotere zaal.

Hans Frans

Hans Frans

Een experimentele samenstelling

Alle vrienden en familieleden zijn gekomen voor de albumrelease van Teddy’s Hit. Tijdens het voorprogramma staan de drie jongens alvast in het publiek om hen te verwelkomen. Het is een gezellige boel, maar Hans Frans komt op het podium en eist de aandacht met zijn solo optreden. Hans Frans Mulleners is een kunstenaar en muzikant die experimentele, expressieve muziek maakt. Met een elektrische gitaar in zijn hand, headset-microfoon paraat en DJ-controller in de aanslag, mixt, draait en plakt hij elektronische geluiden. Het resultaat is spacey, Hans Frans neemt je mee in de ruimte die bestaat uit avant-rock en jazz. Soms slaat hij een onbekend pad in en ben je even de weg kwijt, maar na een paar klikjes op de pedals is er weer cohesie, en ben je terug in de bekende staat.

Teddy's Hit

Tom Ogilvie

Casper van der Lans

Kick Kluiving

Teddy’s Hit

‘Ik smeek jullie om te zweten’

De avond is gewijd aan het nieuwe album Scratch, een plaat waarvoor het drietal uit Amsterdam zichzelf een andere manier van denken en werken heeft aangeleerd ten opzichte van Painters uit 2021. Deze keer gaan ze de samenwerking aan met platenlabel Excelsior. Het oorspronkelijke optreden is gepland in Bitterzoet, maar de kaartjes gaan als warme boordjes over de toonbank en is als resultaat verplaatst naar de bovenzaal van Paradiso. ‘Ik durfde niet naar de ticketverkoop te vragen’, zegt zanger tevens drummer Kick Kluiving, ‘straks is die zaal helemaal leeg’. Daar heeft hij niet bang voor hoeven zijn, want er is een groot en enthousiast publiek aanwezig.

Sterke opening

Dreunende bass en vlijmscherpe gitaarsolo's

Rooster in the Haze, het eerste nummer van het album, is ook het eerste dat ze spelen. Het is dus een sterke opener, de drie bandleden zijn goed elkaar afgestemd en zelfverzekerd. Samen zingen ze het pakkende refrein. Kick’s stem is ononderscheidbaar van die van rockers uit de jaren 90 en 2000. Er zit kracht en scherpte in, en toch komt het nonchalant over. Dat is bijzonder knap, zo van achter het drumstel. Zijn instrument beperkt hem bovendien niet om mee te bewegen op de muziek. De dreun van de basgitaar, gespeeld door Casper van der Lans, is van top tot teen te voelen. Casper vestigt zich op het podium en verschuilt zich niet voor het publiek. Tom Ogilvie schittert met vlijmscherpe gitaarsolo’s die geen moment afdwalen van het ritme.

Casper van der Lans

‘Veel nummers gaan over een pijn die wordt gevoeld bij het beëindigen van een relatie'

Smeekbede om te dansen

Over de lyrische thema’s op Scratch zegt Kluiving: ‘Veel nummers gaan over een pijn die wordt gevoeld bij het beëindigen van een relatie. Over de frustratie van hoe lang zoiets kan duren, over de onzekerheid of je ooit nog zoiets zult vinden, en hoe je daar dan mee omgaat’. Ondanks het serieuze onderwerp noemt Teddy’s Hit Scratch “dansbaarder” dan eerdere muziek, maar het verschil hiertussen is niet te merken in het publiek dat bij elk nummer losgaat, al voordat de song zijn hoogtepunt heeft bereikt. Kick smeekt ons om te dansen, om te zweten, ‘zo hard werk ik voor jullie’, en de rest gehoorzaamt. De vloer trilt bij elke sprong zo hard dat het lijkt alsof hij op het punt staat om door te zakken. White Socks wordt opgedragen aan Kick’s vader. ‘Hij vindt niet alles wat ik doe leuk, maar dit nummer wel’, zegt hij gekscherend. ‘Love you papa, ik doe mijn best voor jou. Hij is er trouwens ook vanavond, die kale daar’. Iedereen werpt een blik op de vader die er wel degelijk trots uitziet.

Het geluid van Teddy’s Hit is door een fase van verandering heengegaan en uitgegroeid tot volleerd en volwassen. Dit is wat echt bij ze past. De aandacht dwaalt nooit af door de veelzijdige ritmische breaks, doordachte teksten en slimme melodieën.

Scratch is verkrijgbaar op LP, CD, en te beluisteren op streamingplatforms.