De Alkmaarse band Eyecloser presenteert op 11 februari haar eerste EP 'Mr. Banker'. Waar anders dan in Victorie. Met veel bravoure op het podium heeft de vierkoppige groep inmiddels een aardige live-reputatie opgebouwd. 3voor12NH sprak ze over de inspiraties, de frustraties en de op handen zijnde release-show.

Hoe lang zijn jullie nu actief als band?
"Als band zijn we inmiddels een klein jaar actief. Onze stage performance is onwijs gegroeid maar dat mag ook wel met bijna 30 optredens achter de rug."

Dan treden jullie bijna elke week op. Wat waren de meest memorabele momenten van jullie shows?
"Ja dat klopt wel inderdaad, en dat doen we eigenlijk tot op heden nog steeds. 

Tijdens het festival Tuin der lusten was er al wat lichte regen voorspeld. Verspreid over het terrein stonden wat partytentjes om zo nu en dan te schuilen. Toen wij begonnen met spelen brak er een hardere regenbui uit en was het memorabel om alle partytentjes naar de voorkant van het podium verplaatst te zien worden om zo de regen te trotseren."

Merk je verschil in de reactie van het publiek op verschillende plekken? 
"Eigenlijk reageren de mensen altijd heel enthousiast maar als er familie van Olle (de zanger) aanwezig is bereikt het publiek wel de meeste decibellen."

Is er een bepaalde boodschap die jullie willen uitdragen in de muziek van Eyecloser?
"We vieren de frustraties van het leven, en proberen voor zowel onszelf en onze luisteraars daar een uitlaatklep voor te bieden."

Met welke artiest (levend of dood) zou je samen willen spelen?
"Deep Purple, en dan een episch orgelduel, gitaarduel, bandduel, zangduel, drumduel en basduel! Vierstemmige loopjes met twee orgels en twee gitaren en hele vette koortjes."

Tekst gaat hieronder na de foto verder.

We vieren de frustraties van het leven, en proberen voor zowel onszelf en onze luisteraars daar een uitlaatklep voor te bieden.

Wat zijn de toekomstplannen na de EP release?
"Aanmelden voor Popronde, opnemen van onze tweede EP en uiteraard zo veel mogelijk spelen."

Op welk nummer ben je het meest trots tot nu toe?
"De favoriet van ons eerste EP is het nummer Mr. Banker. Daar is de EP ook naar vernoemt. Dit vanwege de compositie/tekst maar ook de legendarische gitaar solo van Gijs."

Hoe is dat nummer ontstaan?
"De muziek is geschreven naar aanleiding van de gitaarriff van Leander (de drummer). Het heeft heel veel versies gekend met verschillende akkoordenschema’s. Zelfs nadat de drums er al op stonden zijn de akkoorden van de solo nog helemaal omgegooid. De tekst is geïnspireerd door een gedicht/songtekst van een broer van Olle (de zanger)."

Waarom zou iemand die jullie nog niet kent moeten komen kijken?
"Alle ingrediënten zijn aanwezig voor de rockliefhebbers maar overtuigend voor een nog veel breder publiek. Dit wordt de uitgelezen kans om kennis te maken met Eyecloser!"

Op 11 febuari 2023 vindt de EP Release plaats in Podium Victorie. Meer informatie over het optreden en tickets vind je op de website van het poppodium.

Hieronder foto's van Eyecloser in Manifesto door Maikel Beers