Het mag duidelijk zijn, maar er wordt nog best wat aan muziek de Noord-Hollandse grond uit gepompt. De vrijetijds profiteurs alsook de uitstellers hebben deze periode gekozen om alles dan toch maar uit te brengen, en het worden er alleen maar meer! Goed nieuws voor de industrie natuurlijk, maar wel kiezen geblazen dus. Elke week licht ik één release uit in een update op ons platform. Dat zegt echter niet altijd dat er niet meer goede releases waren. Wat waren nou de beste Noord-Hollandse releases van April 2021? We kijken even terug en lichten er een paar uit voor jullie.

Op neo-soul tour met Macarena en CRZE

Even wat anders in onze inbox. Amsterdamse zangeres Macarena en producer CRZE brengen ons een zacht alternatief R&B geluid. Alternatieve R&B, dat horen we tegenwoordig mondjesmaat vaker. Maar op deze smooth-romantische manier, duidelijk beïnvloed door Jazz-zang en gezongen in het Spaans, dat is ons vrij nieuw. Ons is verteld, want we kunnen geen spaans, dat het nummer over jaloezie en liefde in een LHBTIQ+ affaire gaat. Het nummer Mañana is chill, met een zachte beat en een vleugje latin. Net genoeg spice dus.

Dansen op Nederlandse muziektraditie met Don Melody Club

Don Melody Club kwam afgelopen april met zijn single ‘Psychonauten’, waar niet snel na zijn debuut album ‘Pure Donzin’ volgde. Over het album hebben we al wat geplaatst, maar dat zegt niet dat iets daarvan niet in dit rijtje thuis past. Het nummer ‘Psychonauten’ doet me denken aan een ‘vroeger’ dat ik ken uit mijn oma’s huis, maar het doet me ook denken aan die door disco beïnvloedde nachten in die vergeten clubs van Amsterdam. Zowel een portie nostalgie uit verhalen van een andere generatie als een uit die van mijzelf. En wat zijn we in deze tijdens soms blij met het bestaan van nostalgie als romantiserende factor. 

De harp en elektrische gitaar van ROWANN werken hypnotiserend

Een act uit Zaandam, dus ja Amsterdammers; dat is buiten de ring! Daar rijst ambient indie pop duo ROWANN op met de track ‘Behind The Borders’. De combinatie van het geluid van een elektrische gitaar met harmoniserend zachte zang en terloopse melodieën van de harp werken hypnotiserend. Een wat duisterder tussenstuk versterkt deze ervaring en zo blijft deze track hangen in onze herinnering nadat je weer ‘wakker’ schrikt. 

Deze drie tracks heb ik op willekeurige volgorde neergezet. Houd vooral onze website in de gaten voor meer Noord-Hollandse releases, achtergronden en andere muziekzaken.