November is een maand waar het soms grijs en donker kan zijn. Dat is niet te merken aan het materiaal wat is uitgebracht. Naast het materiaal die de aandacht hebben gekregen in de updates van deze maand is er meer geweest. Van punk, ambient, country folk en niet te vergeten ambient met elektro invloeden. Wat dat betreft een divers aanbod.

Haarlemse Ier Danny Guinan komt met verbluffend album Now Is The Time

Album biedt troost in bange tijden

Dat Haarlem behoorlijk wat muzikanten herbergt, weten de meeste muziekliefhebbers inmiddels. Naast Chef'Special en Yorick van Norden, is er een Ier die alweer twintig jaar in de provinciehoofdstad woont. Danny Guinan heeft met zijn laatste album 'Now Is The Time' de nodige positieve kritieken gekregen. Het album geeft daar alle aanleiding toe, want het biedt in bange coronatijden iets belangrijks: 'Troost'. Bovendien zit er in de muziek van Danny positieve aanknopingspunten. Bij de collega's van Alternative FM is een wat uitgebreider verhaal te vinden over 'Now Is The Time'.

Foto: Lars van Zuilekom

Ontwaken met Josha Daniel

Album logisch vervolg op debuut

Josha Daniel heeft ooit een begin gemaakt met Silent War. De band heeft eerder meegedaan aan de Rob Acda Award in het Haarlemse Patronaat waar de jury al overtuigd is geweest van wat de band allemaal kan. Het heeft hen gebracht bij popzender 3FM en in het inmiddels geëindigde 'De Wereld Draait Door'.

Als solomuzikant laat Josha duidelijk horen welke richting hij op wil met zijn muziek. Met zijn debuutalbum 'Dream Of You' geeft de Amsterdamse muzikant al richting aan. Op 'Awake' diept Josha het verder uit en maakt hij er een afwisselend album van. Net als bij Danny Guinan hebben de collega's van Alternative FM uitgebreid aandacht besteed aan 'Awake'.

Punkrock uit Enkhuizen

Stuiteren met Lights Out

De liefhebbers van Green Day hoeven niet meer ver te zoeken en treffen soortgelijke muziek dichter bij huis aan. De Enkhuizense band Lights Out vindt met 'Where To Go From Here' de weg in de muziek met een rafelrandje. Het radiostation IndieXL heeft de band omarmt en presentator Conjo Vergeer noemt het al 'Stuiteren met Lights Out'. De single is toegankelijk en eigenlijk radiovriendelijk met een stevig jasje. Als niemand naar een popzaal mag, is het gewoon thuis deze single afluisteren, om er vervolgens van de dag er weer tegen te kunnen.

Het brandende vuur van Synga

Zwoele soul uit Haarlem

Haarlem is flink vertegenwoordigd in dit overzicht, want het laatste deel is voor Synga. Op 'Fire' klinkt Eva van Leeuwen, die achter Synga schuil gaat, bijna als Beyoncé. Toch is dat geenszins het geval. Ook nu weer een smeltkroes van geluiden waarmee Synga zichzelf naar de buitenwacht presenteert. Een mix van electronische soul, r&b met een vleugje hiphop. De single is spannend op meerdere fronten. Ritmeboxen die de single een zwoel tintje geven. Als je echt naar de tekst luistert en de stem van Synga erbij hoort, valt eigenlijk alles op zijn plaats. Het lijkt wel te broeien bij de open haard. Kortom een single die past in deze tijd, want vuur en warnte kunnen we wel gebruiken.

Foto bij artwork: Linde Dorenbos