Op zaterdag 5 maart hebben de organisatoren van de Rob Acda Award iets nieuws bedacht. Het houden van de Night Editie, waar drie hiphop acts hebben opgetreden en één band die meer het dansbare genre vertegenwoordigd in de personen van LowaddictsSoundsystem. Die band heeft bij de kenners van de Rob Acda Award geen nadere introductie te hebben, want ze hebben al in eerdere reguliere edities meegedaan en zijn daar ook in de finale al eens doorgedrongen. Op de avond hebben de organisatoren nog een hiphop act geprogrammeerd staan net als een dj met een set, maar die hebben vanwege corona verstek moeten laten gaan.

Foto's: Marcus van Dam

Dillan Sondervan tijdens de Night Editie van de Rob Acda Award

Wennen

Niemand weet hoe de avond verloopt

Het is even wennen, want het is nieuw en niemand weet hoe de avond zal gaan verlopen. Om die reden heeft de Rob Acda Award het in het Patronaat Café af te werken met het oog op de publieke belangstelling. Als LowaddictsSoundsystem begint, wordt het voor het publiek min of meer duidelijk. Het is meer het soort muziek wat je aan het eind van de avond en begin van de nacht aantreft. Voor de band is het weer even wennen. ,,Het is oh ja…Ik sta voor mensen te spelen”, zegt Tessa Lamers van LowaddictsSoundsystem. Ze zijn blij dat ze weer voor mensen kunnen spelen in een zaal waar de anderhalve meter niet meer geldt. Met nummers als Circles en Night and Day laat LowaddictsSoundsystem duidelijk de dansbare vibe het kleine Patronaat Café in stromen. Net als bij hun eerdere optredens spelen de lichteffecten een belangrijke rol.

De hoop van Phil Meds in beeld tijdens zijn optreden

‘Hiphop is breder’

Ontdekking op lagere school

Phil Meds weet het publiek te raken met Nederlandstalig werk. Zeker waar het gaat om hoop. Het komt terug in één van zijn songs die hij op het podium brengt. Hiphop is volgens hem allang niet meer van de straat alleen. ,,Het is veel breder dan dat. Net zoals je ook verschillende soorten rock hebt”, zegt hij over hiphop. Zelf zegt hij over een talenknobbel te beschikken. Dat is iets wat hij op de lagere school heeft gemerkt. Als hij een aantal jaren terug begint, merkt hij dat het langzaam in de vingers krijgt.

Laatste moment

Ervaring met muziekwedstrijden

KVBA is één van de deelnemers die op het laatste moment binnenkomt, omdat hij eerder in het buitenland zit. ,,Ik was zelf een beetje aan het stressen. Ik kom uit Duitsland gereden en we dachten dat we makkelijk om zeven uur zouden kunnen zijn”, zegt hij. Het is iets anders gelopen, maar hij heeft net op tijd aan zijn optreden kunnen beginnen. Met muziekwedstrijden heeft KVBA al de nodige ervaring. Eerder heeft hij al meegedaan aan de Waterlandpopprijs. De avond is volgens hem ‘supertof’.

KVBA geeft antwoord op de vragen van presentator Marciano

Rauwheid hiphop is schoonheid

‘Het gaat vooral over wat ik meemaak in het leven.’

Winnaar Nat Francis komt oorspronkelijk uit Haarlem, maar in zijn muziek komt de stad niet echt terug in zijn teksten. ,,Het gaat vooral over wat ik meemaak in het leven. Heel veel gaat over liefde en romantiek, maar ook over trauma’s uit het verleden”, vertelt de winnaar over zijn werk. Wat hiphop volgens winnaar Nat Francis zo mooi maakt is de rauwheid. ,,Waar sommigen het in meerdere takes opnemen, doen wij het in één take”, zegt Nat.

De collega’s van Alternative FM hebben bij de avond interviews opgenomen en deze zijn terug te vinden op hun website, waar alle vier de deelnemers uit de doeken doen over hoe zij deze bijzondere avond hebben beleefd.

Nat Francis verovert harten