Het is een understatement om te zeggen dat Inge Lamboo (25) lekker bezig is. Ze draait vijf shows in het voorprogramma van de Belgische sensatie Pommelien Thijs en is geselecteerd voor Mentos Grote Prijs van Nederland. Ze blijkt ineens P!nk als ‘grote zus’ op muziekgebied te hebben en is benoemd tot Pride Ambassador. En… er komt binnenkort een nieuwe single uit. Redenen genoeg om eens een cappuccino te drinken met deze Haarlemse.

Pip Maaschalk

'Ik wilde eerst laten zien wie ik zelf ben, en niet aan P!nk hangen'

Inge Lamboo

Zullen we maar eens beginnen met de Mentos Grote Prijs?

,,Ja! Het is echt heel tof dat ik daarvoor ben uitgekozen. Voor mij is het een mooie gelegenheid om te laten zien dat ik ook een live act ben. Veel mensen kennen me vooral van de TikTok filmpjes en van solo spelen, maar eigenlijk is optreden met band wat ik het allerliefste doe. Daarom wil ik nu laten zien dat je mij ook makkelijk op een festival kan zetten en dat het dan prima overeind blijft. Alle groteprijskandidaten hebben laatst een nummer met band opgenomen in de Wisseloord Studio’s. Ik heb gekozen voor een nummer van mijn debuutalbum, Phone Fights. Op het album zit daar een heel moderne beat onder en er is geen gitaar te bekennen. Maar in deze live versie zitten juist wel allemaal gitaren en een harde drum. Ik vind het mooi om dat verschil te laten zien: ik kan dit zijn, maar live ben ik dit. Daar vind ik de Grote Prijs een mooie gelegenheid voor. Ik speel veel verschillende stijlen – de ene keer is het echt rock, de andere keer meer James Bond, zeg maar. Maar het is altijd catchy. Dat komt ook wel een beetje door P!nk, die gaat ook alle kanten op met haar stijlen.”

Speaking of which… waarom kwam je eigenlijk nu pas naar buiten met het verhaal dat zij jou destijds een zetje heeft gegeven? Dat speelde toch al veel eerder?

,,Ja, dat klopt. Maar ik heb dat toen expres niet naar buiten gebracht, omdat het een bepaalde druk zou geven. Voor mijn gevoel zou dan alles wat ik deed meteen goed moeten zijn – en ik ben al zo perfectionistisch. Bovendien wilde ik eerst laten zien wie ik zelf ben en niet aan haar hangen. Met alles wat ik nu heb bereikt, vond ik het wel een mooi moment om het naar buiten te brengen. Toen ik haar vroeg of ze dat okee vond, zei ze: ‘Ja, als jij maar de eer aan jezelf houdt’. Dat vond ik heel bijzonder, ik weet nog dat ik dat berichtje binnenkreeg en dat ik gewoon moest huilen. Ik vind het geweldig dat zij talenten een podium biedt: in Nederland natuurlijk ook met Davina Michelle, maar ik denk eigenlijk dat zij wereldwijd nog veel meer artiesten achter de schermen heeft gepusht.”

Stappen we even over naar een andere powervrouw: Pommelien Thijs. Je speelt momenteel in haar voorprogramma in Nederland en België. Hoe ben je daar zo tussengekomen?

,,Zij had een oproepje geplaatst op Instagram: ik zoek een voorprogramma. En toen dacht ik: ja, dat wil ik! Ik vind haar supercool. Ze maakt haar eigen kleding en haar liedjes zijn supervet. Dus ik heb me aangemeld. Daar heb ik natuurlijk heel erg mijn best op gedaan, maar ik dacht wel: dat wordt waarschijnlijk niks. Maar ik werd uit eindelijk een van de vijf acts die ze heeft gekozen en na een kennismaking stond ik een maandje later in Brugge. Alle shows zijn stijf uitverkocht en trekken tussen de 750 en 1000 man. Dat is echt een feest.”

Speel je daar solo of met band?

,,Dat hangt af van de grootte van de stage. Ik heb al een keer solo gespeeld en een keer met mijn gitarist Bram. Binnenkort in Maastricht speel ik met band, daar heb ik superveel zin in. Bij deze shows verkoop ik echt veel merch en iedereen wil een selfie met me – ik merk ook online dat ik er veel nieuwe volgers bij krijg na zo’n show. Ik zit nu bijna op 150.000, zoiets. Het is bouwen, bouwen, bouwen.”

Hoe past het Pride ambassadeurschap in dit geheel?

..Dat was een bucketlist dingetje voor me. Ik ben zelf ook queer en heb moeite gehad om de juiste mensen te vinden om hierover te praten. Mijn muziek heeft me er toen doorheen gesleept en ik heb ook veel steun gehad van P!nk. Dat gevoel – dat ik me echt gezien en gehoord voelde door een artiest en door de muziek – dat wil ik doorgeven. Dat is een soort roeping, ik kan het niet stillen. Dus ik heb gewoon de stoute schoenen aangetrokken en ze benaderd. Komende zomer zie je me op van die billboards in Amsterdam en ik ga ook veel voor ze optreden."

Over optreden gesproken: op 12 april heb je je eigen show in Cinetol.

,,Ja, en heel apart dat ik nu zelf een voorprogramma heb. Het wordt supervet, ik speel met band en dat wordt knallen. Het is een show met meezingers voor de fans, maar ook met nieuwe songs die we gaan uitproberen. Ik ben op dit moment veel aan het schrijven. Inspiratie genoeg met alles wat ik meemaak.”

Speel je daar ook je nieuwe single?

,,Zeker weten!”

Waar gaat die over?

,,Het is een nostalgisch liedje voor mijn jongere ik, met daarin levenslessen die ik haar mee wil geven. De belangrijkste is dat je echt moet genieten van het kind-zijn. Je hoeft niet zo snel volwassen te worden. Doe gewoon rustig aan, geniet van de kleine momenten. Want straks word je volwassen – daar zit ik op mijn 25e nu middenin – en dan moet je je met heel andere dingen gaan bezighouden. Wel heb ik met mezelf afgesproken: doe alleen wat je leuk vindt, dan voelt het niet als werk. Ik ben heel blij dat ik van muziek kan rondkomen. Ik treed op, geef af en toe een masterclass, dan zit ik weer in de jury van de Kunstbende: er komt altijd wel weer iets op mijn pad waardoor ik dit zo kan doen. Dat is supercool.”

Wanneer verschijnt je single?

,,Dat wordt 19 april.”

Wat staat er voor de komende tijd nog op je verlanglijstje?

,,Ik spreek mijn doelen eigenlijk nooit hardop uit, ik geloof er juist in om ze een beetje stil te houden. Maar ik wil heel graag spelen op P!nkpop, dus zet dat maar in de titel: Inge wil op P!nkpop!”